0
0

Door Max&Luna, 14 februari 2023

Hoe ziet normale hondenpoep er uit?

Als je net een puppy in huis hebt, dan zul je je verbazen over hoe vaak die kleine harige huisgenoot moet poepen. Gelukkig verandert het poepritme gedurende het eerste levensjaar en poepen volwassen honden uiteindelijk gemiddeld één keer per dag.

Als ervaren poepschepper kun je de verse drol het beste meteen bij het oprapen controleren. Dit is een kleine moeite en je kunt er verdere gezondheidsproblemen bij je hond mee voorkomen.

Zo herken je gezonde hondenpoep

Een hondendrol ziet er nooit iedere dag hetzelfde uit. De kleur geeft aan wat een hond heeft gegeten. Als je hond veel gras heeft gegeten, dan zal de drol groen van kleur worden. Bij honden die teveel botten eten (wat overigens gevaarlijk kan zijn) zal de drol wit uitslaan van kleur.

Een gezonde hondendrol moet een stevig bruin en goedgevormd zijn en niet zacht of lopend of te hard.

De grootte van de ontlasting varieert met de grootte van de hond, het tijdstip van de dag en hun dieet. Let vooral op bijzonder grote of kleine ontlasting. Een kleine hoeveelheid slijm dat de hondenpoep bedekt is normaal, maar dit slijm mag niet bloederig zijn.

Als baasje weet je al snel welke "bruine cadeautjes" normaal zijn voor jouw hond. Als je iets opmerkt dat niet in orde lijkt te zijn, neem dan contact op met de dierenarts.

De hondenpoep is te hard of te zacht

Zoals hierboven vermeld, is een normale hondendrol stevig maar niet te hard. Eén keertje diarree of een afwijkende kleur of geur is geen reden voor ongerustheid. 

Wanneer de poep anders of sterker ruikt, kan dat duiden op een infectie, darmparasieten of een bloeding. Als de ontlasting langdurig afwijkt van vorm en de hond heeft bijkomende klachten zoals gewichtsverlies, verminderde eetlust en braken, dan is dit zeker reden voor verder onderzoek.

Zwarte poep is nooit goed

Is de ontlasting van jouw hond zwart van kleur? Neem dan direct contact op met de dierenarts. Zwarte poep kan duiden op een bloeding in de maag of de dunne darm. De poep heeft dan vaak ook een penetrante geur.

Zit er vers rood bloed in de ontlasting? Dan kan dit weer andere oorzaken hebben zoals parasieten of ontstekingen. Ook dan is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts om dit te verhelpen met medicatie of antibiotica.

Hulp bij onrustige darmen van de hond

Heeft jouw hond regelmatig last van dunne ontlasting, obstipatie, winderigheid of een gevoelige spijsvertering? Dan zijn probiotica een goede aanvulling op het eetpatroon van de hond. Deze bieden ondersteuning aan onrustige darmen en minder goede spijsvertering.

In het voedingssupplement Probiotics+ zijn diverse ingrediënten gecombineerd, waaronder 2 prebiotica en 1 probioticum. Samen zorgen deze hoogwaardige stoffen ervoor dat de darmen van de hond vanuit verschillende invalshoeken worden ondersteund.

Greenfields Probiotics+ kan worden toegediend aan honden die overgevoelige darmen hebben, wat zich veelal uit in diarree en winderigheid. Daarnaast kan het worden toegediend na een antibioticakuur om de darmflora weer te herstellen.

Dit supplement is makkelijk toe te dienen en is geschikt voor alle honden vanaf een leeftijd van 4 weken.

Hoe snel werkt probiotica bij honden?

Het effect van probiotica supplementen is afhankelijk van de oorzaak, de mate van het probleem en de conditie van de hond. Het effect van Probiotics+ zal normaal gesproken na 2-4 dagen zichtbaar moeten zijn. Als er na 8 weken geen resultaat aantoonbaar is, dan doet de probiotica niet zijn werk voor jouw hond.

Heb jij ervaring met het toedienen van probiotica aan je hond en heb je tips voor andere baasjes? Wij zijn benieuwd! Laat je horen in de reacties hieronder.

Vergeet de poepzakjes niet

Wist je dat er een poepzakjesplicht geldt voor alle hondenbaasjes? De boete voor het niet op zak hebben van poepzakjes is maar liefst €100. Van dat bedrag kun je heel veel leuke speeltjes voor je hond kopen!

Zorg daarom dat je altijd poepzakjes bij je hebt als je jouw hond gaat uitlaten. Dit is het makkelijkst met een handige poepzakjeshouder bevestigd aan de hondenriem. Dan kun je de poepzakjes nooit vergeten.