Shopping Cart Pixel
Nieuwsbrief
Ontvang de Max&Luna nieuwsbrief met de laatste trends, hoge kortingen en kans op leuke prijzen!

Hoe weet ik of mijn kat van me houdt?

Placeholder

Katten afstandelijk? Welnee, de meeste katten zijn dol op hun baasjes! Je moet alleen de liefdestaal van katten begrijpen. Dit zijn de 12 tekenen dat jouw kat van je houdt.

Hoe weet ik of mijn kat van me houdt?

Honden zijn wat opener dan katten met het tonen van hun liefde aan hun baasje. Ze likken, kwispelen met hun staart en schreeuwen bijna "kom met me spelen!". Katten zijn wat subtieler in het tonen van hun liefde, maar dat betekent niet dat de band tussen katten en hun baasje minder is dan bij honden. Het betekent alleen dat je de liefdestaal van je kat moet leren begrijpen.

12 tekenen dat jouw kat van je houdt

Lichaamstaal is het belangrijkst om te begrijpen hoe een kat zijn of haar liefde toont. Max&Luna ging op onderzoek uit hoe jij kunt achterhalen of je kat van je houdt. Dit zijn de 12 tekenen dat jouw kat van je houdt:

1. Langzaam knipperen met de ogen
Er wordt vaak gezegd dat ogen de vensters naar de ziel zijn. Bij sommige diersoorten moet oogcontact daarom worden vermeden, omdat het kan worden geïnterpreteerd als agressief.

Katten daarentegen, gebruiken oogcontact met hun baasjes om liefde te tonen en kijken vaak alleen rechtstreeks in de ogen van degenen die ze vertrouwen en liefhebben.

Katten maken vaak oogcontact met neergeslagen oogleden en langzaam knipperen. Dit wordt beschouwd als een katachtige versie van een kus. Je kunt zelfs proberen langzaam terug te knipperen om liefde terug te tonen aan katten. Je zult zien dat de kat dit dan beantwoordt met dezelfde reactie.

2. Kopstootjes
Een kat kan zijn kop tegen je stoten of zijn wangen tegen je wrijven om affectie te tonen. Dit sociale gedrag wordt gevormd in de kittentijd door het kopstoten van andere kittens en hun moeder.

Kopjes geven en wrijven is vaak een poging om je te markeren met hun geur en als eigen te claimen: Jij bent van mij! Het helpt katten een band te vormen en dit doen ze bij hun baasjes om liefde te tonen.

3. Kneden of koekjesbakken
Katten kneden meestal met hun voorpoten. Door veel kattenbaasjes wordt dit koekjes bakken genoemd omdat het op het kneden van deeg lijkt. Dit kneedgedrag start in de kittentijd en wordt geassocieerd met het zogen van hun moeder. Men denkt dat kneden troost biedt en dat er dan endorfine vrijkomt.

Ontspannen katten die kneden geven aan dat ze tevreden zijn. Soms kneden katten om een zachtere slaapplaats te creëren, wat beschouwd wordt als aangeboren gedrag.

4. Likken en wassen
Katten verzorgen elkaar als teken van affectie. Dit gedrag zal zich uitbreiden naar mensen als er vertrouwen is opgebouwd. Katten zullen hun mensen vaak likken of toestaan dat ze hen borstelen. Het likken is vergelijkbaar met het borstelen van hun katachtige vrienden en maakt het mogelijk om elkaar te markeren.

Het likken schept een band tussen kat en mens. Let wel op dat de staart niet te snel zwiept en luister of de kat niet gromt, want borstelen, vooral als het te lang duurt, kan overprikkelend zijn.

Kat wast baasje

5. Miauwen
Katten miauwen vaak kort als we rustig tegen ze praten en ze zich op hun gemak voelen. Als het miauwen langer wordt of overgaat in sissen, dan is dat een teken dat je kat genoeg interactie heeft gehad en er klaar mee is.

6. Spinnen of purren
Katten spinnen of purren om aan te geven dat ze tevreden zijn als ze bij je in de buurt liggen of als je ze aait. Ze kunnen ook spinnen als ze nerveus zijn, maar dit gaat vaak gepaard met lichaamstaal zoals de oren naar achteren leggen, hun kop naar beneden leggen, snel met hun staart zwaaien, of zich verstoppen.

7. Hun buik laten zien
Dit wordt beschouwd als het ultieme teken van vertrouwen voor een kat. Katten gaan alleen op hun rug liggen en laten hun buik zien als ze in hun meest ontspannen staat zijn. Dit is echter geen uitnodiging om de buik van uw kat te aaien of te wrijven! Ze geven gewoon aan dat ze zich comfortabel en veilig genoeg voelen om een van de meest kwetsbare delen van hun lichaam te onthullen. Als je over de buik wrijft, wees dan voorzichtig, want je kat kan terugslaan met een beet of krab.

Kitten is blij begroeten van baasje

8. Blij begroeten aan de deur
Als je kat je begroet bij de deur, laat hij zien dat hij je gemist heeft. Dit wordt vaak gevolgd door tussen de benen doorlopen en de staart om je benen krullen. Soms gaat het ook gepaard met miauwen en "rammelstaart" gedrag, waarbij de kat snel met zijn staart gaat schudden.

Dit is dé manier van een kat om je thuis te verwelkomen. Het kan ook zijn dat ze je iets belangrijkers vertellen, zoals dat ze klaar zijn om te eten, dat ze vers water nodig hebben, of dat hun kattenbak schoongemaakt moet worden, dus zorg ervoor dat je deze dingen controleert.

9. Jou overal volgen in huis
Katten volgen degenen die ze liefhebben en vertrouwen door het huis en zelfs buiten als je kat een buitenkat is. Het is vergelijkbaar met de begroeting bij de voordeur, waar ze achter je aan lopen en je te allen tijde in het zicht houden.

10. Blije staart
Katten gebruiken hun staart om adoratie voor hun baasje uit te drukken. Een tevreden kat zal zijn staart vaak rechtop houden met een "C-vorm" of haak helemaal bovenaan. Ze kunnen langzaam met hun staart heen en weer kwispelen en hem jou laten aanraken als ze naast je liggen. Soms zullen ze zelfs met hun staart rammelen terwijl ze lopen, als ze erg blij zijn om je te zien.

11. Cadeautjes voor je meebrengen
Katten zijn echte jagers. Een kat die naar buiten mag, zal dit jachtgedrag voortzetten door knaagdieren en vogels te doden en de overblijfselen als een "geschenk" mee te nemen naar hun mensen.

Jij zal er niet blij mee zijn, maar het is echt een teken van liefde en trots. Jouw kat wil je belonen voor jouw liefde en zorg. Binnenkatten zullen dit doen met speeltjes of voorwerpen zoals verdwaalde sokken, omdat ze niet de mogelijkheid hebben om op levend wild te jagen.

12. Bij je slapen
Een kat die ervoor kiest om op of dicht bij je te slapen, toont hun liefde en vertrouwen in jou. Zelfs als ze ervoor kiezen om net buiten bereik te gaan liggen om geaaid te worden, betekent dit dat ze zich veilig voelen en erop vertrouwen dat jij hen zult beschermen, of dat zij jouw zullen beschermen als er gevaar dreigt.

Katten tonen liefde op vele manieren. Hun lichaamstaal, gedrag en gemiauw vertellen veel over hun niveau van vertrouwen en adoratie. Het erkennen en begrijpen van kattengedrag kan helpen om een sterke, liefdevolle band met je kat op te bouwen. De liefde van een kat is niet altijd gemakkelijk te winnen, maar als het vertrouwen eenmaal is opgebouwd, bestaat er geen betere relatie.

Slapende kat op bed

Hoe toont jouw kat zijn liefde voor jou?

Welke van de 12 tekenen toont jouw kat aan jou? Of heeft jouw kat nog een hele andere manier om zijn liefde te tonen. Wij zijn benieuwd! Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Zo geef jij liefde terug!

Door te knuffelen met je kat geef je direct liefde terug. Maar je kunt hem ook verwennen met lekker voer, gezonde snacks en uitdagende catnip speeltjes. Wil je echt uitpakken en je kat superblij maken? Verras hem of haar dan met een vers kartonnen krabmeubel! We horen je kat al spinnen in de verte.

 

Reageer als eerste!


* Verplichte velden