0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

Door Max&Luna, 31 december 2023

Wanneer moet mijn hond een jas aan?

Wanneer wegen de risico's van tijd doorbrengen in de kou op tegen de voordelen van buitenspelen? Max&Luna zocht uit hoe jij in de winter toch veilig kan genieten van het buitenleven met de hond. Wanneer is het te koud voor je hond, en wanneer heeft jouw hond profijt van hondenkleding? 

Waardoor heeft mijn hond het snel koud?

Geen enkele hond is hetzelfde. De buitentemperatuur die voor de ene hond lekker comfortabel aanvoelt, kan een andere hond linea recta weer naar de voordeur van zijn warme huis sturen. Hoe honden reageren op de kou heeft te maken met 6 factoren:

 1. Vachttype
  Honden met dikke, dubbellaagse vachten hebben veel minder last van kou, denk hierbij aan Siberische Huskies, Newfoundlands of Samojeden. In de meeste gevallen komen deze rassen uit noordelijke klimaten en kunnen ze ook andere anatomische, fysiologische of gedragskenmerken hebben waardoor ze geen last hebben als het ijskoud is. Aan de andere kant lijden honden met uitzonderlijk dunne vachten, zoals Windhonden, Greyhounds, Xoloitzcuintli en diverse naakthonden het meest bij koud weer.
 1. Vachtkleur
  Op een onbewolkte dag kunnen zwarte, bruine of andere donkergekleurde honden aanzienlijke hoeveelheden warmte van zonlicht absorberen, waardoor ze warmer blijven in vergelijking met hun licht of blond-coated broertjes en zusjes.
 1. Grootte
  Kleine honden hebben een grotere verhouding tussen oppervlakte en volume. Met andere woorden, hoe kleiner honden zijn, hoe meer huid ze hebben in verhouding tot hun "binnenkant" waardoor ze warmte kunnen verliezen. Daarom krijgen kleine honden het sneller koud dan grote honden, terwijl alle andere dingen gelijk blijven.
 1. Gewicht
  Lichaamsvet zorgt voor extra isolatie. Slanke honden krijgen het sneller koud dan zwaardere honden. Dat gezegd hebbende, de gezondheidsrisico's van overgewicht wegen ruimschoots op tegen de voordelen, dus het vetmesten van honden tijdens de wintermaanden is een heel slecht idee om ze tegen de kou te beschermen.
 1. Gewenning
  We zullen dit zelf herkennen. In oktober voelt 10 graden best fris aan, maar na een lange, koude winter kan een dag van 10 graden in april ervoor zorgen dat we in een T-shirt lopen. Honden die gewend zijn aan koude temperaturen gaan er veel beter mee om dan huisdieren die dat niet zijn.
 1. Leeftijd en gezondheid
  Zeer jonge, zeer oude en zieke honden zijn niet zo goed in staat om hun lichaamstemperatuur te reguleren als gezonde honden, en daarom hebben ze meer bescherming tegen de kou nodig. Hulp van een warme trui of een water- en winddichte winterjas is dan noodzakelijk voor buiten en binnenshuis kan een thermodeken en een thermo hondenmand extra ondersteuning bieden. 

Bekijk de collectie warme hondenjassen bij Max&Luna!

Waardoor wordt de gevoelstemperatuur bepaald?

Niet iedere temperatuur voelt hetzelfde voor een hond. De temperatuur zoals deze op een thermometer wordt aangegeven, is niet de enige factor die van invloed is op hoe honden de kou voelen. De gevoelstemperatuur hangt af onderstaande 4 factoren:

 1. Wel of geen wind
  Een stevige bries kan snel door de vacht van een hond snijden en het vermogen om te isoleren en te beschermen tegen koude temperaturen aanzienlijk verminderen. Hondenkleding kan dan extra bescherming bieden. Een waterdichte jas zoals de Rukka Pets Protect Overall helpt je hond tegen deze weersomstandigheden.
 1. Bewolking
  Bewolkte dagen voelen vaak kouder aan dan zonnige dagen, omdat honden niet van de zon kunnen genieten en zichzelf niet kunnen opwarmen.
 1. Vochtigheid
  Regen, natte sneeuw, zware mist, zwemmen… elke vorm van vocht die door de vacht dringt, kan een hond snel doen afkoelen, zelfs als de luchttemperatuur niet zo koud is. Een waterafstotende jas of regenjas is op natte dagen geen overbodige luxe. Max&Luna verkoop diverse jassen en truien voor honden.
 1. Activiteit
  Als honden erg actief zijn buiten, kunnen ze voldoende extra lichaamswarmte genereren om ze comfortabel te houden, zelfs als de temperatuur vrij laag is.

Richtlijnen voor honden bij koude temperaturen

Over het algemeen is een frisse dag voor de meeste honden geen probleem, totdat de temperatuur onder de 7 graden Celsius komt. Dit is het punt dat de kouwelijke honden zich echt oncomfortabel gaan voelen. Dit is het moment dat het dragen van extra bescherming van een hondenjas of een hondentrui een aangenaam verschil kan maken. Hondenkleding is tegenwoordig is diverse maten en van hoogwaardige kwaliteit te verkrijgen. 

Wanneer de temperatuur onder de 0° C daalt, moeten eigenaren van honden van kleine rassen, honden met dunne vachten en/of zeer jonge, oude of zieke honden extra goed letten op het welzijn van de hond. Ga niet te lang naar buiten en zorg voor een goede bescherming van een winterjas voor honden.

Zodra de temperatuur onder de -6° C daalt, moeten alle eigenaren van alle soorten honden zich ervan bewust zijn dat hun honden mogelijk gezondheidsproblemen kunnen krijgen die verband houden met verkoudheid, zoals onderkoeling en bevriezing.

De beste manier om honden in de gaten te houden als het koud is, is door hun gedrag goed in de gaten te houden. Als je merkt dat je hond rilt, zich angstig gedraagt, jankt, langzamer gaat lopen, warme plekken zoekt of een of meer poten ophoudt, is het tijd om naar binnen te gaan.

Beschermende kleding voor honden

Bij Max&Luna hebben we hondenkleding voor elke situatie. Of je nu op zoek bent naar een regenjas, windjack, winterjas, een koelvest op warme dagen veiligheidskleding, schoenen of gewoon een leuke sweater voor je hond, wij hebben het in huis! Twijfel je over de pasvorm of maat, neem dan contact op met onze medewerkers via [email protected]