0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 3 juni 2022

Hoe vaak moet een puppy poepen?

Nieuwe hondenbaasjes zullen het idee hebben dat hun pup de hele dag kan poepen. Poepen puppy's echt meer dan volwassen honden, en waarom? Dit zijn de antwoorden op alles wat je wilde weten over hoe vaak puppy's zouden moeten poepen.

Over het algemeen poepen puppy's veel. Ze zijn klein, met een darmkanaal dat nog in ontwikkeling is. Voedsel wordt zeer snel verwerkt en soms wordt het niet zo grondig verteerd als zou moeten. In het algemeen geldt: hoe jonger de hond, hoe sneller het voedsel door het spijsverteringskanaal gaat.

Tip voor nieuwe hondenbaasjes

Er bestaat een poepzakjesplicht voor alle hondenbaasjes. Zorg daarom dat je altijd poepzakjes bij je hebt als je jouw hond gaat uitlaten. Dit is het makkelijkst met een handige poepzakjeshouder bevestigt aan de hondenriem. Dan kun je de poepzakjes nooit vergeten. Welke zakjes goed zijn? In alle gevallen is het belangrijk dat het stevige zakjes zijn zodat je makkelijk de drolletjes kunt oprapen en het liefst biologisch afbreekbaar. Max&Luna verkoopt zelfs composteerbare poepzakjes

Hoe vaak zal mijn puppy poepen?

Het is normaal dat een puppy in begin 5-6 keer per dag zijn ontlasting doet. Sommige pups poepen zelfs vaker. Het goede nieuws is dat dit minder wordt naarmate de hond ouder wordt. Hoewel een puppy van 2 weken bij elke voeding poept, zal dat na 12 weken nog maar 4 keer per dag zijn. Met 6 maanden is dat misschien nog maar 3 keer per dag. Tegen de tijd dat ze 1 jaar oud zijn, hebben ze meestal hun "normale" poepritme te pakken. Een volwassen hond poept meestal één keer per dag, maar dat kan oplopen tot 3 keer per dag.

Veranderingen in het poepritme van een puppy moet geleidelijk gaan. Neem bij plotselinge veranderingen contact op met de dierenarts.

Let op de frequentie, maar ook op de consistentie, kleur en textuur. Let ook op alles wat niet in de ontlasting thuishoort, zoals wormfragmenten die eruit kunnen zien als spaghetti of rijstkorrels of stukjes speelgoed die jouw pup misschien heeft opgegeten.

Wanneer moet een puppy poepen?

De meeste puppy's moeten vlak na het eten poepen, maar dit kan verschillen per hond. Het duurt even voordat pups doorhebben wanneer hun lichaam aangeeft dat ze moeten poepen, dus het trainen van een puppy om naar buiten te gaan kan een tijdje duren.

Als een puppy zijn eten op heeft, wacht je een paar minuten voor je hem mee naar buiten neemt. Als je met de pup buiten blijft tot hij gepoept heeft, is de kans kleiner dat hij naar binnen komt om te poepen. 

Rondkijken en aan de vloer snuffelen zijn tekenen dat een pup moet poepen. Ze kunnen beginnen te cirkelen en een houding aannemen alsof ze op het punt staan om te gaan. Zodra je deze signalen opmerkt, moet je hem snel naar buiten brengen en hem zo helpen zindelijk te worden. Zindelijkheidstrainig is intensief voor kersverse hondenbaasjes, maar gelukkig duurt dit maar een paar weekjes. 

Wat als je puppy niet genoeg poept?

Gezonde pups poepen altijd genoeg. Als jouw jonge hond plotseling minder poept of zelfs gaat overgeven, kan het zijn dat hij iets heeft gegeten dat een darmverstopping veroorzaakt. Een darmverstopping is een noodsituatie, je moet dan met spoed naar de dierenarts.

Alles waar een puppy op kauwt, zoals stukjes van een kauwspeeltje, hondenknuffel of een pieper, kan een darmverstopping veroorzaken. Het is daarom belangrijk altijd toezicht te houden op een pup die speelt met speelgoed.

Hoe moet de poep van een puppy eruit zien?

Puppypoep kan er heel verschillend uitzien, wat het moeilijk kan maken om te bepalen wat normaal is. Als regel geldt dat puppyontlasting op een zacht, groot rolletje moet lijken. De hondendrol moet bruin en goedgevormd zijn en niet zacht of lopend of te hard.

De grootte van de ontlasting varieert met de grootte van de hond, het tijdstip van de dag en hun dieet, maar let op bijzonder grote of kleine ontlasting. Een kleine hoeveelheid slijm dat de hondenpoep bedekt is normaal, maar dit mag niet bloederig zijn.

Als baasje weet je al snel welke drollen normaal zijn voor jouw puppy. Als je iets opmerkt dat niet in orde lijkt te zijn, neem dan contact op met de dierenarts.

Krijg jij binnenkort een pup en wil je er zeker van zijn dat je alles in huis hebt? Bekijk dan onze Puppy Checklist!

[split]https://www.maxenluna.nl/Blog-poep