0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 9 augustus 2023

Waarom zijn rawhide kauwbotten gevaarlijk voor je hond?

Kluiven en kauwbotten van rawhide zijn wereldwijd een populaire hondensnack: ze liggen in elke dierenwinkel, zijn goedkoop en je hond doet er lang mee. Toch kiezen steeds meer hondenbaasjes bewust niet meer voor rawhide snacks en kauwbotten vanwege de chemische bewerking in het productieproces, de lage verteerbaarheid en de daaruit voortkomende risico's op verstikking en verstopping. Niet voor niets wordt rawhide in Amerika al de “deadliest chew toy” genoemd.  

Om deze redenen is Max&Luna volledig gestopt met de verkoop van rawhide producten. Max&Luna verkoopt alleen de veilige en voedzame alternatieven van Nothin' to Hide en kauwspeelgoed van o.a. Nylabone, Kong en West Paw. Daarnaast adviseren we om altijd toezicht te houden op je hond als hij of zij met kauwspeelgoed speelt. Jij wilt toch ook het beste en veiligste voor jouw hond?

Verstikkingsgevaar door rawhide kauwbotten

Rawhides worden verkocht in de vorm van botten of kluiven maar ook in diverse vormen zoals ringen, stokjes, schoentjes, gekleurde kerstkransjes en ga zo maar door. Rawhides zijn gemaakt van de huid van een koe, paard of buffel; dit onderdeel is vanwege de lage verteerbaarheid niet geschikt voor consumptie.

Rawhide is zeer stug waardoor de hond er lang op kan kauwen. Vaak wordt het laatste stuk van een rawhide kauwbot in één keer doorgeslikt door de hond wat vast kan komen te zitten in de luchtpijp of slokdarm. De hond kan hierdoor stikken of het kan vast komen te zitten in een ander deel van het spijsverteringssysteem. Omdat rawhide bijna niet verteerbaar is, kan een verstopping door rawhide een fatale afloop hebben.

Deze video legt het gevaar van rawhide uit: https://youtu.be/Oc265q0ZRss

Verzameling kauwbotten van rawhide

Chemische bewerking van rawhide kauwbotten

Zoals eerder genoemd zijn rawhides gemaakt van runderhuid. Deze huiden worden van de vloeren van slachthuizen opgepikt en het kan weken tot maanden duren voor deze huiden naar de fabriek gaan voor verwerking.

Bij geïmporteerde rawhides (meestal uit China en Taiwan) worden de runderhuiden eerst in een chemisch bad ondergedompeld om deze te kunnen bewaren tijdens het transport. 

Aangekomen in de fabriek worden de huiden tot kauwbotten verwerkt. Eerst worden de huiden geweekt in een as- en loogoplossing om het haar en vlees te verwijderen. Hierna worden de huiden gereinigd met bleekmiddel en/of waterstofperoxide om de geur weg te nemen en de kleur lichter te maken. 

De rawhides worden vervolgens verwerkt in allerlei vormen en worden soms met lijm aan elkaar geplakt zodat ze niet uit elkaar vallen als ze in de winkel liggen. Tenslotte worden er synthethische kleur- of smaakstoffen aan de rawhides toegevoegd. Zo zien rawhides kauwbotten er aantrekkelijk uit voor het baasje en vindt de hond ze heerlijk.

Het resultaat is een goedkope lekkere snack voor jouw hond die volledig voldoet aan zijn kauwbehoefte, maar wel met gezondheidsrisico’s.

Voorkomen is beter dan genezen!

Geef je hond liever geen kauwbotten gemaakt van rawhide. Neem het risico niet als je weet dat er alternatieven zijn voor rawhide zoals veilig kauwspeelgoed en kauwsnacks.

Veilige kauwbotten voor de kauwbehoefte van jouw hond

Kauwen geeft honden een fijn gevoel, zorgt voor stressvermindering, behoudt van kauwkracht of vermindert de pijn bij het wisselen van tandjes. Het gebruik van een veilig kauwbot bevordert een gezonde, niet-destructieve manier van kauwen.

Max&Luna heeft een uitgebreide collectie die voldoet aan de kauwbehoefte en kauwkracht van iedere hond. Denk hierbij aan de supersterke kauwbotten van Nylabone en Bam-Bones of het stevige kauwspeelgoed van West Paw en Kong waarbij het vaak ook mogelijk is om deze te vullen met snacks voor langdurige kauwsessies. Daarmee ben je helemaal het leukste baasje!

Nylabone kauwbotten

Het Nylabone assortiment van kauwbotten is perfect voor honden die graag en veel kauwen! Dit kauwspeelgoed heeft een heerlijke smaak die niet verloren gaat tijdens het kauwen. Het is niet bespoten, ondergedompeld of gecoat, dus de verrukkelijke smaak blijft tot het einde toe bewaard!

Het nylon materiaal is net zo sterk als echt bot, maar dan zonder de nadelen. Nylabones versplinteren niet, maar hebben een glad oppervlak dat ruiger wordt tijdens het kauwen. Daarbij ontstaan op het bot kleine borstelhaartjes die werken als een tandenborstel. Deze houden het gebit van de hond schoon en voorkomen de opbouw van tandsteen. Als je hond het toch voor elkaar krijgt er een stukje af te bijten is er geen verstikkingsgevaar, want deze stukjes zijn zo klein als een rijstkorrel en gaan dus probleemloos mee met de ontlasting.

Bam-Bones kauwbotten

Vanaf januari zijn ook Bam-Bones verkrijgbaar bij Max&Luna! Bam-Bones combineert de natuurlijke kracht van bamboevezels met nylonvezels, wat resulteert in extra sterk en duurzaam kauwspeelgoed dat zeer geschikt is voor krachtige kauwers. Spot Bam-Bones zijn verkrijgbaar in een Easy Grip-variant die gemakkelijk stabiel te houden is door de ergonomische vorm en in een hout- en bamboestokvariant. Verder hebben deze botten dezelfde voordelen als de kauwbotten van Nylabone.

Hond met veilig kauwbot Bam-Bones easy grip

Nothin’ to Hide: Veilig alternatief voor rawhide snacks

De hondensnacks van Nothin’ to Hide zijn gemaakt van collageenpoeder met een extreem hoge verteerbaarheid, namelijk 97% versus 40-50% voor traditionele rawhide snacks. Hierdoor zijn deze snacks een alternatief en oplossing voor de risico's die verbonden zijn aan traditionele rawhide. Natuurlijk gaan Nothin' to Hide snacks om deze reden niet zo lang mee als traditionele rawhide kauwbotten, maar rawhide hoort ook helemaal niet opgegeten te worden. Nothin' to Hide kan worden beschouwd als een kauwsnack, maar met de kenmerken van een supplement vanwege de gezondheidsvoordelen van collageen.

Reacties

 • Door Angela, 8 januari 2024

  Ik gebruikte op advies van Boreman meerland purmernd,Voskes kouwbotjes, zijn die ook gevaarlijk?

 • Door Rianne, 22 maart 2023

  Ik heb vandaag de Bam-Bones kauwbot gekocht omdat mijn Duitse Herder een echte kauwster is dus ik dacht geef haar wat ze lang mee kan doen ze pakt het aan gooit het op de deurmat en kijkt er niet naar om. Maar nou lees ik dat e...

 • Door Yvonne, 18 januari 2022

  Wij hebben de Nothin to Hide snacks deze week besteld voor de hond, en hij vond ze heerlijk. En helemaal dol op zijn nieuwe Nylabone Extreme XL bot!

 • Door Marion, 18 januari 2022

  Dit zouden alle hondenbaasjes moeten weten!

Laat een reactie achter

We zijn benieuwd naar jouw ervaring, mening of vraag!

* Verplichte velden