Shopping Cart Pixel
Word vriend
Ontvang de Max&Luna nieuwsbrief met de laatste trends, hoge kortingen en kans op leuke prijzen!

Geen producten gevonden...

Hoe voorkom ik hittestress bij mijn hond?

Placeholder

Lees hier hoe je hittestress bij jouw hond kan voorkomen, behandelen en wat de eventuele gevolgen van hittestress kunnen zijn.

Hoe voorkom ik hittestress bij mijn hond?

Terwijl iedereen massaal naar buiten gaat om van het mooie weer te genieten, worden de behoeftes van onze huisdieren soms vergeten. Terwijl ze juist in deze periode soms wat extra aandacht nodig hebben. Elk jaar komen er weer fatale gevallen van oververhitting bij honden voor. 

Wat is hittestress?

Hittestress bij honden is een aandoening die veroorzaakt wordt wanneer ze door hoge temperaturen in combinatie met luchtvochtigheid niet meer in staat zijn om hun lichaamstemperatuur te regelen. Dit komt doordat honden niet kunnen zweten via de huid zoals mensen dat doen, waardoor ze de warmte niet kwijt kunnen raken. De normale lichaamstemperatuur van een hond is 38-39 C. Wanneer de lichaamstemperatuur van de hond boven de 40.5 C stijgt, raakt de hond in levensgevaar.

Wat zijn de gevolgen van hittestress?

In een poging het lichaam weer op normale temperatuur te brengen probeert het lichaam de warmteafgifte te laten toenemen door een snellere bloedcirculatie. De hartslag gaat omhoog waardoor het hart harder moet werken. De hond begint sneller te hijgen en te zweten via de voetzooltjes.

Oververhitting kan voor een hond ernstige, vaak fatale, gevolgen hebben. Ze kunnen last krijgen van hittekramp in de spieren, ze lopen verdwaasd rond, braken, hebben diarree en soms een donkere rode/paarse tong. Ook kunnen honden flauwvallen, dit ontstaat wanneer er onvoldoende doorbloeding is naar de hersenen. In de ernstigste gevallen krijgt de hond een hitte beroerte, waaraan hij komt te overlijden. Sommige honden hebben nog sneller last van warmte dan andere honden. 

Hoe kan je hittestress bij jouw hond behandelen?

Het is daarom belangrijk dat je je hond bij deze symptomen zo snel mogelijk uit de hitte haalt. Breng hem naar een koele, geventileerde ruimte en leg hem op een koel oppervlak. Probeer de lichaamstemperatuur van de hond geleidelijk omlaag te brengen, laat hem eerst wennen aan een wat koelere temperatuur en gooi niet in eens een plens water over de hond heen. Koel vooral de kop af zodat de hersenen niet oververhit raken en de ademhaling verbetert. Geef hem voldoende koel water, eventueel met een snufje opgelost zout.

Hoe kan je hittestress bij jouw hond voorkomen?

Natuurlijk is het beter om hittestress te voorkomen. Zorg dat de hond altijd voldoende koud water heeft. Dit kan met een drinkfontein voor honden waardoor jouw hond altijd toegang heeft tot koel vers drinkwater. Ook is het belangrijk om het lichaam van de hond koel te houden. Zo helpen speciale koelvestjes en koelmatten voor honden ervoor dat de hond altijd een koele plek heeft om op te rusten. De speciale gel in de mat zorgt ervoor dat deze mat altijd koel is, zelfs op de warmste dagen. Zorg er wel voor dat de hond niet op het materiaal kauwt, dus gebruik het alleen als je een oogje in het zeil kunt houden.

Je vindt bij Max&Luna meerdere producten om hittestress te voorkomen, zodat je zelf kunt kiezen waarmee je jouw huisdier kan helpen afkoelen. Bijvoorbeeld:

Wees er op tijd bij met bestellen, want deze producten vliegen de webshop uit zodra de zon gaat schijnen!

Nog meer zomertips!

  • Bij honden met een dunne vacht, kun je het beste de dunbehaarde plekken insmeren met zonnebrandcrème. Zo voorkom je dat de huid verbrandt.
  • Maak geen lange wandelingen in de hitte, maar plan deze aan het begin of einde van de dag.
  • Fiets nooit met je hond in de zon, hierdoor raakt de hond oververhit wat een fatale afloop kan hebben.
  • Loop niet op het gloeiend hete asfalt, de voetzooltjes zullen hierdoor verbranden.
  • Laat je hond nooit, maar dan ook NOOIT, in de auto achter. In de auto loopt de temperatuur razendsnel op. Dit kan al na 10 minuten fataal zijn! Zelfs een schaduwplek met open raam is levensgevaarlijk. Zie je een hond in een auto op een warme dag, onderneem dan direct actie en bel 144 of alarmnummer 112.
  • Als je hond van zwemmen houdt, is dat een prima manier om af te koelen maar let op voor blauwalg. Zet vooral een honden zwembadje neer in de tuin. Of de Splash Pool Water Sprinkler wat zowel voor afkoeling en veel plezier zorgt.

Wat doe jij om je hond op warme dagen koel te houden? Laat het ons weten!

Reageer


* Verplichte velden

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »