0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 13 juni 2023

Hoe voorkom ik hittestress bij mijn hond?

Terwijl iedereen massaal naar buiten gaat om van het mooie weer te genieten, worden de behoeftes van onze huisdieren soms vergeten. Terwijl ze juist in deze periode soms wat extra aandacht nodig hebben. Elk jaar komen er weer fatale gevallen van oververhitting bij honden voor. 

Wat is hittestress?

Hittestress bij honden is een aandoening die veroorzaakt wordt wanneer ze door hoge temperaturen in combinatie met luchtvochtigheid niet meer in staat zijn om hun lichaamstemperatuur te regelen. Dit komt doordat honden niet kunnen zweten via de huid zoals mensen dat doen, waardoor ze de warmte niet kwijt kunnen raken. De normale lichaamstemperatuur van een hond is 38-39 C. Wanneer de lichaamstemperatuur van de hond boven de 40.5 C stijgt, raakt de hond in levensgevaar.

Wat zijn de gevolgen van hittestress?

In een poging het lichaam weer op normale temperatuur te brengen probeert het lichaam de warmteafgifte te laten toenemen door een snellere bloedcirculatie. De hartslag gaat omhoog waardoor het hart harder moet werken. De hond begint sneller te hijgen en te zweten via de voetzooltjes.

Oververhitting kan voor een hond ernstige, vaak fatale, gevolgen hebben. Ze kunnen last krijgen van hittekramp in de spieren, ze lopen verdwaasd rond, braken, hebben diarree en soms een donkere rode/paarse tong. Ook kunnen honden flauwvallen, dit ontstaat wanneer er onvoldoende doorbloeding is naar de hersenen. In de ernstigste gevallen krijgt de hond een hitte beroerte, waaraan hij komt te overlijden. Sommige honden hebben nog sneller last van warmte dan andere honden. 

Hoe kan je hittestress bij jouw hond behandelen?

Het is daarom belangrijk dat je je hond bij deze symptomen zo snel mogelijk uit de hitte haalt. Breng hem naar een koele, geventileerde ruimte en leg hem op een koel oppervlak. Probeer de lichaamstemperatuur van de hond geleidelijk omlaag te brengen, laat hem eerst wennen aan een wat koelere temperatuur en gooi niet in eens een plens water over de hond heen. Koel vooral de kop af zodat de hersenen niet oververhit raken en de ademhaling verbetert. Geef hem voldoende koel water, eventueel met een snufje opgelost zout.

Hoe kan je hittestress bij jouw hond voorkomen?

Natuurlijk is het beter om hittestress te voorkomen. Zorg dat de hond altijd voldoende koud water heeft. Dit kan met een drinkfontein voor honden waardoor jouw hond altijd toegang heeft tot koel vers drinkwater. Ook is het belangrijk om het lichaam van de hond koel te houden. Zo helpen speciale koelvestjes en koelmatten voor honden ervoor dat de hond altijd een koele plek heeft om op te rusten. De speciale gel in de mat zorgt ervoor dat deze mat altijd koel is, zelfs op de warmste dagen. Zorg er wel voor dat de hond niet op het materiaal kauwt, dus gebruik het alleen als je een oogje in het zeil kunt houden.

Je vindt bij Max&Luna meerdere producten om hittestress te voorkomen, zodat je zelf kunt kiezen waarmee je jouw huisdier kan helpen afkoelen. Bijvoorbeeld:

Bestel op tijd, want deze producten vliegen de webshop uit zodra de zon gaat schijnen!

Maak een ijsje met de West Paw Toppl

Hondenspelletjes voor in de tuin

In de zomer is er vaak wat meer tijd om met je hond in de tuin te spelen. Max&Luna heeft veel hondenspeelgoed dat geschikt is om buiten te gebruiken. Vooral de artikelen van West Paw met Zogoflex zijn aan te raden omdat deze zeer stevig en goed afwasbaar zijn. De Toppl en de Tux van West Paw zijn ook geschikt om lekkere bevroren traktaties mee te maken. Hierdoor wordt je hond mentaal uitgedaagd en koelt hij tegelijkertijd lekker af. Kijk hier voor lekkere recepten voor de Toppl.

Lees hier ons blog over het beste buitenspeelgoed voor honden. Voor de ultieme koele zomerse ervaring kies je natuurlijk voor een zwembad voor honden waar je ook zelf lekker in kan zitten om af te koelen!

Nog meer zomertips!

  • Bij honden met een dunne vacht, kun je het beste de dunbehaarde plekken insmeren met zonnebrandcrème. Zo voorkom je dat de huid verbrandt.
  • Maak geen lange wandelingen in de hitte, maar plan deze aan het koelere begin of einde van de dag.
  • Fiets nooit met je hond in de zon! Je hond zal oververhit raken van deze inspanning wat een fatale afloop kan hebben.
  • Loop niet met de hond op het gloeiend hete asfalt, de voetzooltjes van de hond zullen hierdoor verbranden. 
  • Laat je hond nooit, maar dan ook NOOIT, in de auto achter. In de auto loopt de temperatuur razendsnel op. Dit kan al na 10 minuten fataal zijn! Zelfs een schaduwplek met open raam is levensgevaarlijk. Zie je een hond in een auto op een warme zomerdag, onderneem dan direct actie en bel 144 of alarmnummer 112.
  • Als je hond van zwemmen houdt, is dat een prima manier om af te koelen maar let op voor blauwalg. Zeker na een aantal warme weken zonder regen is er vaak blauwalg in natuurwater. Kijk op internet of het water is goedgekeurd, of vraag het na bij de gemeente waaronder het water valt.
  • Zet vooral een zwembadje voor honden neer in de tuin of de All For Paws Chill Out verkoelende watersproeier voor honden.
  • Deel onderstaande afbeelding met andere hondenbaasjes!

Zomertips flyer

Wat doe jij om je hond op warme dagen koel te houden? Laat het ons weten!

[split]https://www.maxenluna.nl/Blog-oververhitting