Shopping Cart Pixel
Word vriend
Ontvang de Max&Luna nieuwsbrief met de laatste trends, hoge kortingen en kans op leuke prijzen!

Geen producten gevonden...

Hoe voorkom ik hittestress bij mijn hond?

Placeholder

Lees hier hoe je hittestress bij jouw hond kan voorkomen, behandelen en wat de eventuele gevolgen van hittestress kunnen zijn.

Hoe voorkom ik hittestress bij mijn hond?

Terwijl iedereen massaal naar buiten gaat om van het mooie weer te genieten, worden de behoeftes van onze huisdieren soms vergeten. Terwijl ze juist in deze periode soms wat extra aandacht nodig hebben. Elk jaar komen er weer fatale gevallen van oververhitting bij honden voor.

Profiteer NU van 15% korting op onze koelmatten voor honden! 

Wat is hittestress?

Hittestress bij honden is een aandoening die veroorzaakt wordt wanneer ze door hoge temperaturen in combinatie met luchtvochtigheid niet meer in staat zijn om hun lichaamstemperatuur te regelen. Dit wordt veroorzaakt doordat honden niet kunnen zweten via de huid zoals mensen dat kunnen, waardoor ze de overmatige warmte ook niet goed kwijt kunnen raken. De normale lichaamstemperatuur van een hond is 38-39 C. Wanneer de lichaamstemperatuur van de hond boven de 40.5 C stijgt, raakt de gezondheid van de hond in gevaar.

Wat zijn de gevolgen van hittestress?

In een poging het lichaam weer op normale temperatuur te brengen probeert het lichaam de warmteafgifte te laten toenemen door een snellere bloedcirculatie. De hartslag gaat omhoog waardoor het hart harder moet werken. De hond begint sneller te hijgen en te zweten (via de voetzooltjes).

Oververhitting kan voor een hond ernstige, soms zelfs fatale, gevolgen hebben. Ze kunnen last krijgen van hittekramp (in de spieren), ze lopen verdwaasd rond, braken, hebben diarree en soms een donkere rode/paarse tong. Ook kunnen honden flauwvallen, dit ontstaat wanneer er onvoldoende doorbloeding is naar de hersenen. In de ernstigste gevallen kan de hond een hitte beroerte krijgen, hieraan kan de hond zelfs overlijden.

Hoe kan je hittestress bij jouw hond behandelen?

Het is daarom belangrijk dat je je hond bij deze symptomen zo snel mogelijk uit de hitte haalt. Breng hem naar een koele, geventileerde ruimte en leg hem op een koel oppervlak. Probeer de lichaamstemperatuur van de hond geleidelijk omlaag te brengen, laat hem eerst wennen aan een wat koelere temperatuur en gooi niet in eens een plens water over de hond heen. Koel vooral de kop af zodat de hersenen niet oververhit raken en de ademhaling verbeterd. Geef hem voldoende koel water, eventueel met een snufje opgelost zout.

Hoe kan je hittestress bij jouw hond voorkomen?

Natuurlijk is het in eerste instantie altijd beter om hittestress te voorkomen. Zorg dat de hond altijd voldoende koud water heeft. Dit kan bijvoorbeeld uitstekend met een drinkfontein voor honden waardoor jouw hond altijd toegang heeft tot koel drinkwater. Ook is het belangrijk om het lichaam van de hond koel te houden. Zo helpen speciale koelbanden en koelmatten voor honden ervoor dat de hond altijd een koele plek heeft om op te rusten. De speciale gel in de mat zorgt ervoor dat deze mat altijd koel is, zelfs op de warmste dagen.

Reageer


* Verplichte velden

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »