0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 1 juli 2018

Voorkom oververhitting bij honden

Iedere hond kan bij warmte oververhit raken en een zonnesteek krijgen, maar het ene ras heeft veel meer moeite met hitte dan het andere. Honden kunnen niet zweten, daarom is hijgen hun enige manier om hun lichaamstemperatuur te verlagen als het heet is. Deze 7 rassen hebben het heel moeilijk op warme dagen.

1. Engelse Bulldog

Brachycefale honden (met een korte snuit) maken het meest kans op een zonnesteek, omdat ze vernauwde neusgaten en luchtwegen hebben. En Bulldogs hebben de kortste snuit van alle rassen. Ze hebben moeite met ademhalen als ze zich te veel inspannen, vooral bij warm weer. Probeer ze als het warm is 's ochtends vroeg en 's avonds laat uit te laten.

2. Chow Chow

Deze hond heeft een extreem dikke vacht, die ervoor kan zorgen dat hij oververhit raakt, vooral als hij niet regelmatig geborsteld wordt. Sommige eigenaren laten hun Chow Chow scheren voor de zomer, maar dit is niet goed: de hond loopt het risico op zonnebrand. Goed borstelen, met een borstel als deze, doet wonderen. Dan kan koele lucht zijn huid makkelijker bereiken.

3. Mopshond

De Mopshond heeft de neiging tot overgewicht, en dan is het nog moeilijker om door ademhaling op temperatuur te blijven. Laat vooral zwarte Mopshonden liever niet rondrennen als het warm is.

4. Alaska Malamute

Een hond die gefokt is om sledes door de sneeuw te trekken, met een dikke vacht die hem in de winter warm houdt, maar in onze zomers tegen hem werkt. Zijn vacht goed borstelen en hem op de koelste momenten van de dag uitlaten, dat is het devies.

5. Boxer

De boxer heeft zo veel energie dat hij vaak vergeet om tussen het spelen door genoeg te drinken en af te koelen. Zijn korte snuit maakt ademhalen ook moeilijker. Dwing hem om af en toe een pauze te nemen en vermijd buiten spelen op het heetst van de dag.

6. Cavalier King Charles Spaniël

Zijn korte snuit maakt ademhalen moeilijk en ook dit ras kampt vaak met overgewicht. Probeer dat te vermijden en geef je hond veel rust als het warm is.

7. Pomeriaan/Dwergkeeshond

Hond met een dikke vacht en korte snuit, wat kan leiden tot oververhitting. Net als bij de Chow Chow is scheren geen goed idee. Goed borstelen en uitlaten als het wat frisser is, werken wel.

Symptomen van oververhitting

De symptomen van oververhitting, een voorbode van een zonnesteek, zijn diarree, misselijkheid, overgeven, snel en hijgend ademhalen en het rood worden van de binnenkant van de oren. Breng je hond snel naar binnen en geef hem koel – geen koud – water. Maak zijn huid vochtig met lauw water en laat hem aan de lucht drogen. Overleg met de dierenarts om er zeker van te zijn dat je hond geen blijvende schade ondervindt. Een zonnesteek kan dodelijk zijn, maar is te voorkomen. Houd altijd de temperatuur in de gaten als je hond buiten is en laat hem NOOIT alleen achter in de auto, zelfs niet voor een paar minuten.

Wat doe jij om je hond op warme dagen koel te houden? Laat het ons weten!

[split]https://www.maxenluna.nl/Blog-oververhitting