Voor 22:00 uur besteld, morgen het leukste baasje!
Gratis verzending vanaf 20,-
Gratis retourneren
Nieuwsbrief
0
0
Voor 22:00 uur besteld, morgen het leukste baasje!
Gratis verzending vanaf 20,-
Gratis retourneren

Door Max&Luna, 22 april 2018

Sterk speelgoed voor je hond

Voor een hond is er natuurlijk niets leuker dan spelen, trekken, lekker kauwen en speelgoed dat bestand is tegen sterke tanden. Honden zijn instinctief geneigd tot kauwen. Je hond wordt door kauwen mentaal sterker, speelser en slimmer. Kauwen draagt niet alleen bij aan het geluksgevoel van je hond, je hond krijgt er ook een schoner gebit van. Maar als baasje ben je natuurlijk ook op zoek naar sterk hondenspeelgoed dat langere tijd mee kan gaan. Max&Luna gingen op zoek naar tips om het beste speelgoed voor je hond te kiezen.

Wat is het nut van hondenspeelgoed?

Honden zijn energiek, nieuwsgierig en actief. Ze hebben speelgoed nodig om veel te spelen. Doen ze dit niet, dan kunnen ze zowel fysieke als mentale energie slecht kwijt. Dit kan op den duur leiden tot probleemgedrag. Met verschillende speeltjes kan de hond worden beziggehouden en bovendien getraind worden.

Tips voor het kiezen van het juiste speelgoed

Leeftijd
Hoewel je hond niet op dezelfde manier als jij volwassen wordt, moet je toch rekening houden met de leeftijd van jouw hond. Een puppy van drie weken heeft bijvoorbeeld nog babytanden. Dan is speelgoed van zachter rubber of pluizig, knus materiaal dus perfect voor hem. Tussen zijn derde en negende levensmaand krijgt je puppy tanden. Dan is het beter om hard rubber te vermijden en alles goed weg te stoppen. Hij zet zijn tanden dan immers in alles wat hij te pakken krijgt. Een brede waaier aan bijt-speeltjes leidt hem af van je favoriete paar schoenen.

Is de fase van tanden krijgen voorbij, dan beschikt je hond over stevige kaken voor harder rubberen speelgoed en heeft hij tonnen energie om met balletjes te spelen of aan touwen te trekken. Een oudere hond van zo'n 7 jaar heeft niet meer dezelfde kracht in zijn kaken en tanden als een jongvolwassen hond, maar het blijft belangrijk dat hij op zachtere speeltjes kan knabbelen en dat hij kan spelen met speelgoed dat hem aanmoedigt om actief te blijven. Denk maar aan gemakkelijk op te gooien ballen en stokken. Gelukkig bestaan er tal van hondenspeeltjes die afgestemd zijn op de leeftijd, de grootte en de kauwgewoonten van je hond.

Grootte en textuur
Zelfs als volwassen hond is het onwaarschijnlijk dat een kleine Yorkshire Terriër even stevig zal kauwen als een grote Duitse Herder. Die eerste heeft dan ook vaker behoefte aan speeltjes die gemakkelijker in kleinere kaken passen. Evengoed kan een te zacht stuk speelgoed in stukken breken en dan bestaat het risico op verstikking of doorslikken met eventuele maag- of darmproblemen tot gevolg. Als je merkt dat een speeltje tekenen van beschadiging vertoont (het maakt bijvoorbeeld geen geluid meer of er zitten barsten of scheurtjes in het materiaal of de vulling), is het meestal beter om het te vervangen.

Ook de juiste grootte is belangrijk. Te klein speelgoed kan even gemakkelijk worden ingeslikt. Over het algemeen geldt dat speelgoed dat achter de achterste kiezen van uw hond past, te klein is en verstikkingsgevaar veroorzaakt.

Soorten sterk hondenspeelgoed

De zoektocht naar het juiste hondenspeelgoed wat ook nog sterk is kan lastig zijn. Denk niet alleen aan het leuke uiterlijk maar houd vooral ook rekening met de behoeften van je trouwe viervoeter, dan vind je zeker de perfecte speeltjes.

Ballen
Er zijn rubberen ballen, pluche ballen, tennisballen, schuimballen, piepende ballen en zoveel andere. Sommige drijven en lichten op in het donker, heel fijn als je naar zee gaat of vaak 's avonds op pad gaat. Heb je een bal van de juiste grootte gevonden voor je hond, let er dan op dat die gemaakt is van materiaal dat stevig genoeg is voor hem, zodat hij het niet gelijk aan flarden kan bijten. Ballen moedigen jou als baasje ook aan om mee te doen, want honden zijn gek op apporteren of vangen. Zo bouw je ook aan een sterkere band op met je hond.

Trekspeelgoed
De meeste honden genieten van touwtrekwedstrijdjes met hun baasje en andere honden. En hoewel er stemmen opgaan om dit spelletje te vermijden omdat het agressie kan opwekken, is er niets mis mee mits je hond goed opgevoed is. Het belangrijkste bij trekspeelgoed is wellicht ervoor te zorgen dat je hond het niet aan flarden trekt. Trekspeeltjes zijn meestal zacht en gemaakt van linnen, leder, canvas of touw. Het is dan ook nodig ze te vervangen zodra u merkt dat de draden bijvoorbeeld losgekomen zijn of er stukjes ontbreken. Let er ook op dat je je zelf niet te agressief gedraagt tijdens het touwtrekken. Trek het speelgoed zeker niet uit zijn mond, want dat kan schadelijk zijn voor zijn gezondheid. Wil je dat hij het speeltje loslaat, dan moet je hem leren te reageren op bevelen als 'Laat vallen' of 'Laat los'. En hoewel een hond heel sterke kaken heeft, is het nooit een goed idee om het speelgoed verticaal los te trekken en hem daarbij op te tillen. Dat kan problemen veroorzaken aan zijn kaken, hals en ruggengraat.

Kauwspeelgoed
Hoewel zowat alles als kauwspeeltje kan dienen, bestaat er speelgoed dat speciaal gemaakt is om op te knabbelen, en dat verdient dan ook de voorkeur. Deze spulletjes zijn meestal gemaakt van nylon of hard rubber, en gaan dan ook lang mee. Sommige zijn zelfs gevuld met lekkernijen om uw hond te trainen of lange tijd bezig te houden, en andere speeltjes zijn gewoon leuk zonder meer. Ze moeten zacht genoeg zijn om op te kauwen zonder het risico dat de tanden gaan breken, maar ook stevig genoeg zodat ze niet gemakkelijk in stukjes breken. Zorg er wel voor dat er gezonde lekkernijen in het speelgoed zitten, zodat hij zeker gezond blijft terwijl je hem bovendien in beweging houdt.

Pluche
Pluche speelgoed is vaak de favoriet van veel honden, maar helaas kunnen pluche speeltjes gemakkelijk aan flarden gescheurd worden en inslikgevaar inhouden. Toch kunnen ze erg leuk zijn als ze onder toezicht gebruikt worden. Voordat je puppy tandjes begint te krijgen, is pluche speelgoed ook heel geschikt als knuffel 's nachts. Is uw hond er gek op, schrijf dit soort speelgoed dan zeker niet onmiddellijk af. Zorg er gewoon voor dat je puppy weet welke pluche speeltjes van hem zijn, en wat misschien de knuffelbeer of het kussen van een gezinslid is. Er is nu ook extra sterke pluche hondenspeelgoed voor zowel pups als volwassen honden verkrijgbaar waarop zelfs garantie zit!

Heb jij een sterke hond en heeft deze een favoriet sterk speeltje? Laat het ons weten!