0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 23 februari 2023

Help, mijn hond is een puber!

Hoeveel we ook van onze harige vrienden houden, de pubertijd kan een moeilijke tijd zijn voor hondenbezitters. Het is een tijd waarin jouw eens zo lieve en gehoorzame puppy opstandig, koppig en zelfs destructief kan worden. Begrijpen hoe je met puberaal gedrag moet omgaan is cruciaal om ervoor te zorgen dat jouw hond uitgroeit tot een goed opgevoede volwassen hond.

In dit blog geven we tips voor de leukste baasjes over hoe ze met het gedrag van een puberende hond moeten omgaan. Deze tips omvatten geduld en consistentie, training, socialisatie, beweging, bench training, toezicht en het zoeken van professionele hulp.

Wanneer is mijn hond in de puberteit?

Honden ondergaan de puberteit, ook wel adolescentie genoemd, als onderdeel van hun normale ontwikkelingsproces. Deze fase begint meestal wanneer een hond ongeveer zes maanden tot twee jaar oud is, afhankelijk van het ras en de grootte van de hond. Tijdens de puberteit ondergaan honden fysieke, emotionele en gedragsveranderingen naarmate hun lichaam en hersenen verder rijpen.

Net als bij pubermensen worden deze veranderingen veroorzaakt door hormonale schommelingen in het lichaam. Hormonen zoals testosteron en oestrogeen nemen toe, wat kan leiden tot gedragsveranderingen zoals toegenomen onafhankelijkheid, territoriaal gedrag en seksuele belangstelling. Deze hormonale veranderingen kunnen ook fysieke veranderingen veroorzaken, zoals de ontwikkeling van geslachtsorganen, veranderingen in vacht en lichaamsgrootte, en spiergroei.

Hoe ga je om met een puberende hond?

Als honden in de puberteit komen, vertonen ze verschillende gedragingen die hun baasjes zorgen kunnen baren. Puberhonden zijn nu tussen zes maanden en twee jaar oud en kunnen moeilijk te hanteren zijn. Ze kunnen opstandig en ongehoorzaam worden en streven vaak naar onafhankelijkheid. Hier volgen enkele tips over hoe je het beste kan omgaan met het pubergedrag van jouw hond.

Geduld en consistentie

Deze ontwikkelingsfase is een belangrijk deel van het leven van een hond waarin hij fysieke, mentale en emotionele veranderingen ondergaat. Daarom is het van belang om geduldig te zijn met je hond en te begrijpen dat hij nog aan het leren is. Je moet zorgen voor een consistente routine, duidelijke grenzen en positieve versterking om ervoor te zorgen dat hij begrijpt wat er van hem wordt verwacht.

Training

Training is essentieel voor honden van alle leeftijden, maar het is vooral belangrijk tijdens de puberteit. In deze fase hebben honden de neiging om hun grenzen op te zoeken, en het is belangrijk om ze structuur en begeleiding te bieden. Het gebruik van positieve versterkingstechnieken zoals traktaties, speelgoed en verbale lof kan nuttig zijn om het gedrag van je hond vorm te geven. Het gebruik van kauwspeelgoed is hierbij onmisbaar.

Je moet ook aandacht blijven besteden aan trainingscommando's zoals zit, blijf, kom en laat het, omdat deze essentieel zijn voor de beheersing van het gedrag van de hond.

Socialisatie

Socialisatie is cruciaal voor puberhonden omdat het hen helpt de nodige sociale vaardigheden te ontwikkelen om met andere honden en mensen om te gaan. Het is belangrijk om je hond bloot te stellen aan verschillende omgevingen, mensen en dieren, zodat hij zich op zijn gemak voelt en vertrouwen krijgt. Je kunt dit bereiken door met hem te gaan wandelen, hondenparken te bezoeken of hem in te schrijven voor gehoorzaamheidscursussen. Socialisatie helpt ook angst en vrees te verminderen, die gedragsproblemen kunnen veroorzaken.

Oefening

Puberhonden zitten vol energie en hebben veel beweging nodig om die energie te verbranden. Een gebrek aan beweging kan leiden tot gedragsproblemen zoals vernielzucht, overmatig blaffen en agressie. Ga daarom lekker veel bewegen met je hond, zoals wandelen, rennen en spelen. Beweging helpt je hond niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk door het verminderen van stress en angst. 

De automatische ballenwerper helpt honden energie te verbranden en daagt honden mentaal uit omdat ze dit spel helemaal zelf kunnen leren bedienen. Zorg dat de hond tijdens het wandelen een goed harnas draagt, denk daarbij aan het Kurgo Journey Air harnas dat speciaal voor actieve honden is ontwikkeld. Heb je een hond die veel trekt aan de lijn? Kies dan voor de Easy Walk, dit hondetuig is ontworpen om honden te ontmoedigen om te trekken aan de lijn. In tegenstelling tot traditionele halsbanden veroorzaakt de Easy Walk geen neiging tot hoesten, kokhalzen of verstikking omdat de borstband laag over het borstbeen rust.

Training in een bench

Training in een bench kan een nuttig hulpmiddel zijn bij de aanpak van puberaal gedrag. Het biedt een veilige omgeving voor je hond en helpt ook bij de zindelijkheidstraining. Bij benchtraining is het belangrijk ervoor te zorgen dat de bench de juiste grootte heeft en comfortabel is voor je hond. Je moet vermijden de bench te gebruiken als strafmiddel en in plaats daarvan positieve bekrachtiging gebruiken om de hond aan te moedigen de bench te gebruiken.

Max&Luna heeft de beste hondenbenches en bijpassende kussens. Ideaal om je hond te trainen of veilig mee te nemen op reis. Shop hier alles voor jouw hondenbench.

Toezicht

Toezicht is essentieel tijdens de adolescentiefase, omdat het destructief gedrag helpt voorkomen en de veiligheid van je hond waarborgt. Je moet jouw hond in de gaten houden, vooral wanneer hij niet gewend is aan zijn omgeving of wanneer hij in de buurt is van andere honden of dieren.

Zoek professionele hulp

Als je moeite hebt om met het gedrag van je puberhond om te gaan, is het handig om professionele hulp te zoeken. Een hondentrainer kan jou begeleiden en adviseren bij het omgaan met het gedrag van je hond.

Kortom, omgaan met pubergedrag bij honden is net zo’n grote uitdaging als bij puberende kinderen. Onthoud dat het een natuurlijk onderdeel is van de ontwikkeling van een hond en dat deze tijd ook weer voorbij vliegt.

Heb jij handige tips voor andere hondenbaasjes? Deel ze hieronder in de reacties!