0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

Door Max&Luna, 13 februari 2023

Benchtraining voor puppy’s

We horen soms dat hondeneigenaren een kamerkennel of hondenbench zielig vinden voor de hond. Ze noemen het een hondenkooi en hebben er negatieve associaties bij. Maar een jonge pup kan erg veel baat hebben bij een hondenbench. Een bench geeft jouw pup een rustige, veilige ruimte waar ze naartoe kan gaan als ze zich overweldigd voelt of even alleen wil zijn. Veel honden blijven hun hele leven lang hun bench gebruiken als veilige haven. Daarom is het belangrijk dat baasjes hun pup vroeg laten wennen middels benchtraining.

Krijg jij binnenkort een pup of heb je net jouw kleine harige vriendje in huis? Max&Luna zocht uit wat jij moet weten over het bench trainen van een puppy.

Waarom is bench training voor een puppy belangrijk?

Veel mensen denken bij benchtraining alleen aan een manier om een hond opgesloten te houden als je niet thuis bent. Maar een bench biedt zoveel meer voordelen voor jou en je pup. Hieronder de belangrijkste voordelen van een hondenbench op een rijtje.

 1. Biedt een veilige, rustige ruimte voor honden: Honden hebben graag een eigen ruimte waar ze naartoe kunnen als ze zich angstig voelen. Bij juist gebruik kan een bench dat comfort bieden.
 2. Helpt bij het zindelijk maken: Honden houden er niet van de ruimte waarin ze slapen te bevuilen. Een bench helpt pups te leren hun blaas langer op te houden. Dit kan erg handig zijn bij de zindelijkheidstraining van een puppy.
 3. Veilig reizen: Een bench houdt je huisdier veilig tijdens het reizen in de auto en is over het algemeen verplicht tijdens het vliegen.
 4. Voorkomt destructief gedrag: Een bench helpt voorkomen dat puppy’s ongein kunnen uithalen en in gevaarlijke situatie terecht komen als ze niet onder toezicht staan.
 5. Overnachtingen bij de dierenarts: Als honden echt ziek zijn, moeten ze soms overnachten in het dierenziekenhuis. Dan liggen ze in een afgesloten bench/kooi. Als honden bench getraind zijn, helpt dit hen om zich te ontspannen.
 6. Rust na een verwonding: Sommige honden hebben strikte bedrust nodig na een verwonding of operatie. Een bench biedt hun deze ruimte zodat ze zich niet verder kunnen bezeren. Honden die niet in een bench getraind zijn, voelen zich gestrest in de bench en zullen moeite hebben te ontspannen na hun operatieve ingreep.
 7. Voorkomt verlatingsangst: Om verlatingsangst te helpen voorkomen, kunnen baasjes honden in hun bench zetten in een andere kamer van het huis waar ze je niet kunnen zien. Dit helpt honden langzaam te wennen aan het feit dat je niet onmiddellijk aanwezig bent.

Hoe kies ik de juiste hondenbench voor een pup?

Er zijn talloze benches beschikbaar, waaronder metalen kennels, zachte, opvouwbare en inklapbare kennels, draagbare benches, vliegtuigkratten... de lijst gaat maar door. Met al deze verschillende opties is het moeilijk kiezen welke bench geschikt is voor jouw puppy.

Vraag jezelf bij het kiezen van een hondenbench af:

 1. Hoe groot wordt de hond naar verwachting?
 2. Waarvoor zal de bench gebruikt worden?
 3. Ben ik van plan ermee te reizen?
 4. Is mijn pup een superkauwer?
 5. Wat is het temperament van mijn pup?
 6. Hoeveel wil ik uitgeven?
 7. Moet de bench bij mijn interieur passen? Shop dan een stijlvolle benchhoes!

Het allerbelangrijkste is de grootte van de bench. Een goede bench moet groot genoeg zijn zodat de hond kan staan, zich kan omdraaien en comfortabel kan gaan liggen. Dit betekent dat je bij het kiezen van een bench voor een puppy moet inschatten hoe groot deze gaat worden. Een bench is een kostbare investering en het is zonde als je al snel een groter exemplaar moet aanschaffen.

Een te grote bench voor een kleine pup heeft ook een nadeel. Als kennels te groot zijn, zullen honden hun krat bevuilen omdat ze ver genoeg van hun ontlasting kunnen liggen. Ideaal is een tussenschot voor de bench, de zogenaamde benchdivider of bench verdeler,  hiermee kun je de ruimte voor de pup aanpassen naarmate hij groeit.

soft kennel

Hoe train je een puppy in een bench?

Ieder nieuw hondenbaasje hoopt dat zijn pup direct vrolijk zijn bench in wandelt, maar zo werkt dat helaas niet. Iedere pup moet stap voor stap wennen aan een bench. Geduld van het baasje is hierbij essentieel. Benchtraining kan dagen of weken duren, afhankelijk van de leeftijd van de hond, zijn temperament en eerdere ervaringen.

Het belangrijkste bij de training van een puppy is om de bench altijd te gebruiken als een positieve plek; gebruik de bench nooit als straf!

Benchtraining voor jouw pup in 7 stappen

1. Maak de bench veilig en comfortabel voor jouw pup

Laat de bench aanvoelen als een veilige plaats door hem te plaatsen waar het gezin de meeste tijd doorbrengt, zoals in de woonkamer. Het plaatsen van zachte dekens of een stevig benchkussen in de bench kan helpen de bench comfortabeler te maken, hoewel sommige honden liever op een harde ondergrond liggen.

Houd het deurtje open en laat de hond de bench op zijn gemak verkennen. Sommige honden zullen uit zichzelf meteen in de bench gaan slapen.

2. Introduceer jouw pup aan de bench

Als jouw pup niet geneigd is uit zichzelf naar de bench te gaan, breng haar dan naar de bench en praat met een positieve en vrolijke stem tegen haar. Houd het deurtje van de bench open, zodat deze niet per ongeluk tegen je pup aankomt en haar bang maakt. Kleine traktaties bij of binnen het deurtje van de bench kunnen de pup verleiden om de ruimte te gaan verkennen.

Als je pup weigert naar binnen te gaan, dwing haar dan niet! Het is belangrijk dat ze zich nooit gedwongen voelt om de bench te gebruiken.

Als je pup zich meer op zijn gemak voelt in de buurt van de bench, kun je haar geleidelijk aan traktaties geven zodat ze verder naar binnen gaat. Deze positieve motivatie met traktaties moet worden herhaald tot jouw pup comfortabel in en uit de bench loopt. Als jouw pup niet gemotiveerd wordt door snacks, dan kun je ook haar favoriete speelgoed gebruiken als positieve versterking.

De introductie aan de bench kan enkele minuten tot meerdere dagen duren. Het is belangrijk dat je geduldig blijft en de hond niet opjaagt tijdens dit gewenningsproces.

3. Geef jouw pup maaltijden in de bench

Zodra jouw hond gewend is aan de nieuwe ruimte, kun je maaltijden geven in de buurt van of zelfs in de bench. Dit zal helpen een positieve associatie met de bench te creëren.

Als jouw puppy zich op zijn gemak voelt in de bench, kun je de etensbak aan het uiteinde van de bench zetten (het verst van de deur). Maar als jouw puppy nog steeds aarzelt om naar binnen te gaan, plaats het voer dan alleen zover als ze zich op haar gemak voelt bij het binnengaan van de bench. Plaats stapje voor stapje, elke keer dat je haar voert, het voer geleidelijk verder terug in de bench.

4. Sluit het deurtje

Als jouw pup zich helemaal op haar gemak voelt als ze volledig in de bench staat, probeer dan het deurtje te sluiten terwijl ze eet. De eerste keer dat je dit doet, moet je het deurtje van de bench openen zodra ze klaar is met haar maaltijd.

Laat het deurtje steeds langer dicht, te beginnen met 1 minuut en oplopend tot ongeveer 10 minuten na het eten. Als jouw puppy begint te janken terwijl de bench gesloten is, dan heb je de tijdsduur te snel verlengd. Ga dan terug naar een kortere periode bij de volgende voedingen.

5. Laat de pup alleen

Als de hond zich op zijn gemak voelt in de bench en regelmatig haar maaltijden binnen eet, kun je haar voor korte periodes in de gesloten bench zetten als je thuis bent.

Begin met een traktatie om haar te verleiden de bench in te gaan en geef een commando van jouw keuze, zoals "bench" of "huis". Zodra je puppy de bench ingaat, prijs je haar en geef je haar de traktatie, waarna je het deurtje sluit.

Je kunt een paar minuten rustig bij de bench blijven zitten voordat je een andere kamer ingaat. Als je terugkomt, ga je nog een minuut of twee rustig bij de bench zitten en laat je de puppy eruit. Herhaal dit proces terwijl je de tijd dat jouw puppy alleen wordt gelaten geleidelijk verhoogt.

6. Zet de hond in een bench als je weggaat

Zodra jouw puppy zich 30 minuten rustig kan ontspannen in de bench, kun je pas beginnen haar alleen te laten in de bench terwijl je weg bent voor korte periodes.

Om dit te doen, zet je de hond in de bench met het gekozen commando en een traktatie. Probeer te variëren wanneer ze in de bench gaat tijdens het "klaarmaken voor vertrek" proces, zodat het geen verlatingsangst opwekt. Dit kan variëren van 5-20 minuten voor vertrek, maar probeer het tijdsbestek kort te houden.

Het doel is jouw puppy het vertrek zo onbeduidend mogelijk te laten lijken. Kort prijzen en haar een traktatie geven voor het binnengaan van de bench is voldoende, en dan kun je rustig vertrekken.

Hoe moeilijk het ook is, het is belangrijk dat je niet te enthousiast bent als jouw puppy opgewonden gedrag vertoont als je terugkomt. Door jouw terugkeer zo rustig mogelijk te houden, zal ze zich minder angstig voelen over wanneer je thuiskomt en verlatingsangst helpen voorkomen.

Als jouw puppy eenmaal volledig in de bench getraind is, is het belangrijk dat je haar af en toe in de bench blijft zetten als je thuis bent, zodat ze de bench niet altijd associeert met jouw vertrek. 

7. Zet de hond 's nachts in een bench

Zodra jouw puppy vertrouwd is met de bench, kun je haar 's nachts in een bench laten slapen. Het is belangrijk om te onthouden dat puppy's vaak midden in de nacht naar de wc moeten en zullen huilen om dit jou te vertellen, dus het kan nuttig zijn om de bench 's nachts in de slaapkamer te zetten, zodat eventuele kreten gehoord kunnen worden. Hoewel puppy's soms janken als ze voor het eerst in de bench worden gezet, worden deze kreten geassocieerd met angst, terwijl kreten midden in de nacht meestal aangeven dat ze naar het toilet moeten.

Een bench in de slaapkamer kan ook nuttig zijn omdat de pup jou kan ruiken en zich niet zo alleen voelt. Dit kan ook nuttig zijn voor oudere honden die krattraining krijgen.

Naarmate de puppy zich 's nachts meer op zijn gemak voelt in de bench, kun je deze geleidelijk aan verplaatsen naar de gewenste locatie in huis.

Tips voor een geslaagde benchtraining van jouw puppy

Om de bench training soepel te laten verlopen, zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden:

 • Het belangrijkste bij bench training is dat je de bench nooit als straf gebruikt.
 • Idealiter staat de bench in de slaapkamer of een nabijgelegen gang. Hierdoor voelt jouw pup zich meer op haar gemak.
 • Overdag kan het nuttig zijn om de bench in de kamer te zetten waar jij of jullie gezin de meeste tijd doorbrengen. Hierdoor heeft de pup het idee dat ze dichtbij je is, zelfs als ze in de bench zit.
 • Geduld is het allerbelangrijkst. Als je te snel gaat en een hond zich gedwongen voelt om de bench te gebruiken, zal ze hier negatieve associaties mee krijgen en de bench inderdaad gaan zien als een hondenkooi.

Max&Luna wenst jullie heel veel succes met de benchtraining, met wat geduld en lekkere snacks gaat dit jullie zeker lukken!

Reacties

 • Door Marianne, 10 augustus 2023

  Wat een handige tips! Onze pup komt volgende maand, ik ga deze tips zeker opvolgen.

 • Door Irene, 17 februari 2023

  Wij hebben de Maelson bench aangeschaft voor onze pup. Ideaal voor in de auto en ze gaat twee dagen in de week mee naar kantoor. Super handig want dan heeft ze direct haar eigen plekje op kantoor waar ze zich veilig voelt.

Laat een reactie achter

We zijn benieuwd naar jouw ervaring, mening of vraag!

* Verplichte velden