0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

Door Max&Luna, 19 mei 2023

Wat te doen bij brandwonden aan hondenpootjes?

Hoewel een hond ook in de zomer zijn dagelijkse wandeling nodig heeft, moeten deze uitstapjes kort worden gehouden, vooral als het warm is, niet alleen om ervoor te zorgen dat hij niet oververhit raakt, maar ook om pijnlijke brandwonden aan zijn voetzolen te voorkomen.

Wat zijn voetzolen?

De pootkussentjes of voetzolen zijn de speciale huid aan de onderkant van de poot van de hond. Ze zorgen voor een goede drukverdeling bij het lopen, springen en rennen en vormen tegelijkertijd een sterke beschermende barrière tegen de grond. Voetzolen zijn gevoelig voor slijtage, vooral in extreme weersomstandigheden en nieuwe of andere terreinomstandigheden.

Wat veroorzaakt brandwonden aan de voetzool?

Hoewel sommige dieren helaas brandwonden aan de voetzolen kunnen oplopen door brand of chemische irriterende stoffen, kunnen andere honden verbrande voetzolen oplopen door te hard te lopen of rennen op hete bestrating of vlakke oppervlakken zoals tennisbanen.

Hoe herken ik een brandwond aan het voetzooltje?

Tekenen van een verwonde pootzool zijn onder andere tekenen van ongemak, zoals:

  • Hinken
  • Likken aan een poot
  • De poot in een abnormale positie houden
  • Een rood, gezwollen of bloedend voetzooltje hebben
  • Janken bij het gebruik van de poot

Hoewel veel dingen deze symptomen kunnen veroorzaken, kan een brandwond gemakkelijk met het blote oog te zien zijn. Zelfs zwart gepigmenteerde voetzolen kunnen rood worden en zweren wanneer ze verbrand zijn. Gewoonlijk veroorzaakt heet beton of plaveisel blaren op de voetzolen die zich met vloeistof kunnen vullen en enkele dagen na de blootstelling kunnen barsten. Bovendien kunnen de huid en de beschermende oppervlaktelaag van de voetzool afvallen, waardoor een geïrriteerde, ruwe en pijnlijke plek eronder bloot komt te liggen. Dit gebeurt niet alleen op hete oppervlakken, maar ook bij honden die niet gewend zijn om op beton te lopen.

Fysieke brandwonden kunnen ontstaan wanneer oppervlakken te heet zijn, maar honden kunnen ook een brandwond of blaar oplopen door te rennen op oppervlakken waaraan ze niet gewend zijn, zoals beton.

Behandeling van brandwonden aan de voetzool bij honden

De behandeling is afhankelijk van de omvang van de brandwond bij de hond. Als de brandwond ernstig is, moet het dier onmiddellijk naar de dierenarts voor verzorging.

Vaak moet er een verband om de poten worden aangebracht. Omdat poten vuil zijn - zij zijn het eerste punt van contact met de grond - zullen de meeste dierenartsen antibiotica voorschrijven en een goede pijnstilling. Verbrandingen van pootkussentjes kunnen snel geïnfecteerd raken. Dit kan orale of topische antibiotica zijn, afhankelijk van de ernst van de wond.

Honden met brandwonden moeten worden beperkt in hun bewegingsvrijheid en de wonden moeten meerdere malen per dag worden gecontroleerd, als ze niet in het verband zitten. Hete bestrating en ruwe oppervlakken of terrein moeten worden vermeden, vooral tijdens de genezing.

Honden mogen niet likken of kauwen aan de poot of het verband. Een kraag kan nodig zijn om extra zelf-trauma te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk kleine kinderen weg te houden bij de hond, een hond met pijn kan namelijk fel en onverwachts reageren.

Genezing van de voetzooltjes kan moeilijk zijn, vanwege de grote beweeglijkheid en de vuile aard van de wond. Sommige honden hebben een spalk nodig om de mobiliteit verder te verminderen en de wond te laten genezen.

Hoe lang een brandwond aan het voetkussentje duurt, hangt af van de hond en de omvang van zijn verwondingen. Lichte verwondingen kunnen binnen 7-10 dagen genezen, terwijl ernstige brandwonden en afslijting van de voetzool weken nodig kunnen hebben om volledig te genezen.

Gelukkig zijn er, zolang jouw hond genoeg tijd heeft om te herstellen, meestal geen bijwerkingen of complicaties op de lange termijn van brandwonden aan de voetzool.

Voorkomen van brandwonden aan de poten bij honden

Verbranding van de voetzooltjes kan worden voorkomen door extreme weersomstandigheden te vermijden. Controleer de oppervlaktetemperatuur voordat je met de hond gaat wandelen. Hete bestrating moet worden vermeden, evenals ijzel, sneeuw, of gebieden met zout om ijs te smelten. Beperk het aantal buitenwandelingen tot een minimum tijdens extreem weer.

Kies ter preventie voor beschermende hondenschoenen. Max&Luna verkoopt twee soorten hondenschoentjes.

  • Rukka Pets Sock Shoes: De Rukka Pets Sock Shoes zorgen voor perfecte tractie op gladde vloeren, de met rubber beklede zool beschermt hondenpoten tegen vuil, hitte en vocht als ze buiten zijn. Flexibel, elastisch materiaal met klittenbandsluiting.
  • Rukka Pets Step Shoes: Deze ergonomisch gevormde schoenen met rubberen zool beschermen de poten van je hond tegen kou, hitte, modder en hard grind. Door de stevige klittenbandsluiting blijven de schoenen goed zitten, ook bij activiteiten met een hoge intensiteit.

Zorg ervoor dat je je hond consequent traint op soortgelijke oppervlakken. Bouw bij de introductie van een nieuw terrein geleidelijk aan hun uithoudingsvermogen en tolerantie voor dat oppervlak op.

Lees ook ons blog om oververhitting bij je huisdier te voorkomen. Max&Luna wenst jullie een hele veilige en fijne zomer!

[split]https://www.maxenluna.nl/Blog-voorkom-brandwonden-aan-pootjes