0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 8 maart 2021

Tips om je hond alleen thuis te laten

Sinds maart 2020 houdt het coronavirus ons in de greep. Dat heeft grote gevolgen: we gingen massaal in thuisisolatie. En niet alleen wij, ook onze huisdieren moesten zich aanpassen aan deze nieuwe situatie. Veel mensen zagen met deze zeeën van tijd eindelijk kans om een puppy in huis te nemen.

Voor het gezin is een hond nu een welkome afleiding en de honden zelf vinden het geweldig dat we zoveel thuis zijn! Ze worden vaker uitgelaten, er wordt vaker met ze gespeeld en het belangrijkste: ze hoeven niet alleen thuis te blijven! Veel huisdieren genieten van de extra aandacht, maar wat als we weer ons oude leven mogen oppakken? Dan moeten onze huisdieren wéér wennen.

Het is bekend dat een hond na een vakantie of een periode waarbij de eigenaar na een langere tijd van thuisblijven weer aan het werk gaat, gemakkelijk verlatingsangst ontwikkelt. Verlatingsangst is erg lastig voor baas en hond. 

Langzaam afbouwen

Probeer veranderingen voor de hond altijd langzaam te laten verlopen. Heb je meer gewandeld in coronatijd? Bouw dit dan langzaam weer af. Start met korte periodes van huis te gaan. Begin bijvoorbeeld met een half uur en bouw dit op tot aan wat hij ooit gewend was. Zorg er elke dag voor dat je hond genoeg energie kwijt kan door middel van spelletjes, trainingen en wandelingen.

Laat je hond niet te lang alleen

Voor de gezondheid en welzijn van je hond is het beter om je hond niet te lang alleen thuis te laten. Het verschilt natuurlijk per hond hoe lang deze alleen kan blijven. Volwassen honden (ouder dan 18 maanden) kunnen maximaal 4 tot 6 uur per dag alleen blijven. Puppies en jonge honden maximaal 2 uur achter elkaar.

Train je hond alleen thuis te zijn

Leer je hond dat alleen thuis zijn prima is. Dat je hond zich veilig kan voelen en weet dat je altijd weer terug komt. Vanaf het moment dat je je hond in huis krijgt (pup of volwassen) moet je het alleen kunnen zijn langzaam aanleren. Bouw dit dus langzaam op. Laat je pup dus eerst maar 2 minuten alleen door bijvoorbeeld naar een andere ruimte te gaan. Herhaal dit totdat je pup zich comfortabel voelt en ook jij je geen zorgen meer maakt. Ga dan 5 minuten weg en bouw dit telkens op tot je hond (en jij) het prima vindt om alleen thuis te zijn. Laat je hond wel eerst uit als deze nog niet zindelijk is zodat je niet een ongewenst 'cadeau' vindt als je terug komt.

Start in een specifieke ruimte

Laat je hond in het begin wennen aan een specifieke ruimte waar deze zich al comfortabel voelt en alleen kan zijn. Bijvoorbeeld de woonkamer of de plek waar je hond 's nachts slaapt. Vanaf het moment dat je hond daar alleen kan zijn, kan je ook andere delen van het huis bereikbaar maken mits je hond altijd naar de eerste ruimte terug kan gaan. Daar voelt je hond zich immers het meeste thuis.

Beloon je hond vooraf en niet achteraf

Veel baasjes maken de fout door hun hond te belonen als ze terug komen. Je hond moet juist het moment dat je weg gaat gaan waarderen. Geef je hond dus een beloning als je weg gaat en niet als je terug komt. Bij voorkeur een kauwstaafje zodat de aandacht van je hond wat langer naar iets lekkers gaat en niet naar jou.

Maak je hond moe

De beste manier om je hond alleen thuis te kunnen laten is door je hond eerst een goede work-out te geven met een wandeling of achter een bal aan rennen. De mate van beweging is natuurlijk afhankelijk van de leeftijd en fysieke gesteldheid van je hond. Ook mentale stimulatie maakt je hond vermoeid dus laat je hond tijdens het wandelen overal aan ruiken. Je hond zal dan snel zijn mand of kussen kiezen en in dromenland zijn als jij het huis verlaat.

Zorg dat je hond zich vermaakt

Als je hond alleen thuis is dan zoekt deze natuurlijk naar dingen om zich mee te vermaken. Een snackbal waarin je brokjes kan verstoppen is altijd een succes. Er zijn ook andere speeltjes zoals de West Paw Tux, Qwizl of Toppl waarmee je hond zich prima kan vermaken als jij er even niet bent. Hierdoor gaat je hond zich niet vervelen en gaat deze niet in je meubels of andere dierbare spullen bijten.

Wat doe je als je thuis komt?

Het belangrijkste als je na een langere tijd thuis komt is dat je hond gelijk liefde en aandacht krijgt. Ga lekker met je hond naar buiten of ga met hem spelen. Hierdoor krijgt je hond weer de nodige aandacht & beweging en vergeeft ie je zeker dat je 'm even alleen thuis hebt gelaten.

[split]https://www.maxenluna.nl/Blog-voorkom-verveling

Reacties

  • Door Sabine, 8 maart 2021

    Wat een goeie tips!

  • Door A Roctus-Karman, 8 maart 2021

    Leuke dingen

Laat een reactie achter

We zijn benieuwd naar jouw ervaring, mening of vraag!

* Verplichte velden