0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

Door Max&Luna, 12 december 2021

Kunnen honden TV kijken?

Honden kunnen absoluut televisie kijken en sommige lijken ervan te genieten. Er zijn een aantal dingen in televisieprogramma's die honden aantrekkelijk vinden. Sommige hiervan zijn visueel, zoals beweging, terwijl andere betrekking hebben op de geluiden die van de tv komen.

Wat ziet je hond op TV?

Hondenogen zijn heel anders dan mensenogen, dus ze zien dingen op tv anders. Hun zicht is niet zo scherp wat kan verklaren waarom ze dichter bij de tv willen zitten dan wij - het helpt de beelden scherp te houden.

Honden hebben meer staafjes in hun ogen dan mensen. Staafjes zijn de cellen die het nachtzicht verhogen. Dit betekent dat honden heel goed zien in het donker en gevoelig zijn voor beweging. Honden zullen het beeld daarom anders waarnemen, vooral op oudere tv's zullen zij het beeld zien flikkeren. Gelukkig hebben nieuwe tv's en laptopschermen hogere verversings-snelheden, dus niet alleen wij genieten van een beter beeld, ook onze harige huisgenoten.

Welke kleuren zien honden?

Honden zien kleuren anders dan wij omdat ze twee soorten kleurverwerkingscellen in hun netvlies hebben (wij mensen hebben er drie). Honden kunnen alleen de kleuren blauw, groen en geel zien, dus een hond die op gras rent met een blauwe lucht, spelend met een gele frisbee zal interessanter zijn dan een hond op een bruine bank met een rode knuffel. Dit is trouwens ook een handig weetje bij het uitzoeken van hondenspeelgoed!

Weten honden dat TV niet echt is?

Het is moeilijk om te weten wat honden "denken" als ze televisie kijken. Volgens diverse bronnen op het internet lijkt het erop dat honden andere dieren op TV herkennen, zullen reageren op het blaffen van honden op TV en ook foto's van honden en van cartoonhonden kunnen onderscheiden.

Maar honden zijn ook sterk afhankelijk van andere zintuigen, zoals geur - wat duidelijk niet mogelijk is op een televisie. Op basis van de ontkoppeling met het belangrijkste zintuig (geur) van honden, is het waarschijnlijk dat honden herkennen dat het beeld op het scherm niet echt is, maar in plaats daarvan een weergave van een dier of figuur.

Honden reageren vaak op de geluiden die door dieren op tv worden gemaakt. Deze geluiden geven hun informatie, ook wanneer dit geluiden zijn van andere dieren dan honden. Het kan dus verstandig zijn om shows met verontruste dieren weg te zappen wanneer je hond schermtijd deelt.

Waarom kijken sommige honden TV en anderen niet?

Net als mensen zullen honden wisselend plezier uit de TV halen. Verschillende rassen en verschillende individuele honden hebben verschillende zichtcapaciteiten, dus sommige honden kunnen beter zien wat er op TV gebeurt dan anderen.

Als een hond gemakkelijk een hond kan zien op een scherm, kunnen ze meer betrokken zijn dan een hond die meer afhankelijk is van reukvermogen of gehoor. En sommige honden kunnen gemakkelijker worden "misleid" door de beelden op het scherm, terwijl anderen iets meer opmerkzaam zijn in de wetenschap dat wat ze zien niet echt is.

Wat voor soort TV-programma's vinden honden leuk?

Op YouTube zijn verschillende shows te vinden, die speciaal voor honden en katten zijn gemaakt. Over het algemeen zullen honden de voorkeur geven aan shows met dieren in beweging en ze zien liever een echt dier dan een cartoon.

Als je dit wilt testen, kies dan een show met zeer actieve dieren, vooral die waar je hond zich in het echte leven toe aangetrokken voelt, zoals vogels, katten of andere honden. Als de kleuren op het scherm tinten blauw, geel en groen zijn, kan de hond ze beter zien.

Let vervolgens op de reactie van je hond om erachter te komen of hij het leuk vindt wat hij ziet. Volgen zijn ogen de beelden? Kwispelt zijn staart vrolijk of lijkt hij zich zorgen te maken over wat hij ziet? Blijf shows testen totdat je er een vindt die je hond gelukkig maakt – en wees dan maar blij dat alleen jij de afstandsbediening kan bedienen!

Moet je de TV aan laten staan voor de hond?

Wij denken van niet. Meer dan waarschijnlijk kijken honden liever tv samen met hun baasje voor gezelschap. Als honden alleen zijn, zullen ze zich eerder gewoon opkrullen om te gaan slapen of hun eigen ding doen.

Het laten horen van geluiden van een tv of radio kan wel stimulerend genoeg zijn om de tijd sneller te laten verstrijken totdat je thuiskomt. Dit kan helpen bij honden met verlatingsangst. Houd het geluid op een laag volume en zorg ervoor dat je hond weg kan van het geluid als hij dat wil. Maar voor verlatingsangst zijn ook andere oplossingen: Hondenspeelgoed om verlatingsangst te voorkomen

Kijkt jouw hond TV? Wij horen graag jouw ervaring in de reacties hieronder.