0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

Door Max&Luna, 31 juli 2023

Hooikoorts bij honden: Tips om je harige vriend allergievrij te houden

Met de komst van warmer weer en bloeiende bloemen kijken velen van ons uit naar het buitenleven. Maar wist je dat honden ook last kunnen hebben van hooikoorts? In deze blog gaan we dieper in op het onderwerp hooikoorts bij honden en geven we waardevolle tips om je harige metgezel gelukkig en vrij van allergieën te houden. Laten we snel van start gaan!

Hooikoorts bij honden, hoe herken ik de symptomen?

Hooikoorts, ook bekend als allergische rhinitis, is een allergische reactie op stoffen in de lucht, zoals pollen, schimmelsporen en huisstofmijt. Terwijl mensen symptomen ervaren zoals niezen, een loopneus en jeukende ogen, vertonen honden vaak andere tekenen. Veelvoorkomende symptomen van hooikoorts bij honden zijn overmatig krabben, niezen, tranende ogen, oorinfecties en zelfs ademhalingsproblemen.

Het is belangrijk om hooikoorts te onderscheiden van andere mogelijke oorzaken van vergelijkbare symptomen, zoals vlooien, voedselallergieën of omgevingsirritanten. Als je vermoedt dat je hond hooikoorts heeft, is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose.

Tips voor honden met hooikoorts

1. Regelmatige verzorging:
Geef je hond regelmatig een borstelbeurt en verzorg hem om pollen en andere allergenen uit de vacht te verwijderen. Gebruik hypoallergene shampoos en doekjes die speciaal zijn ontworpen voor honden met een gevoelige huid. Vergeet niet om de poten van je hond schoon te maken na het wandelen om allergenen buiten de deur te houden.

2. Een schoon huis:
Minimaliseer allergenen in huis en creëer een veilige omgeving voor je hond. Stofzuig regelmatig met een stofzuiger die is uitgerust met een HEPA-filter om luchtgedragen allergenen op te vangen. Was het beddengoed van je hond regelmatig in heet water om allergenen te verwijderen en overweeg het gebruik van allergievrije hoezen. Houd tijdens piekperiodes van pollen ramen gesloten en verbeter de luchtkwaliteit binnenshuis met een luchtreiniger.

3. Beperk buitenactiviteiten:
Verminder de buitenactiviteiten van je hond tijdens periodes met hoge pollenconcentraties, vooral tijdens de piekuren van pollen. Kies voor wandelingen in de vroege ochtend of late avond, wanneer de pollenconcentraties lager zijn. Verken alternatieve binnenactiviteiten zoals puzzelspeelgoed om je hond actief en vermaakt te houden.

4. Polleninformatie:
Blijf op de hoogte van de pollenconcentraties in jouw omgeving door lokale weers- of allergiewebsites te raadplegen. Op die manier kun je de buitenactiviteiten van je hond daarop afstemmen en de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om blootstelling te minimaliseren.

5. Medicatie en supplementen:
Raadpleeg je dierenarts voor geschikte antihistaminica of allergiemedicijnen voor je hond. Sommige vrij verkrijgbare medicijnen voor mensen kunnen schadelijk zijn voor honden, dus professioneel advies is essentieel. In bepaalde gevallen kan je dierenarts allergie-injecties of immunotherapie aanbevelen om het immuunsysteem van je hond minder gevoelig te maken voor specifieke allergenen. Natuurlijke supplementen zoals omega-3-vetzuren of kruidenremedies kunnen verlichting bieden voor sommige honden, maar bespreek deze opties altijd met je dierenarts voordat je ze probeert.

6. Vermijden van allergenen:
Identificeer veelvoorkomende allergenen in de omgeving van je hond en neem maatregelen om de blootstelling te verminderen. Vermijd gebieden waar je hond allergisch voor is tijdens het uitlaten. Wees voorzichtig met open ramen, omdat pollen gemakkelijk je huis kunnen binnendringen. Gebruik pollenbarrières zoals neussprays of balsems om allergenen op te vangen voordat ze de neuspassages van je hond bereiken.

7. Juiste voeding:
Een gezond dieet kan het immuunsysteem van je hond versterken en helpen bij het beheersen van allergieën. Kies voor hoogwaardig hypoallergeen hondenvoer dat veelvoorkomende allergenen zoals granen of kunstmatige toevoegingen uitsluit. Bespreek eventuele voedingsveranderingen met je dierenarts om ervoor te zorgen dat aan de voedingsbehoeften van je hond wordt voldaan.

Hooikoorts bij honden kan een uitdaging zijn, maar met deze tips kun je je harige vriend helpen het hooikoortsseizoen gemakkelijker door te komen. Raadpleeg altijd een dierenarts voor een juiste diagnose en begeleiding over de beste aanpak voor je hond. Door preventieve maatregelen te nemen, een schone binnenomgeving te bieden en passend medisch advies te zoeken, kun je ervoor zorgen dat je hond gezond en vrij van allergieën blijft, zelfs tijdens het hooikoortsseizoen. Geniet van de zonnige dagen samen met je blije, allergievrije metgezel!

Reacties

  • Door Fleurtje, 18 december 2023

    Dag ons hondje niest al een week of drie niet continue maar wel n paar keer achterelkaar .Ik heb onderhand van alles gedaan omdat ik gokte op alergie. Nu weet ik niet of ik de dierenarts zal bellen .ze is wel rustiger het ete...

Laat een reactie achter

We zijn benieuwd naar jouw ervaring, mening of vraag!

* Verplichte velden