0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 1 oktober 2023

Feestdagen of stressdagen voor katten?

De meeste kattenbaasjes zullen het beamen, katten houden van rust en regelmaat. Stipt op de klok komen ze om eten vragen, waarna de favoriete slaapplekjes worden opgezocht voor urenlange dutjes. Als er veranderingen optreden en katten hun routine kwijtraken, kunnen ze uitingen van stress gaan vertonen. Daarom is de maand december waarin alle feestdagen elkaar snel opvolgen een uitdagende periode voor katten.

Veranderingen in routine

Pepernoten die spontaan door de kamer vliegen, de krabpaal die ruimte moet maken voor de kerstboom, interessante kerstversiering waar niet mee gespeeld mag worden en visite die spontaan over de vloer komt. Daarnaast zijn de baasjes vrij van kantoor waardoor de voerbakjes op andere tijden worden gevuld. En dan hebben we het nog niet eens over de harde knallen van vuurwerk die buiten voortdurend te horen zijn. Het is december en Luna snapt er niks meer van; wat is er gebeurd met haar rustige veilige wereld?

Eén feestavondje in huis kan al stressvol zijn voor katten. Maar dat is gelukkig van korte duur en de meeste katten herstellen daar snel van. Als katten langdurig worden blootgesteld aan voor hun spannende situaties, dan kan dat gevaarlijk zijn. Tijdens een langdurige periode zoals de drukke maand december kan er langdurige stress ontstaan bij katten. Chronische stress kan weer leiden tot gezondheidsproblemen zoals diabetes, blaasontstekingen en plasproblemen bij katten. Teveel stress kan ook ongewenst gedrag veroorzaken zoals krabben en sproeien in huis.

Hoe weet ik of mijn kat stress ervaart?

Er zijn diverse signalen bij je kat die kunnen wijzen op angst of stress. Mocht je twijfelen over deze signalen, neem dan contact op met de huisarts.

 • Grote pupillen
 • De kat gaat zich verstoppen
 • Klagelijk miauwen
 • Oren plat naar achteren
 • Overmatig eten
 • Overmatig likken aan de vacht
 • Plassen naast de kattenbak
 • Sproeien tegen meubels en deuren in het huis
 • Stoppen met eten

Hoe kan ik stress bij mijn kat voorkomen tijdens de feestdagen?

Gelukkig zijn er handige tips en tricks om je kat te ondersteunen tijdens de decembermaand. Zo worden de feestdagen geen stressdagen, maar ook een gezellige periode voor je kat.

 1. Biedt ondersteuning met feromonen. Feliway Optimum bevat het beste van kattenferomonen om alle tekenen van stress aan te pakken en katten beter dan ooit te kalmeren! Het helpt katten zich veilig en vertrouwd te voelen in huis, biedt geruststelling en zorgt voor harmonie tussen meerdere katten in huis. Ideaal om in te zetten tijdens spannende situaties, zoals de feestdagen en Oud en Nieuw.

  Tip: Plaats de verdamper minimaal 1 week voor de start van alle feestelijkheden in het stopcontact. Het beste is om al in november met ondersteuning van feromonen te beginnen. Eén verdamper verspreidt 30 dagen lang een geruststellende boodschap voor de kat en helpt om te gaan met de stressvolle feestdagen. Vergeet daarom niet om de navulling voor de verdamper te bestellen. 

 2. Zorg voor voldoende schuilplekken. Zeker als er veel visite op bezoek komt, met kleine kinderen die rondrennen in huis. Laat Luna dan lekker boven haar eigen gang gaan. Heb je geen ruimte waar de kat naartoe kan vluchten? Denk dan aan een hoge krabpaal waarop ze zich veilig kan wanen, een kartonnen krabmeubel met een verstopplekje of een kartonnen doos onder een tafel of in een rustige hoek. 

 3. Zorg dat de kattenbak altijd op een rustige en toegankelijke plek staat en dat je minimaal één kattenbak per kat hebt. Uiteraard geldt dat laatste niet bij zelfreinigende kattenbakken

 4. Zorg dat je kat gechipt en geregistreerd is. Mocht Luna het huis ontglippen om te ontsnappen aan de drukte, dan kan ze weer veilig thuis worden gebracht.

 5. Vraag aan de visite om de kat niet op te pakken of in de ogen te kijken. Katten kunnen dit als dreigend ervaren en vluchten dan weg. Laat de visite wel lekkere snoepjes aan de kat geven, zodat de kat jouw bezoek als positief ervaart.

Heb jij handige tips voor andere baasjes om stress te voorkomen? We horen het graag in de reacties!