0
0

Door Max&Luna, 1 november 2022

6 Manieren waarop voeding angstige honden kan helpen

Stress en angst bij honden kunnen verschillende oorzaken hebben, maar worden ook vaak veroorzaakt door mensen. Stress kan het gevolg zijn van andere honden, vreemden, een bezoek aan de dierenarts, reizen op vakantie, een pensionverblijf, autorijden, harde geluiden zoals vuurwerk of plotselinge veranderingen zoals een verhuizing.

Wat zijn symptomen van stress bij honden?

Over het algemeen is stress of angst bij honden te herkennen aan onderstaande symptomen:

 • Hoog blaffen / keffen
 • Hijgen of druk snuffelen
 • Veelvuldig likken
 • Opgeheven voorpoten
 • In de riem bijten
 • Trillen

Tekenen dat jouw hond angstig is

Door angst veroorzaakte gedragsveranderingen kunnen leiden tot meer blaffen of janken. Een hond die altijd graag op bankkussens sliep, kan ze nu verslinden. Het kan ook zijn dat de hond je niet meer waarschuwt als ze moet plassen en nu bij de achterdeur al haar behoefte doet.

Angst kan ertoe leiden dat sommige honden hun eten snel willen opeten, hun eetlust verliezen of in voedselgevechten verwikkeld raken met andere huisdieren in huis.

Emoties kunnen ook een rol spelen bij het eten als jouw hond rouwt om het verlies van een favoriet persoon of een dier waarmee hij een nauwe band heeft. Verbouwingsprojecten, een verblijf in een pension en het niet meer thuiswerken, kunnen bij sommige honden ook de eetlust doen afnemen.

En natuurlijk kan het ouder worden van de hond ook bijdragen aan het angstniveau. Het zicht en gehoor bij seniorhonden kunnen slechter worden, waardoor de ouder wordende hond onzeker en angstig kan worden.

Bestrijd stress bij honden met voeding

Hondenvoeding van goede kwaliteit versterkt het lichaam van de hond en houdt hem op zijn gezondst. Maar bepaalde voedingsmiddelen en voedselmethodes kunnen ook helpen angst bij de hond weg te nemen. Overweeg onderstaande troostende opties om stress te bestrijden.

 1. Introduceer intrigerende smaken en texturen
  Vul de voerbak van de hond met gezonde knapperige dingen zoals broccoli, wortels of sperziebonen. Of met veilig-zoete keuzes zoals appelschijfjes en bosbessen. Deze toegevoegde verrijkingen aan de maaltijd kunnen een humeur-booster voor de hond zijn.

 2. Voeg rustgevende voedingssupplementen toe
  Greenfields Calm+ is een diervriendelijke voedingssupplement dat speciaal ontwikkeld is voor honden die extra ondersteuning nodig hebben in een voor hen stressvolle of angstige situatie. Greenfields Calm+ bevat valeriaan en withania wat zorgt voor een rustgevende en kalmerende werking en anderzijds voor het verminderen van stress en angst zonder suf te maken. Daarnaast zit er vitamine B6 en B9 in die het serotonine niveau verhogen en de mentale stabiliteit stimuleren.

  Greenfields adviseert om een week voorafgaand aan een stressvolle situatie al te beginnen met het toedienen van het supplement. Bijvoorbeeld al voordat je op vakantie gaat, de hond naar een pension moet worden gebracht of voordat de vuurwerkknallen afgaan in december. Bij acute stress kan een dubbele dosering worden gegeven om de werking te versnellen.

 3. Daag de hond uit met een voerpuzzel
  Steeds hetzelfde eten krijgen in dezelfde kom met hetzelfde voer kan voor de hond saai worden. Verander dit door een of twee keer per week de maaltijd van de hond in een voedselpuzzel te doen, zoals in één van de uitdagende hondenpuzzels van Outward Hound.

  Hondenpuzzel - voerpuzzel voor honden

 4. Verwissel de voerbak voor een slowfeeder
  Vervang de normale voerbak eens met een mooie slowfeeder. Dit lijkt op een voerpuzzel, maar voerpuzzels dienen samen met de baas worden gedaan terwijl een slowfeeder ook alleen door de hond kan worden gebruikt. Verrijk de slowfeeder met diverse smaken en texturen. De District 70 Slowfeeder is een nieuwe slowfeeder met verschillende componenten die de hond flink mentaal uitdagen om het eten uit de voerbak te krijgen. Dankzij de anti-slip onderkant blijft de voerbak stevig op zijn plek staan.

 5. Maak voor etenstijd een veilige zone
  In huishoudens met meerdere huisdieren is het belangrijk elk huisdier in zijn eigen tempo te laten eten. Zet de schalen niet op een rij. Gebruik in plaats daarvan je kookeiland of eettafel als een visuele barrière en zet de bakken aan beide kanten voor de honden. Ruim de kommen na elke maaltijd direct op en maak ze schoon om problemen te voorkomen.

 6. Trakteer je hond op een lekkere hersenkraker
  Geef je hond flinke afleiding met vulbaar kauwspeelgoed. Denk daarbij aan de West Paw Zogoflex kauwspeeltjes zoals de Toppl, Tux of Qwizl. Door deze speeltjes te vullen met (bevroren) lekkernijen biedt je de hond langdurig een mentale uitdaging. De hond zal zo afgeleid zijn, dat angst als sneeuw voor de zon verdwijnt. Ook als het kauwspeeltje niet gevuld is, zal de hond zijn stress emmertje kunnen legen door lekker te kauwen en te spelen met dit hondenspeelgoed.

  Bekijk hier diverse recepten voor het West Paw kauwspeelgoed.

Verrijking voor honden - West Paw Toppl

[split]https://www.maxenluna.nl/Blog-verlatingsangst