0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 21 januari 2018

Tips tegen angst en stress bij hond

Vragen over je hond of kat? Onze dierencoaches geven antwoord!

Ervaren dierencoaches van Sterkliniek Dierenartsen geven online antwoord op jouw vragen over de gezondheid, het gedrag of de verzorging van jouw hond of kat. Deze week een vraag van Alphons over zijn Jack Russel die schichtig en angstig is.

Vraag

Sinds eind augustus (2017) hebben wij broer en zus Jack Russel als herplaatsing omdat de vorige eigenaren geëmigreerd zijn.

Het reutje is schichtig en erg snel angstig. We wisten dat hij bang van vuurwerk was, maar het zijn eigenlijk alle geluiden. Zijn kussen in de keuken is zijn haven. Als we hem uit willen laten 's avonds, komt hij niet van zijn kussen af. Hij legt zijn oren in zijn nek. Gaat op zijn rug liggen en kwispelt. Als je dichterbij komt doet hij een angstplasje van een paar druppels. Hebben geprobeerd te lokken met snoepjes, negeren en alleen het teefje mee naar buiten te nemen, de deur open laten etc maar helpt niets. Is alleen s avonds, overdag gaat het wel goed. Hebben jullie wellicht tips?

Antwoord

Het is eigenlijk vreemd dat jullie hond dit gedrag alleen 's avonds vertoont. Vooral omdat er overdag eigenlijk veel meer geluid is. Uit je verhaal lijkt het alsof je reutje niet alleen angstig maar ook onzeker is. Het op de rug gaan liggen en plassen wordt namelijk veroorzaakt door onderdanigheid. Dit gedrag mag je echter nooit afstraffen! Wanneer je naar hem toegaat, zorg dan dat je jezelf laag houdt, dus niet over hem heen gaan staan. Ga bijvoorbeeld op je hurken zitten en spreek hem zachtjes toe. Vermijd direct oogcontact, dit kan voor een hond ook bedreigend zijn. Aai je hond ook altijd onder zijn kin, hierdoor kom je ook minder dominant over.

Belangrijk voor nu is je hond zekerder te maken, hieronder geven we enkel tips:

  • Probeer de riem met iets leuks (bijvoorbeeld een snackje) te associëren, en begin daar dan overdag al mee, zodat het reutje de riem 's avonds ook met wat leuks gaat associëren en op een gegeven moment (hopelijk) dan vanzelf naar je toekomt. Ga door je knieën en roep hem bij je, probeer enthousiast te praten.
  • Doe binnenshuis ook spelletjes met de honden: Jack Russels hebben veel energie en houden van uitdagingen, en hierdoor zullen ze zich ook zekerder gaan voelen! Er bestaan speciale hondenpuzzels. Met een hondenpuzzel stimuleer je alle zintuigen van je hond en laat je zijn hersens flink werken. Baas en hond krijgen hierdoor ook een (nog) hechtere band, want je speelt het samen, en je hond kan zich erna beter ontspannen.
  • Je hond moet nu ook gaan wennen aan geluiden, hier bestaan speciale cd's voor. Je hebt bijvoorbeeld een vuurwerk-cd. Deze kun je dan bijvoorbeeld zachtjes afspelen wanneer je met hem aan het puzzelen bent. Waarschijnlijk zit hij dan zo in het spel dat hij het geluid niet met 'eng' associeert.
  • Koop een DAP (Adaptil)-verdamper en doe die in het stopcontact in de keuken. Dit geeft bepaalde stofjes af, waardoor je hond meer ontspannen zal worden.

Succes met de training. - Sterkliniek dierenarts

Heb jij zelf een vraag? Stuur een email naar de Max&Luna Dierencoach!

Reacties

  • Door Max&Luna, 18 oktober 2022

    Hoi Eugene, Sterkliniek Dierencoach blogt op dit moment niet meer bij ons. Maar je kunt altijd advies inwinnen bij de Sterkliniek of bij je eigen dierenarts. Heel veel succes met jullie pup!

  • Door Eugene Struijk, 18 oktober 2022

    Wij hebben een Jack Russell teefje van 7 maanden oud. zij ontwikkelt zich goed, luistert goed en wordt een leuke hond. maar dan. Mijn broer heeft een boxer en hij had ons niets verteld over het gedrag van die boxer t.o.v. klein...

Laat een reactie achter

We zijn benieuwd naar jouw ervaring, mening of vraag!

* Verplichte velden