0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

Door Max&Luna, 14 februari 2019

Moet mijn hond een jasje aan?

De winter is weer in het land en we trekken onze dikke jassen, sjaals en handschoenen uit de kast. Veel hondeneigenaren vragen zich af "Moet mijn hond een jasje aan?" In dit artikel behandelen we vragen die Max&Luna vaak wordt gesteld over hondenjasjes en geven we advies!

Hondenkleding als bescherming tegen de kou

We leven gelukkig niet in Canada, IJsland of Scandinavië, de kou in Nederland valt dan ook redelijk mee. De meeste hondenrassen in Nederland hoeven dan ook geen hondenkleding aan in de winter. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen voor individuele honden en een paar rassen.

Bescherming tegen onderkoeling

Een oudere hond of een zieke hond kan het snel koud hebben. Daarnaast zijn er nog een paar honden die misschien een jasje of hondentrui nodig hebben, dit zijn:

Net geadopteerde honden

Heb jij je hond uit Griekenland of Spanje geadopteerd waar het nog lekker warm is? Dan heeft jouw hond waarschijnlijk deze winter een jasje nodig. Zijn vacht is niet in staat om hem gelijk in het Nederlandse klimaat goed warm te houden. Misschien dat zijn vacht volgende winter tot een mooie wintervacht is uitgegroeid, maar voor deze winter heeft hij extra bescherming nodig. Deze honden hebben soms ook een hondentrui nodig voor binnenshuis. 

Oude en jonge honden

Puppy's hebben nog geen uitgegroeide vacht, ze zijn natuurlijk nog volop in de groei. Hierdoor kan het zijn dat ze het snel koud hebben en in het koude weer extra bescherming nodig hebben. Ook oude honden die steeds meer hun vacht verliezen, of qua dikte van de vacht achteruit lopen hebben soms een jasje nodig.

Huidaandoening of allergie

Heeft je hond last van een huidaandoening of last van een allergische reactie waarvoor die wordt behandeld? Dan is de vacht van je hond vaak minder dicht, het is dan ook niet gek dat je hond dan tijdelijk hondenkleding nodig heeft.

Honden met een korte vacht of geen vacht

Er zijn verschillende hondenrassen waarbij je er vanuit kan gaan dat ze een jasje nodig hebben. Dit zijn onder andere hondenrassen met een korte vacht. De hondenrassen die hier onder vallen zijn bijvoorbeeld de greyhound, Duitse dog, bullterriër of Franse buldog. Over het algemeen zijn kortharige honden of gladharige hondenrassen, honden die een jasje nodig hebben. De hele lijst van hondenrassen die hieronder vallen kun je vinden in de lijst van vachtgroepen, onder vachtgroep 1!

Een hondenjas als bescherming tegen de regen

De vocht van je hond is de beste bescherming die een hond heeft. Regen is voor de meeste hondensoorten niet erg en juist goed voor de vacht. Heeft je hond problemen met zijn vacht of heb je geen zin in die natte hond in je huis, dan kunnen we ons voorstellen dat je soms een regenjas voor je hond zou willen hebben. In principe hoeft het dus niet, maar als baasje kun je het zelf het beste bepalen of jouw hond een regenjas nodig heeft.

Bescherming voor in het donker

's Avonds je hond uitlaten hoort bij het leven van ieder baasje. Nu het steeds eerder donker wordt zijn vooral donkere honden lastig zichtbaar. Als jij je hond vaak los laat rondlopen en het is een beetje een dromer dan is het aan te raden om je hond te voorzien van reflectie of een lampje. Dit kan door middel van reflecterende hondenriemen, reflecterende hondenhesjes of een reflecterende hondenjas. Daarnaast kun je je hond voorzien van een hondenhalsband led lampje (of fietslampje) of een lichtjesriem kopen. Niet alle honden vinden het heel leuk om als een discobal rond te lopen of ze worden zo afgeleid dat ze niet hun behoeftes doen. Let dus een beetje op met de felheid van de lampjes.

Wat voor soort jas heeft je hond nodig?

Er zijn verschillende hondenjassen op de markt. Zo zijn er fleece hondenjassen, regen hondenjassen, vuil- en waterafstotende hondenjassen en meer. Een naakthond zou bijvoorbeeld op de dagen dat het vriest het beste een fleece hondenjas plus een windbrekende jas over elkaar heen kunnen trekken.

Let wel op: het gevaar van oververhitting

Onderkoeling is niet goed, oververhitting ook niet. Let daar dan ook op! Een hondenjas is voor sommige eigenaren een leuke manier om te matchen met je hond, maar dat is niet in het belang van je hond! Heeft je viervoeter het koud buiten? Trek hem een hondenjas aan die past bij de buitentemperatuur. Zodra je hond het warm heeft kan deze jas soms weer uit. Is je hond als een dolle aan het sprinten? Overweeg om het jasje voor een paar minuten uit te trekken zodat je hond weer op temperatuur kan komen.

De gouden regel

Is je hond aan het bibberen buiten de deur en er is geen aanleiding voor (je hond is niet geschrokken van iets of angstig) dan zal dit waarschijnlijk komen door de kou. Is je hond weer binnen en heeft hij echt tijd nodig om van het rillen af te komen? Dat heeft jouw hond een jasje nodig.

Draagt jouw hond een jasje in de winter? Wij zijn benieuwd. Laat je horen in de reacties!