0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

Door Max&Luna, 9 augustus 2023

Hoe vermijd ik voedselagressie bij mijn hond?

De meest voorkomende problemen rond eten bij de hond zijn te snel eten en voedselagressie. Te snel eten lijkt soms ongevaarlijk, maar vergroot het risico op ernstige gezondheidsproblemen. Voedselagressie, wat op zichzelf al ongewenst is, kan op den duur ook leiden tot agressie rond snacks bijv. kauwbotten en zelfs speelgoed. In dit blog lees je meer over het ontstaan én vermijden van deze problemen.

Gezondheidsproblemen door schrokken

Te snel eten kan ervoor zorgen dat er samen met het voedsel te veel lucht in de maag van de hond terecht komt. Dit kan leiden tot een opgeblazen gevoel en slechte vertering van het voedsel. In meer ernstige gevallen kan het ook leiden tot een maagkanteling, vooral als de hond erg actief is na het eten. Dit is voor de hond een zeer pijnlijke en levensbedreigende situatie, waarbij de hond zo snel mogelijk moet worden geopereerd. Vooral middelgrote en grote honden zijn hier gevoelig voor.

Oorzaak snel eten

Snel eten begint vaak al bij de fokker: puppy’s die hun voer samen uit één bak te eten krijgen, moeten snel eten om voldoende voedsel binnen te krijgen. Ze vechten als het ware voor hun maaltje en leren daardoor dat snel eten loont. Gelukkig bieden ook steeds meer fokkers elke pup een eigen voerbak aan, met als gevolg dat er voldoende rust is tijdens het eten en de jonge pup gestimuleerd wordt om de tijd te nemen.

Voedselagressie bij honden

Een ander veel voorkomend probleem is het verdedigen van eten doordat de hond anderen (mens of dier) beschouwt als bedreiging. Ook dit begint vaak al bij pups. Eten uit één voerbak betekent dat een pup zijn eten moet verdedigen om voldoende voedsel binnen te krijgen. Dit gedrag kan van kwaad tot erger gaan en zich uitbreiden tot snacks en zelfs speelgoed. Probeer voedselagressie bij de hond niet af te leren door de voerbak tijdens het eten weg te halen. Beter is om iedere keer juist een handje brokken in de bak te doen, wat zorgt voor een positieve ervaring voor de hond en helpt bij het opbouwen van vertrouwen.

Langzamer laten eten en agressie voorkomen

Het allerbelangrijkste om snel eten en voedselagressie te voorkomen, is het voorkomen van stress. Zorg daarom voor een rustige omgeving waarin de hond ontspannen kan eten.

 • Geef elke hond zijn eigen voerbak of -speeltje, met voldoende ruimte zonder dat er iemand in de buurt is.
 • Plaats de voerbak niet in de buurt van een deur of looproute in huis. Hetzelfde geldt voor snacks en speelgoed bij honden die daar ook agresie rond vertonen. Iemand die in de buurt komt, kan de hond het idee geven dat zijn eten weggenomen gaat worden en hij dit moet verdedigen. Dit is stressvol en heeft sneller eten of agressie tot gevolg.
 • Houd kinderen uit de buurt
 • Neem het eten van de hond niet weg tijdens het eten; honden mogen hun eten verdedigen, het is namelijk een eerste levensbehoefte. Wij zouden het ook niet kunnen waarderen als iemand ons bordje tijdens het eten ineens weghaalt.
 • Voorkom snel eten door je hond een West Paw Toppl XL of Rumbl voerspeeltje te geven. Het kost de hond tijd om er kleine porties eten uit te ‘puzzelen’, wat te veel lucht in de maag voorkomt. Daarnaast biedt het de hond mentale uitdaging, waardoor de hond lekker moe wordt.
 • Geef je hond na het eten 1 à 2 uur rust om het eten te verteren.

West Paw Toppl XL en Rumbl

De nieuwe Toppl XL en Rumbl zijn de perfecte speeltjes om het eten te vertragen, maar helpt ook om de hond mentaal te stimuleren. Het maakt ze moe, wat helpt om ze te laten rusten na het eten.

De Rumbl is vooral erg geschikt voor droogvoer en is groot genoeg om een flinke portie voer in te doen. Uiteraard kun je het voer ook in twee porties geven, waardoor de hond nog langer bezig is. De zogenaamde ‘fish trap’ opening zorgt ervoor dat je de Rumbl makkelijk kunt vullen, maar het moeilijker is om het voer eruit te krijgen. Gebruik hem als slow feeder voor de dagelijkse maaltijden én tegelijkertijd als hersenstimulerend speelgoed: win-win!

De Toppl XL is het tweede West Paw speeltje dat gebruikt kan worden als slow feeder of traktatiespeelgoed voor de grotere rassen. Het gebruik van de Toppl XL als slow feeder geeft een compleet nieuwe ervaring aan de hond. Hij is makkelijk te vullen en zorgt ervoor dat je hond toch wat meer moeite moet doen dan wanneer hij gewoon uit een voerbak eet.

De Toppl XL kan zowel met droge brokken als met natvoer, bijv. vers vlees, gevuld worden. Ook kun je de brokjes een beetje vochtig maken, zodat ze wat meer plakken en het moeilijker wordt om ze eruit te krijgen. Gebruik je de Toppl XL voor de dagelijkse maaltijd, dan zul je zien dat de hond echt langzamer gaat eten dan uit zijn voerbak. Hij is er geen uren mee bezig, maar moet wel meer moeite doen voor zijn maaltje.

Toppl speeltjes combineren

Het leuke van de Toppl is dat je deze ook met elkaar kunt combineren voor nog meer uitdaging:

 • Toppl Small past op de Toppl Large
 • Toppl Large past op de Toppl XL

Door deze combinatie creëer je een geweldige uitdaging voor je hond. Zo moet deze zelf uitvinden hoe de Toppl geopend kan worden, zodat de hond bij het eten kan komen. Om vervolgens te gaan puzzelen hoe het eten er uitgehaald kan worden.

Afwisseling

Is je hond gek op puzzelen en houd hij wel van een uitdaging? Dan kun je de Rumbl en Toppl ook afwisselen. Zo zorg je voor voldoende variatie en bied je lekker veel mentale stimulatie.

Stappenplan voerspeeltjes

Wanneer je hond nog nooit eerder met een voerspeeltje heeft gewerkt, is het heel belangrijk dat je het je hond in het begin niet te moeilijk maakt. Dat kan namelijk leiden tot frustratie, het beschadigen van speeltjes of het verliezen van motivatie waardoor je hond het speeltje links laat liggen.

Voor de Rumbl adviseert West Paw om enkel droge brokjes te gebruiken, omdat het anders te moeilijk wordt om het voer uit het speeltje te krijgen. Voor de Toppl kun je het best de volgende stappen volgen om je hond te leren puzzelen:

 1. Begin met een open Toppl en leg daar een paar droge brokjes in. Het zal er heel gemakkelijk uitvallen, wat je hond zal motiveren om door te gaan.
 2. Doe een aantal droge én een aantal natte brokjes in de Toppl en laat je hond puzzelen.
 3. Maak het moeilijker door wat natvoer, vlees of ander soortgelijk voedsel te gebruiken en laat je hond hier regelmatig mee puzzelen.
 4. Heeft je hond het goed onder de knie? Probeer eens twee Toppl’s te combineren, of…
 5. Vul de Toppl en leg deze in de vriezer. Dit maakt het moeilijker om de inhoud eruit te krijgen en is trouwens ook erg lekker bij warm weer.

Tip: zoek op Instagram of Facebook eens op de hashtag #TopplTuesday voor de lekkerste recepten en leuke ideeën om de West Paw Toppl te vullen.

Tot slot: houd altijd toezicht op je hond tijdens het eten, zodat je de nodige stappen kunt nemen als je ziet dat je hond gefrustreerd raakt of te snel eet.

Dit blog is geschreven door Rita Viel. Rita is gecertificeerde hondentrainer, hondengedragskundige en exportmanager bij West Paw Inc.

Reacties

 • Door Pauline, 17 februari 2023

  De Toppl is het absoluut favoriete speeltje van onze labradoodle Benji! Ook leuk die recepten op jullie website voor de Toppl!!

Laat een reactie achter

We zijn benieuwd naar jouw ervaring, mening of vraag!

* Verplichte velden