0
0

Door Max&Luna, 5 april 2023

Hoe vaak moet ik mijn puppy uitlaten?

Gefeliciteerd! Je hebt net een puppy gekregen en je bent klaar om je nieuwe harige vriendje alles te leren wat hij moet weten over het leven. Maar één van de grootste uitdagingen van het opvoeden van een puppy is zindelijkheidstraining. Het is niet alleen belangrijk om je puppy te leren waar hij zijn behoeften moet doen, maar ook om ervoor te zorgen dat hij vaak genoeg naar buiten gaat om dit te doen. 

Puppy-uitlaatschema

Hieronder vind je een overzicht van hoe vaak een puppy moet worden uitgelaten in verschillende leeftijdsfasen tot 12 maanden. Een handig puppy-uitlaatschema voor kersverse hondenbaasjes. Het enige wat jij niet moet vergeten zijn de Beco poepzakjes en een handige poepzakhouder. Essentieel voor deze training!

8 weken tot 3 maanden

Deze fase van het leven van je puppy is cruciaal voor zindelijkheidstraining. Het is belangrijk om je puppy elke 2 uur uit te laten, inclusief 's nachts. Daarnaast moet hij uitgelaten worden na elke maaltijd en na het slapen. Dit betekent dat je waarschijnlijk minstens 8 tot 12 keer per dag je pup uit moet laten.

3 tot 6 maanden

Naarmate je puppy ouder wordt, kan hij zijn blaas beter onder controle houden en hoeft hij minder vaak uitgelaten te worden. Je kunt je puppy nu elke 3 uur uitlaten, inclusief 's nachts. Hij moet ook worden uitgelaten na elke maaltijd en na het slapen. Dit betekent dat je je pup ongeveer 6 tot 8 keer per dag moet uitlaten.

6 tot 12 maanden

Wanneer je puppy tussen de 6 en 12 maanden oud is, moet je hem ongeveer elke 4 uur uitlaten, afhankelijk van zijn ras en grootte. Het is nog steeds belangrijk om hem uit te laten na elke maaltijd en na het slapen. Dit betekent dat je je pup ongeveer 4 tot 6 keer per dag moet uitlaten.

12 maanden en ouder

Als je puppy een jaar oud is, kan hij meestal maximaal 8 uur zonder uit te gaan, afhankelijk van zijn grootte, ras en activiteitsniveau. Je moet je hond echter nog steeds minstens 3-4 keer per dag uitlaten om hem gezond en gelukkig te houden.

Houd er rekening mee dat deze richtlijnen slechts een leidraad zijn en dat je puppy's uitlaatbehoeften kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals zijn gezondheid, voeding en lichaamsbeweging. Het is belangrijk om de signalen van je puppy te observeren en hem uit te laten wanneer hij aangeeft dat hij moet gaan.

Hoe ver mag een puppy wandelen?

Wist je dat jouw pup in zijn eerste levensjaar geen lange wandelingen mag maken? Bij puppy's kan het gevaarlijk zijn om langdurige intensief te bewegen, omdat dit gewrichts- en spierproblemen kan veroorzaken die de hond zijn hele leven kan meedragen. Een handige puppy draagzak is dan geen overbodige luxe!

Daarnaast kan het ook zijn dat je pup tijdens het wandelen gaat zitten. Dit is heel normaal. Doordat je pup heel wat indrukken te verwerken krijgt tijdens de wandeling. Dan kan het zijn, zeker in de eerste maanden, dat je hond tijdens de wandeling gaat zitten.

8 tot 12 weken oud

Op deze leeftijd heeft een puppy nog niet alle noodzakelijke vaccinaties gekregen en moet daarom beperkt worden tot korte wandelingen in een veilige omgeving, zoals de achtertuin. 5 tot 10 minuten per wandeling is voldoende.

12 tot 16 weken oud

Op deze leeftijd kan een puppy beginnen met wat langere wandelingen van ongeveer 15 minuten per wandeling. Zorg ervoor dat de omgeving veilig is en niet teveel prikkels bevat, zoals drukke wegen of drukke parken.

4 tot 6 maanden oud

Je pup kan nu ongeveer 20 tot 30 minuten per wandeling lopen. Het is belangrijk om de wandelingen geleidelijk aan op te bouwen en te variëren in snelheid en omgeving.

6 tot 12 maanden oud

Jouw puberpup kan ongeveer 30 tot 45 minuten per wandeling lopen. Zorg ervoor dat de omgeving interessant en veilig blijft en dat de wandelingen voldoende afwisseling bieden.

Vanaf 1 jaar oud

Als je pup de leeftijd van 1 jaar heeft bereikt kan hij 45 tot 60 minuten per wandeling lopen, afhankelijk van hun individuele behoeften en fysieke conditie. Het is belangrijk om nog steeds het wandelritme geleidelijk aan op te bouwen en variatie te bieden in omgeving en intensiteit.

Houd rekening met speeltijd

Bij het bepalen van het uitlaatschema van jouw puppy moet je ook rekening houden met zijn behoefte om te bewegen en te spelen. Een puppy heeft veel energie en moet regelmatig kunnen spelen en rennen om gelukkig en gezond te blijven. Als jouw puppy een hoge energie heeft, zal hij waarschijnlijk ook meer behoefte hebben aan uitlaten.

Tips voor het uitlaten van een puppy

1. Begin meteen met de zindelijkheidstraining: Zodra je jouw puppy naar huis brengt, moet je beginnen met het trainen van hem om buiten zijn behoeften te doen. Wees consequent en geduldig en geef hem veel lof en beloningen wanneer hij het goed doet.
2. Maak jouw huis puppy-proof: Pups zijn nieuwsgierig en kunnen in alles bijten. Zorg ervoor dat je alle gevaarlijke voorwerpen uit hun bereik verwijdert en dat ze toegang hebben tot veilige en geschikte speeltjes.
3. Geef jouw puppy voldoende beweging en stimulatie: Pups hebben veel energie en hebben regelmatig beweging en mentale stimulatie nodig om gezond en gelukkig te blijven.
4. Geef jouw puppy de juiste voeding: Zorg ervoor dat jouw puppy de juiste voeding krijgt die speciaal is ontworpen voor zijn leeftijd en grootte.
5. Begin met de socialisatie van jouw puppy: Het is belangrijk om jouw puppy vroeg te socialiseren, zodat hij zich op zijn gemak voelt in verschillende omgevingen en met verschillende mensen en dieren.
6. Leer jouw puppy goede manieren: Leer jouw puppy vanaf het begin goede manieren, zoals niet opspringen op mensen en niet aan de lijn trekken tijdens het wandelen.
7. Zorg voor de gezondheid van jouw puppy: Neem jouw puppy regelmatig mee naar de dierenarts voor vaccinaties en controleer hem regelmatig op tekenen van ziekte of ongemak.
8. Geef jouw puppy veel liefde en aandacht: Pups hebben veel liefde en aandacht nodig om te gedijen en zich veilig te voelen. Maak tijd vrij voor spelen, knuffelen en trainen met jouw puppy.

Het uitlaten van je puppy kan soms een uitdaging zijn, vooral als je een druk leven leidt. Maar vergeet niet dat het uitlaten van je pup niet alleen belangrijk is voor zijn zindelijkheidstraining, maar ook voor zijn lichamelijke en geestelijke gezondheid. Door hem op de juiste manier uit te laten en veel lof en beloningen te geven wanneer hij zijn behoeften buiten doet, kun je de band tussen jou en je puppy versterken.

Vergeet niet om geduldig te zijn en je puppy te belonen voor zijn goede gedrag. Als je je aan een consistent uitlaatschema houdt, zal je puppy snel leren waar hij zijn behoeften moet doen en zal hij minder ongelukjes in huis hebben. Blijf positief en geef niet op, want met geduld en doorzettingsvermogen zal je pup snel leren en groeien.