0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 15 november 2021

Chocolade en huisdieren: een no-go!

Apart zijn ze allebei fantastisch, maar als combinatie een absolute no-go: honden en chocolade. Voorkom ten alle tijden dat je hond chocolade eet, want dit kan levensgevaarlijk zijn.

Chocolade is giftig voor zowel hond en kat 

Chocolade is heel gevaarlijk voor honden en katten. Het kan, afhankelijk van de hoeveelheid en soort chocolade, giftig zijn omdat het de chemische stof theobromine bevat, welke vergelijkbaar is met cafeïne.

Theobromine veroorzaakt in eerste instantie overgeven en diarree bij honden en katten, wat uiteindelijk kan leiden tot uitdroging. Het stimuleert ook het hart en centraal zenuwsysteem van je hond waardoor deze hyperactief kan worden, een hogere hartslag kan krijgen en ook spierspasmes zijn mogelijk. Uiteindelijk kan dit er zelfs voor zorgen dat je dier in coma raakt of overlijd. Kortom, chocolade is niet zo onschuldig als het lijkt.

Theobromine noemen we ook wel hondengif 

De hoeveelheid theobromine in chocolade is afhankelijk van het type chocolade. Pure chocolade bevat tussen de 15-20 mg/gram en melk chocolade slechts 1.5 mg/gm. Het wordt giftig bij hoeveelheden van ongeveer 100 mg/kg lichaamsgewicht en kan fataal worden bij 200 mg/kg lichaamsgewicht. Kleine honden die maar een paar kilo wegen lopen dus al groot gevaar als ze 50 gram chocolade eten. Zelfs een grotere hond van het formaat Labrador kan overlijden bij het eten van 2 of 3 repen chocolade of een zakje paaseitjes.

Neem direct contact op met je dierenarts als je denkt dat je hond chocolade heeft gegeten en zorg dat je weet hoeveel en welk soort chocolade je hond op heeft. Een chocolade vergiftiging kan soms pas na 12 uur zichtbaar zijn en sommige honden overlijden 24 uur na het eten van chocolade omdat de stof theobromine zo lang in het lichaam actief blijft.

Voorzichtig met strooigoed, kerstkransjes en paaseieren!

Als de pietjes tijdens Sinterklaas gaan strooien in de huiskamer, wees je dan bewust dat de hond waarschijnlijk meer snoepgoed binnenkrijgt dan de kinderen. Al het suiker in het strooigoed is niet goed voor de hond. Helemaal niet als er met chocolade pepernoten wordt gestrooid.

Pas goed op met chocolade letters en laat geen schaaltjes chocolade pepernoten, chocolade kerstkransjes en dergelijke op tafel staan als er een hond in huis is en hang vooral geen chocoladekransjes of andere chocolade in de kerstboom.

Zorg dat je hond niet in de verleiding komt om chocolade te eten, dit geldt het hele jaar maar vooral tijdens de feestdagen. Kijk met Pasen bijvoorbeeld uit dat je geen chocolade paaseieren verstopt op plekken waar honden komen. Verstop in plaats daarvan wat gezonde hondensnacks in de tuin of in een van deze traktatie speelballen.

Wat is de favoriete snack van jouw hond? Laat het ons weten in de reacties!