0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 5 september 2023

Bestaat er speelgoed dat niet kapot kan?

Honden kennen vele manieren van spelen, zoals samen spelen b.v. een trekspelletje, puzzelspeeltjes, samen sporten (b.v met een frisbee) en kauwspeeltjes. Het maakt niet uit wat de hond fijn vindt: ruw spelen of zacht spelen, samen of alleen. Zolang je maar het juiste speelgoed voor dat moment kiest en daarnaast ook een speeltje kiest voor de kauwbehoefte van jouw hond. Dit heeft niks te maken met de grootte van je hond.

Zo kan een Chihuahua een sterke kauwbehoefte hebben en slopen, terwijl een Rottweiler ook heel zacht met speeltjes kan omgaan en niet zal slopen. Uiteraard zijn er rassen die van zichzelf sterke kaken hebben, maar dat zegt niet altijd iets of ze ook geneigd zijn alles kapot te maken.

Waarom kauwt mijn hond op speelgoed?

De meeste honden zijn gek op kauwen. Tijdens het kauwen komt het hormoon endorfine vrij, wat ervoor zorgt dat de hond zich gelukkig voelt. Het is dus een zelf-belonende activiteit. En iets dat een fijn gevoel geeft, dat herhaal je graag.

Kauwen kan ook helpen om tot rust te komen, bijvoorbeeld bij honden die stress ervaren. Het kauwen kan dan helpen om het zogenaamde 'stress-emmertje' te legen.

Bij puppy’s kan kauwen helpen om de pijn bij het wisselen van tanden en kiezen te verzachten. Daarbij speelt ook endorfine weer een rol: dit hormoon zorgt niet alleen voor een goed gevoel, maar vermindert ook pijn.

Voor oudere honden kan kauwen helpen om de kracht in de kaken goed te onderhouden.

Er zijn dus genoeg redenen voor een hond om te kauwen en het is aan het baasje om dit op een juiste manier te faciliteren. Bij het kiezen van het juiste speeltje voor jouw hond, moet je daarom kijken naar de volgende factoren: Karakter, Kauwbehoefte & Kauwkracht en Activiteit.

Karakter

Je hebt honden die altijd hun speelgoed proberen te 'slopen' en je hebt honden die dat nooit doen, maar daartussenin zit ook nog van alles. We zien ook dat er honden zijn die een voorkeur hebben voor het slopen van een bepaald soort speelgoed. Zo zijn er honden die alle speeltjes van pluche direct kapot maken, maar speeltjes van ander materiaal sparen. Andersom zien we dit ook: honden die per se alle speeltjes van rubber of plastic kapot willen maken, maar heel voorzichtig omgaan met hun favoriete knuffel. Iedere hond heeft zijn eigen karakter en daarom is het ook belangrijk om naar de speel- en kauwbehoefte van jouw eigen hond te kijken en daar het juiste speeltje bij te zoeken.

Hier kom je alleen achter door verschillend speelgoed uit te proberen.

Kauwbehoefte & Kauwkracht

Eerder werd al duidelijk dat er vele redenen kunnen zijn voor een hond om te kauwen: een fijn gevoel, stressvermindering, maar ook kauwkracht behouden of pijn verminderen bij het wisselen van tandjes. Die behoefte neem je mee als je kiest voor een hondenspeeltje.

Zo kies je voor puppy’s sterk, maar niet te hard kauwspeelgoed. Liever iets te groot, dan te klein, omdat puppy’s ook nog moeten leren kauwen en je wilt voorkomen dat ze per ongeluk een stukje doorslikken. Het kauwbot moet wat flexibel zijn, omdat het anders juist extra pijnlijk kan zijn. Dat zou er weer toe kunnen leiden dat de pup het speeltje links laat liggen en zijn tandjes liever in jouw mooie schoenen zet.

Verder zijn er ook honden die ervan houden om tijdens het spelen flink te kauwen op een speeltje, bijvoorbeeld door bij het wandelen of rennen tussendoor elke keer even lekker op de bal te knagen. De hond heeft dan een sterke kauwbehoefte, maar niet het doel om het speeltje kapot te maken. Toch kan dit bij een grotere kauwkracht wel het resultaat zijn.

Activiteit

Een krachtige kauwer hoeft niet altijd het sterkste speelgoed aangeboden te krijgen. Ook de gelegenheid, of activiteit, speelt een belangrijke rol. Zo kun je (afhankelijk van Karakter dat we hierboven noemden) in bepaalde situaties, zoals samenspel, soms ook kiezen voor minder sterk speelgoed. Zorg dan wel dat je het speeltje weglegt wanneer het samen spelen voorbij is, om te voorkomen dat de hond het uiteindelijk toch kapot maakt. Als alternatief geef je op dat moment duurzaam en stevig kauwspeelgoed.

Onverwoestbaar hondenspeelgoed bestaat niet!

In het begin van dit blog werd al genoemd dat er geen enkel speelgoed bestaat dat nooit kapot gaat, maar in speelgoed onderling is wél een groot verschil in kwaliteit. Zo is het kauwspeelgoed van West Paw - denk aan de Hurley, Jive, Qwizl en Rumpus - geschikt voor zéér krachtige kauwers. Dit speelgoed raden we absoluut aan, zelfs voor honden die veel ander sterk kauwspeelgoed wél kapot hebben gekregen. De Qwizl kun je ook vullen met voer b.v. een stick. Dit voorkomt dat honden snel hun kauwstick doorslikken.

Het Zogoflex en Seaflex speelgoed van West Paw kun je de hond trouwens zonder risico laten proberen, want West Paw biedt het zogenaamde Love it Guarantee. Dit betekent dat wanneer het speeltje dat je hebt gekocht toch niet sterk genoeg is voor jouw hond, je deze éénmalig vergoed krijgt met een tegoedbon. Je kunt dan een ander sterker West Paw speeltje aanschaffen. Op deze manier probeert West Paw de hondeneigenaar te helpen om het juiste speeltje te kiezen die past bij de speel- en kauwbehoefte van jouw hond.

Naast kauwspeelgoed, heeft West Paw fantastisch speelgoed voor (samen)spel en puzzelen. Met behulp van onderstaande Quick Guide kies je snel en gemakkelijk het juiste speelgoed voor jouw hond op basis van activiteit (spelen – puzzel – kauwen) en kauwkracht voor die activiteit (zachte kauwer – medium kauwer – sterke kauwer).

West Paw Chew Guide

Heb jij ervaring met speelgoed van West Paw? Welk kauwspeelgoed is een groot succes bij jouw hond? Laat het ons weten in de reacties!

Heb je nog vragen over kauwspeelgoed of wil je advies? Stuur dan een mail naar [email protected]


Dit blog is tot stand gekomen met input van Rita Viel, export manager van West Paw Inc. Dit hondenspeelgoed wordt in Amerika geproduceerd en is kwalitatief hoogwaardig speelgoed. Het heeft zelfs het CE keurmerk waardoor het tevens veilig is voor kinderen. Het speelgoed is ook 100% recyclebaar. Naast export manager is Rita ook kynologisch instructeur, mede-oprichter van Hondenschool Kwispel in Steenwijk en gediplomeerd gedragstherapeut.

Rita is jaren geleden met het speelgoed van West Paw in aanraking gekomen omdat zij zelf op zoek was naar kwalitatief goed speelgoed dat kon ondersteunen bij het oplossen van een aantal probleemgedragingen bij honden. Nu geeft ze wereldwijd workshops over spelen met honden en hoe je spel en speelgoed kunt gebruiken bij bepaald probleemgedrag, maar ook bij honden die beperkt zijn zoals oudere honden, geblesseerde honden en pups.

Reacties

  • Door Jack, 1 oktober 2023

    Speelgoed van het merk Kong

  • Door Marjolein, 1 september 2021

    De Zwig is echt fijn om mee te nemen naar het bos en de plas. Geen gedoe met vieze houten stokken en splinters. Onze hond vindt apporteren te gek en achter de Zwig rent hij zo het water in!

  • Door Yvonne, 1 september 2021

    Onze hond Scott is helemaal fan van de Toppl. Vooral als we hem vullen met lekkere pindakaas en snoepjes!

  • Door Elizabeth, 1 september 2021

    Wij hebben voor onze Husky de Qwizl, Hurley en de Skamp aangeschaft. Vooral de Qwizl en de Hurley zijn een groot succes. De Qwizl gebruiken we om snacks in te verbergen, waarmee hij altijd lekker even bezig is. De Skamp gebruik...

  • Door Chase de hond, 1 september 2021

    Ik heb de Qwizl gekregen van mijn baasje omdat ik meer uitdaging nodig had en mijn snacks altijd zo snel opschrokte. Dit kauwspeelgoed is geweldig. Ik ben lekker bezig om mijn snack eruit te krijgen, mijn nieuwe tandjes kunnen ...

Laat een reactie achter

We zijn benieuwd naar jouw ervaring, mening of vraag!

* Verplichte velden