0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 24 juni 2018

Waarom slaat mijn kat haar nagels uit?

Vragen over je hond of kat? Onze dierencoaches geven antwoord!

Ervaren dierencoaches van Anicura geven online antwoord op jouw vragen over de gezondheid, het gedrag of de verzorging van jouw hond of kat. Deze week een vraag van Renate. Haar kat Amy komt uit het asiel en slaat haar nagels soms uit naar Renate, maar ook naar Sam (haar andere kat).

Vraag

Mijn naam is Renate. Ik heb 2 katten die alleen binnen zijn en niet buiten komen; Sam (zwart witte kater) en Amy (rode poes). Amy wordt 26 juni 1 en Sam is bijna 11.

Amy heb ik sinds half februari. Ik heb haar uit het asiel. Daar is ze als 3 maanden oude zwerfpoesje binnen gekomen. Ze mist een achterpoot. Na herstel van de amputatie is ze naar een pleeggezin gegaan. Voor mij was ze 6 weken bij een nieuw baasje, maar daar ging het niet. Die hebben haar na 6 weken teruggebracht naar het pleeggezin. Ik merk niks van het missen van het pootje, ze beweegt net zo snel als Sam.

In het begin was het een heel schuchter poesje. Toen ze bij ons kwam heeft ze gelijk op een kamer boven een veilig hoekje voor zichzelf gevonden. Met veel geduld en liefde kwam ze steeds vaker uit haar schuilplaats. Nu zit ze daar nooit meer en is veel bij ons.

Echter is er nog iets dat niet zo goed gaat. Als ik haar aan het aaien ben, gaat het 4 a 5 keer goed en dan begint ze te bijten en ook de nagels uit te slaan. Niet alleen bij mij ook bij Sam de andere kat. Amy gaat dan naar hem toe, begint met kopjes geven, wassen en Sam wast dan terug en dan gaat ze ook zomaar uit het niets bijten. Ze vindt het aaien wel echt lekker ze gaat helemaal tegen mijn hand aan kruipen en er naar toe draaien.

Misschien moet ik nog geduld hebben en komt het door haar geschiedenis. Of is het voor haar echt spelen? Benieuwd naar jullie antwoord.

Antwoord

Wat leuk dat je een nieuw huisgenootje erbij hebt. Het is ook heel fijn om te lezen dat Amy zich al zo snel thuis voelt bij jou en Sam.

Je geeft aan dat Amy tot op zekere hoogte geniet van de aandacht en het aaien, maar dat ze dan toch uithaalt of bijt. Het is altijd goed om pijn als oorzaak van dit gedrag uit te kunnen sluiten. Misschien dat ze ergens pijn heeft en wanneer je die plek aanraakt geeft dit een pijnprikkel waardoor ze uithaalt. Als ze dit herhaaldelijk om dezelfde plek doet is het verstandig om het toch even na te laten kijken door de dierenarts.

Het kan ook zijn dat ze de aandacht gewoon zat is. In dat geval is het een idee om haar te aaien maar stoppen met het geven van aandacht voordat ze het punt bereikt dat ze er genoeg van heeft. Zo eindigt het aandacht geven positief en bepaal jij wanneer het stopt. Je kan haar natuurlijk ook op andere manieren aandacht geven, bijvoorbeeld door met haar te spelen door achter een touwtje oid aan te laten jagen. Zo is elke associatie met jou positief en leuk en zal ze steeds meer willen.

Met veel geduld, liefde en aandacht komt het vast goed met jou, Sam en Amy.