Voor 22:00 uur besteld, morgen het leukste baasje!
Gratis verzending vanaf 20,-
Gratis retourneren
Nieuwsbrief
0
0
Voor 22:00 uur besteld, morgen het leukste baasje!
Gratis verzending vanaf 20,-
Gratis retourneren

Door Max&Luna, 15 juni 2018

Waarom heeft mijn kat altijd honger?

Lijkt het alsof jouw kat altijd honger heeft? Kun je niet voorbij zijn voerbak lopen zonder dat hij een klaagzang inzet en je met kopjes probeert over te halen tot het vullen van zijn bak? Er worden weleens grappen gemaakt over katten die zich gedragen alsof ze met de hongerdood worden bedreigd, maar het ware gevaar zit hem juist in overgewicht. De cijfers laten zien dat veel huisdieren kampen met overgewicht.

Aandacht

Bedenk dat het misschien niet (alleen) voer is wat je kat wil. Tuurlijk, als je zijn bak vult, zal hij vaak gaan eten, maar was het hem daar wel om te doen? Misschien is hij wel dol op het hele ritueel rondom het voeren. Als je hem eten geeft, heeft hij je onverdeelde aandacht en vaak zul je tegen je kat praten en hem een aai geven. Je voert hem altijd op dezelfde plek en voor je kat wemelt het hele gebied rondom de etensbak van de goede vibes.

Eerst jagen/spelen

In zijn boek The Behaviour of the Domestic Cat, stelt John W.S. Bradshaw dat mensen de behoefte van hun kat aan interactie misinterpreteren als honger en hem daarom steeds te eten geven. Probeer goed te begrijpen wat je kat bedoelt. Als hij elke keer als je in de omgeving van z'n voerbak bent, begint te mauwen, probeer hem dan eens aandacht te geven, maar geen eten, en kijk of dat hem blij maakt. Even spelen voor het eten is sowieso een goed idee. Je mag zo'n sessie best afsluiten met een bak voer, maar ga er niet automatisch vanuit dat het eten is waar je kat om vraagt. Eten na een speel-/jaagsessie is normaal voor 'm en dit dagelijkse spel zal hem blijer maken.

Quality time

Vergeet niet dat katten in het wild jagers zijn en meerdere keren per dag een kleine prooi kunnen vangen. Ze moeten daar energie in investeren en nadenken over rantsoenering. Dat een kat altijd voedsel tot zijn beschikking geeft, is tegennatuurlijk en kan een verkeerde uitwerking hebben op z'n gezondheid. Als je aanstuurt op speeltijd met jou in plaats van eten, wordt hij blijer en gezonder en krijgt hij wat hij eigenlijk zocht: quality time met z'n baasje.

Alarmsignaal

Lijkt je kat nu echt altijd honger te hebben, maar verliest hij toch gewicht, dan kan het zijn dat hij last heeft van een te snel werkende schildklier of zelfs suikerziekte. Toegenomen eetlust in combinatie met gewichtsverlies is altijd een alarmsignaal en reden om je dierenarts te waarschuwen.

Hoe ga jij om met je schijnbaar altijd hongerige kat? 

[split]https://www.maxenluna.nl/blog-katten-honger