Voor 22:00 uur besteld, morgen het leukste baasje!
Gratis verzending vanaf 20,-
Gratis retourneren
Nieuwsbrief
0
0
Voor 22:00 uur besteld, morgen het leukste baasje!
Gratis verzending vanaf 20,-
Gratis retourneren

Door Max&Luna, 30 maart 2021

Waarom eet mijn kat gras?

Katten zijn vleeseters, maar als je planten in huis hebt, tref je regelmatig aangetaste blaadjes aan. Katten eten namelijk ook groenvoer en dan met name gras. Waarom ze dit doen is niet helemaal bekend. Wel zijn er 5 theorieën, die we hier op een rij hebben gezet.

1. Je kat voelt zich niet lekker

Het zou kunnen dat je kat zich niet lekker voelt en van gras en blaadjes gaat eten om makkelijker te kunnen overgeven. Jouw kat zal zich daarna direct beter voelen als er iets dwarszit. Als je kat blijft braken, is er waarschijnlijk iets mis. Dan raden we aan om de dierenarts te raadplegen.

2. Zijn voeding is niet in balans

Omdat wij ervan uitgaan dat onze katten carnivoren zijn en ze met name vlees voorschotelen, kan het zijn dat ze te weinig groen binnenkrijgen en dat tekort willen aanvullen. Voor dit 'groen' maken zij vaak graag gebruik van onze kamerplanten. Die kunnen echter door hun gehalte aan etherische oliën of bestrijdingsmiddelen sterk giftig zijn voor katten. Vermijd dat door je kat kattengras te geven.

Zorg je voor een uitgebalanceerd dieet, dan krijgt jouw kat alle voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft – en staan ook je planten er gezond bij!

3. Instinct

Er zijn mensen die beweren dat de wilde voorouders van onze huiskatten prooien die ook van plantaardig voedsel leefden aten, en dat onze katten om die reden instinctief op zoek zijn naar plantaardige voedingsstoffen. Bewezen is deze theorie echter niet.

4. Last van haarballen

De meeste huiskatten worden behandeld tegen wormen en andere parasieten die last in hun darmen kunnen veroorzaken. Om die reden zullen katten dus geen gras eten.

Wel kan het zijn dat jouw kat met het verzorgen van zijn vacht haar inslikt dat in de darmen gaat kriebelen. Het eten van gras wekt braakneigingen op, waardoor je kat het haar uitspuugt en verlost is van de irritatie.

Max&Luna heeft speciaal anti-haarbal kattengras voor katten. Kattengras helpt om onverteerbare bestanddelen in de maag, zoals haarballen, stukjes bot enzovoort af te voeren. GimCat Soft-Gras is een bijzonder zacht en snel-ontkiemend gras dat katten nodig hebben om ingeslikte haren te kunnen uitspugen.

Vind je regelmatig haarbraaksels in huis, help je kat dan zijn vacht verzorgen met een kattenborstel. Daarmee help je je huisdier al fijn van een heleboel haar af. Ook kun je voor een haarbal pasta gaan. Hierdoor worden de haren niet uitgekotst, maar uitgepoept. Hiervoor raden wij Soft Pasta van Gimpet aan.

5. Hij vindt het gewoon leuk!

Een studie onder reuzenpanda's heeft uitgewezen dat zij bamboe eten vanwege de voedingsstoffen die deze snelgroeiende plantensoort bevat, maar ook omdat het de aanmaak van dopamine in de hersenen stimuleert. Dit stofje maakt dat je ergens plezier in hebt. Het kan dus zomaar zijn dat onze katten gras eten omdat ze het leuk vinden. 

Kattengras is voor binnenkatten ook een verrijking van de omgeving. Met kattengras kun je buiten een beetje naar binnen halen. Sommige katten vinden het ook gewoon fijn om in het gras te liggen, voor deze katten kun je een grotere bak met gras maken.

Hier en daar een hapje

Wat de reden ook is waarom je kat weleens gras of van je plantjes eet, het kan geen kwaad. Tenminste, als het groen niet giftig is. Lees hier welke planten giftig zijn voor katten. Braakt je kat vaker dan anders, ga dan wel even met hem naar de dierenarts. En blijf je kat ook behandelen tegen parasieten. Want om mogelijke mee-eters in zijn darmen te bestrijden moet een kat echt veel meer groen eten dan hier en daar een hapje.

Eet jouw kat weleens gras? En waarom denk je dat hij dat doet? Vertel het ons!

 

[split]https://www.maxenluna.nl/Blog-kattengras

Reacties

 • Door Tessa, 14 april 2021

  Mijn katten vreten aan alle planten en aan het gras in de tuin! Gelukkig geen giftige planten in huis, daar let ik wel goed op.

 • Door Barry, 14 april 2021

  Die haarbalpasta valt goed in de smaak bij onze katten! Hopelijk gaan ze nu minder haarballen uitkotsen.

 • Door Lisette, 14 april 2021

  Bij ons eten ze vooral gras als ze een haarbal willen uitkotsen.

 • Door Yvonne, 1 april 2021

  Mijn katten zijn dol op gras, vooral dat zachte verse gras van Gimcat. Supermakkelijk en het groeit heel snel. Leuk dat jullie dit gras nu ook op de website hebben, scheelt weer een tripje naar de dierenwinkel!

Laat een reactie achter

We zijn benieuwd naar jouw ervaring, mening of vraag!

* Verplichte velden