Shopping Cart Pixel
Word vriend
Ontvang de Max&Luna nieuwsbrief met de laatste trends, hoge kortingen en kans op leuke prijzen!

Geen producten gevonden...

Waarom eet mijn kat gras?

Placeholder

Katten zijn vleeseters, maar eten soms ook groenvoer, met name gras. 5 theorieën waarom je kat gras zou kunnen eten. De 5e reden had je vast niet verwacht.

Waarom eet mijn kat gras?

Katten zijn vleeseters, maar iedereen die ook planten in huis heeft, treft regelmatig aangetaste blaadjes aan. Katten eten namelijk ook groenvoer, en dan met name gras. Waarom ze dat doen is niet helemaal bekend. Wel zijn er 5 theorieën. Max&Luna leggen ze je voor.

1 Is hij ziek?

Het zou kunnen dat katten die zich niet lekker voelen gras en van blaadjes eten om makkelijker te kunnen overgeven. Wellicht dat er dan ook iets mee naar buiten komt dat ze dwarszit.

2 Is zijn voeding niet in balans?

Omdat wij ervan uitgaan dat katten carnivoren zijn en ze met name vlees voorschotelen, kan het zijn dat ze te weinig groen binnenkrijgen en dat tekort zelf gaan aanvullen. Zorg je voor een uitgebalanceerd dieet, dan krijgt je kat alle voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft – en staan ook je planten er gezond bij.

3 Zoekt hij instinctief naar groen?

Er zijn mensen die beweren dat wilde voorouders van onze huiskatten prooien die ook van plantaardig voedsel leefden aten, en dat onze katten om die reden instinctief op zoek zijn naar plantaardige voedingsstoffen. Bewezen is deze theorie echter niet.

4 Is het om zijn darmen te helpen?

De meeste huiskatten worden behandeld tegen wormen en andere parasieten die last in hun darmen kunnen veroorzaken. Om die reden zullen katten dus geen gras eten. Wel kan het zijn dat ze met het verzorgen van hun vacht haar inslikken dat in hun darmen kriebelt. Het groenmateriaal dat ze vervolgens eten wekt braakneigingen op, waardoor de kat het haar uitspuugt en verlost is van de irritatie. Vind je regelmatig haarbraaksels in huis, help je kat dan zijn vacht verzorgen met een kattenborstel. Daarmee help je je huisdier al fijn van een heleboel haar af.

5 Vindt hij het gewoon leuk?

Een studie onder reuzenpanda's heeft uitgewezen dat zij natuurlijk bamboe eten vanwege de voedingsstoffen die deze snelgroeiende plantensoort bevat, maar ook omdat het de aanmaak van dopamine in de hersenen stimuleert. Dit stofje maakt dat je ergens plezier in hebt. Het kan dus zomaar zijn dat onze katten gras eten omdat ze het leuk vinden.

Hier en daar een hapje

Wat de reden ook is waarom je kat weleens gras of van je plantjes eet, het kan geen kwaad. Tenminste, als het groen niet giftig voor hem is. Braakt je kat vaker dan anders, ga dan wel even met hem naar de dierenarts. En blijf je kat ook behandelen tegen parasieten. Want om mogelijke meeëters in zijn darmen te bestrijden moet een kat echt veel meer groen eten dan hier en daar een hapje.

Eet jouw kat weleens gras? En waarom denk je dat hij dat doet? Vertel het ons!

Reageer als eerste!


* Verplichte velden

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »