0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 8 mei 2018

Waarom een oudere kat kiezen

Jonge katjes zijn natuurlijk enorm schattig en als mensen van plan zijn om een kat in huis te halen, denken ze ook vaak gelijk aan een kitten. Het kan echter interessanter zijn om een oude kat in huis te nemen. Ook deze kunnen heel schattig zijn en ze hebben enkele belangrijke voordelen ten opzichte van een kitten. Max&Luna zet 5 voordelen op een rij!

1. Al ontwikkelde persoonlijkheid

Eén van de grootste voordelen van een oudere senior kat is ongetwijfeld: 'wat je ziet is wat je krijgt'. Een oude kat heeft een persoonlijkheid die al ontwikkeld is, terwijl de persoonlijkheid van een kitten nog gevormd moet worden. Hoe lief en schattig dat kleintje er ook uitziet, de kans bestaat dat deze opgroeit tot een onafhankelijke en norse kat die nooit op de schoot komt of constant naar buiten wil. Dit terwijl jij liever een huiskat wilt die je elke dag kan knuffelen. Neem wel de tijd om een oude kat te leren kennen voor je hem in huis haalt. Bezoek hem eerst een paar keer en kijk of jullie wel de perfecte match zijn.

Houd er wel rekening mee dat een asielkat waarschijnlijk niet volledig zichzelf is in het asiel. Je zult hem pas echt goed leren kennen wanneer hij enkele weken bij jou woont.

2. Voordeel oude kat: rust

Jonge katjes zijn erg speels en vergen veel tijd en aandacht. Oudere katten verdienen uiteraard ook aandacht, maar bij een kitten is dit toch nog een heel ander verhaal. Telkens duidelijk maken waar de kattenbak staat, leren dat een bank niet dezelfde functie heeft als een krabpaal en op de vreemdste plekken plasjes opruimen. Ook je nachtrust moet er soms aan geloven met een aan de deur krabbende en miauwende kat in het midden van de nacht. Oudere katten zijn een stuk rustiger en al gewend aan de kattenbak en krabpaal.

3. Een oude kat kost minder geld

Een oudere kat kost vaak minder dan een kitten, op voorwaarde dat de kat geen chronische ziektes en regelmatig medicatie of behandelingen bij de dierenarts nodig heeft.

Haal je een kitten in huis dan moet je op heel wat kosten rekenen. Je hebt een nieuwe kattenbak nodig, een krabpaal, kattenspeeltjes, je moet je kitten laten vaccineren bij de dierenarts en last but not least: je kitten moet gesteriliseerd of gecastreerd worden!

Dit laatste kost al snel meer dan €50 voor een castratie en meer dan €100 voor een sterilisatie. Adopteer je een oude kat van een gezin, dan zal dit gezin je vaak gratis alle spullen van de kat meegeven. Ook is de kat heel vaak al gecastreerd of gesteriliseerd.

4. Gezelschap voor je andere kat

Wil je graag een nieuw vriendje in huis halen om je andere kat gezelschap te houden? Ook dan is het beter om een oudere kat te kiezen. Een oude kat is geschikter gezelschap, omdat deze meestal gemakkelijker geaccepteerd zal worden door jouw kat dan een kitten. Kittens zijn heel actief en zullen willen spelen met je kat. Deze is daar niet aan gewend en wil liever met rust gelaten worden. Plaats je een kitten bij je kat, dan kan dit leiden tot stress bij de laatste.

5. Een oude kat adopteren is een mooi gebaar

Met het adopteren van een oude kat stel je een goede daad. Dierenasiels hebben vaak moeite om een nieuw thuis te vinden voor oudere katten. Mensen kiezen veel vaker voor een kitten dan een oudere kat. Bij de voordelen van een oudere kat wordt dan jammer genoeg niet altijd stilgestaan. Een oudere kat die door jou 'gered' wordt uit een asiel zal je dankbaar zijn. Je biedt hem de kans om een mooie oude dag door te brengen in een thuis bij mensen die bewust voor hem gekozen hebben. Een kat voelt dit doorgaans aan en dat zul je merken aan de aandacht en liefde die je van hem terugkrijgt!

Heb jij een oude kat in huis gehaald? Deel je ervaringen met Max&Luna!