Voor 22:00 uur besteld, morgen het leukste baasje!
Gratis verzending vanaf 20,-
Gratis retourneren
Nieuwsbrief
0
0
Voor 22:00 uur besteld, morgen het leukste baasje!
Gratis verzending vanaf 20,-
Gratis retourneren

Door Max&Luna, 4 februari 2018

Voedingsadvies dierenarts voor Cane Corso

Vragen over je hond of kat? Onze dierencoaches geven antwoord!

Ervaren dierencoaches van Sterkliniek Dierenartsen geven online antwoord op jouw vragen over de gezondheid, het gedrag of de verzorging van jouw hond of kat. Deze week een vraag van Carine met betrekking tot voedingsadvies voor Bodhi, een Cane Corso.

Vraag

Ik heb een vraagje over de voeding van onze hond Bodhi, een Cane Corso. Hij krijgt droogvoer, ontwikkeld door een dierenarts, zou uitgebalanceerd moeten zijn. We vinden hem alleen mager, hij eet het ook niet graag. Wat geven we best bij? Alvast bedankt. Carine

Antwoord

Allereerst onze complimenten voor de keuze van voeding. Een goed uitgebalanceerde brokvoeding bevat alle voedingsstoffen die Bodhi nodig heeft. Dit houdt in dat de voedingsbrok van goede kwaliteit altijd dezelfde samenstelling van voedingsstoffen zal bevatten en volledig aansluit of wat Bodhi voor zijn leeftijd en gewicht nodig heeft.

Op het etiket is precies af te lezen hoeveel gram Bodhi per dag mag hebben. Bijvoorbeeld als Bodhi netjes op gewicht zou zijn en 15 kilogram zou wegen dan mag hij volgens onderstaande tabel per dag 230 gram brok krijgen. Als dit zou worden verdeeld over 3 maaltijden dan mag Bodhi dus 76 gram per maaltijd mogen krijgen.

Het is jammer dat Bodhi de brok niet zo graag eet. Je zou er eventueel een scheutje lauw water overheen kunnen doen. Dit versterkt de geur en kan dan aantrekkelijker zijn voor Bodhi. Als hij het dan alsnog niet graag eet dan is het een optie om een andere kwaliteitsvoedingsbrok te proberen. Wanneer jullie dierenarts het verkoopt dan is er vaak een 'smaakgarantie' voor het geval Bodhi de nieuwe brok toch niet lekker zou vinden.

Je geeft aan dat jullie Bodhi te mager vinden. Het eerste advies is om dit voor de zekerheid even bij de dierenarts of paraveterinair te laten controleren. Het Hollands-welvaren vertaald zich in een straatbeeld van voornamelijk te zware honden. Om die reden kan een hond die eigenlijk keurig op gewicht is al snel te mager lijken. De dierenarts of paraveterinair voelt naar de botten en spierontwikkeling van Bodhi en kan zo gericht advies geven over de lichaamsconditie van Bodhi en over de voeding die voor hem nodig is.

Ter controle thuis: De hepen en ribben moeten voelbaar maar niet zichtbaar zijn (dit is echter afhankelijk van het vachttype van Bodhi), de buik moet licht opgetrokken zijn en een taille moet zichtbaar zijn.

Belangrijk is om te controleren of Bodhi in relatief korte tijd (veel) is afgevallen. Mocht dit het geval zijn dan is een bezoek aan de dierenarts zeker aan te raden. Als een hond van bijvoorbeeld 20 kilogram 2 kilo afvalt lijkt dat niet veel maar toch is dit 10% van zijn lichaamsgewicht. Ter vergelijking is het als een persoon van 60 kilo in relatief korte tijd 6 kilogram afvalt. Reden voor nader onderzoek.

Voor meer informatie over voeding kan je hier eens kijken. Succes met de voeding van Bodhi!

Heb jij zelf een vraag? Stuur een email naar de Max&Luna Dierencoach!