Voor 22:00 uur besteld, morgen het leukste baasje!
Gratis verzending vanaf 20,-
Gratis retourneren
Nieuwsbrief
0
0
Voor 22:00 uur besteld, morgen het leukste baasje!
Gratis verzending vanaf 20,-
Gratis retourneren

Door Max&Luna, 23 oktober 2018

Verhuizen met je kat

Een verhuizing levert vaak de nodige stress op. Niet alleen voor jou, maar ook voor je huisdier(en). Alle levende wezens hebben immers moeite met verandering. Bij dieren in het wild gaat die verandering meestal geleidelijk, maar onze huiskatten kunnen ineens worden weggerukt uit hun vertrouwde omgeving. Stress! Voor jou als baasje komt die verandering echter meestal niet onverwacht, dus  het is aan jou om een verhuizing voor je kat zo soepel mogelijk te laten verlopen. Daarom: je kat verhuizen in 3 stappen.

Stap 1. Ernaartoe

Zorg dat de reis naar jullie nieuwe adres zo comfortabel mogelijk verloopt voor je kat. Dat betekent dat je hem al lang van tevoren leert wennen aan zijn reismand. Veel katten vinden een reistas ook heel fijn, die voelt wat zachter aan. De mand of tas moet voor hem gaan aanvoelen als een draagbare, altijd veilige plek. Hij moet er echt dol op zijn. Dus haal de mand tevoorschijn en zet hem op een voor je kat fijne plek. Leg er lekker zachte bekleding in en verstop daartussen wat kattensnoepjes. Is je kat eenmaal in de mand gekropen, doe dan het deurtje dicht en geef je kat door het deurtje of de bovenkant nog wat lekkers. Zorg dat er, vanaf minstens een paar dagen van tevoren, alleen maar leuke dingen plaatsvinden als je kat in de reismand zit. Je kunt zelfs overwegen om je kat er al zijn maaltijden te laten gebruiken. Liefde gaat immers door de maag. Is je kat voor aanvang van dit proces al huiverig voor de reismand, vraag je dierenarts dan naar een kalmerend middeltje, dat je kunt toedienen gedurende de wenperiode.

Voelt je kat zich eenmaal veilig in de reismand, til de mand dan eens op en loop er een eindje mee. Sommige katten vinden dit meteen prima, andere hebben even tijd nodig. Maak ook eens een kort autoritje (waarbij er verder niets gebeurt) met je kat in z'n reismand. Bedek de kattenmand dan met een handdoek, zodat je kat geen last heeft van de voorbij zoevende beelden en eventuele geluiden worden gedempt.

Stap 2. De aankomst

Spray ten minste 30 minuten voordat je kat in jullie nieuwe huis komt met feromonen. Jij ruikt er niets van, maar je kat wel, en die geur geeft hem een rustig en vredig gevoel.

Gebruik voorlopig nog je oude voer- en drinkbakken, ook al zou je in het nieuwe huis misschien liever starten met nieuwe. Je kat heeft dingen nodig die voor hem vertrouwd zijn. Dus verhuis ook z'n mand mee en maak hoekjes met daarin speeltjes en andere accessoires die hij goed kent.

Houd je kat sowieso de eerste dagen in een wat kleinere ruimte, bijvoorbeeld in een kamertje, met veel vertrouwde items. Laat hem wennen. Daarna kun je af en toe de deur van deze ruimte openzetten zodat je kat – als ie wil – een beetje op onderzoek kan gaan. Dwing hem niet in voor hem onbekende ruimtes en zorg dat hij altijd terug kan naar het voor hem veilige kamertje als hij ergens van geschrokken is.

Stap 3. Thuis gaan voelen

Houd als het even kan hetzelfde schema aan als voorheen als het gaat om eten en spelen. Natuurlijk ben je druk met de verhuizing, maar maak toch ook tijd vrij om met je kat te spelen en te knuffelen. Als hij merkt dat jij blij en tevreden bent met je nieuwe huis, is de kans groter dat hij dat ook zal zijn of snel zal worden.

Zet de reismand neer op een plek waar hij altijd naartoe kan. Dit is voor hem een veilige plek, waar hij zijn toevlucht kan zoeken als hij bang is. Na een paar dagen zal je kat waarschijnlijk relaxter worden en op onderzoek uitgaan in jullie nieuwe huis. Wacht liefst wel nog even als je z'n vertrouwde spullen wilt vervangen, je kat zal je dankbaar zijn. Je zult zien: met deze tips is straks is iedereen blij met jullie nieuwe huis.

Hoe heb jij de verhuizing van je kat aangepakt en hem laten wennen aan jullie nieuwe huis? Vertel het ons!