0
0

Door Max&Luna, 10 maart 2023

Veilig en stressvrij vliegen met je kat

Ben je ooit van plan geweest om met je harige vriend te reizen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Nou, je bent niet de enige! Het reizen met een kat in het vliegtuig kan een beetje ontmoedigend lijken, vooral als het de eerste keer is dat je het doet. Max&Luna heeft de beste tips en trucs gevonden om je kat veilig en comfortabel te laten reizen. Van de juiste voorbereiding tot het kiezen van de juiste draagtas, je vindt alles wat je moet weten voordat jullie samen gaan vliegen. Laten we beginnen!

Plan vooruit

Reizen met een kat vereist wat planning. Zorg ervoor dat je je kat hebt laten controleren door een dierenarts voordat je vertrekt. De dierenarts kan je adviseren over de gezondheid van je kat en of hij/zij geschikt is om te reizen. Sommige katten hebben last van vliegreizen vanwege de hoogte of het geluid van het vliegtuig, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je kat in orde is voordat je vertrekt.

Kies de juiste luchtvaartmaatschappij

Niet alle luchtvaartmaatschappijen staan huisdieren toe aan boord. Zorg ervoor dat je een luchtvaartmaatschappij kiest die huisdieren accepteert en bekijk de huisdierbeleidsregels van de luchtvaartmaatschappij zorgvuldig. Sommige luchtvaartmaatschappijen staan alleen huisdieren toe in de cabine, terwijl andere alleen huisdieren in het vrachtruim accepteren. Kies de optie die het beste past bij jouw kat en zijn/haar behoeften.

Boek je vlucht vroeg

Als je van plan bent om met je kat te reizen, moet je je vlucht zo vroeg mogelijk boeken. Huisdieren mogen niet altijd op alle vluchten mee, dus je wilt ervoor zorgen dat er plaats is voor je kat op de vlucht die je wilt nemen. De meeste luchtvaartmaatschappijen hebben een beperkt aantal huisdieren dat ze op elke vlucht kunnen meenemen, dus boek je vlucht zo vroeg mogelijk om er zeker van te zijn dat je kat mee kan in het vliegtuig.

Koop de juiste reisbenodigdheden

Reizen met een kat vereist wat extra benodigdheden, dus zorg ervoor dat je alles hebt wat je nodig hebt voordat je vertrekt. Een draagtas is absoluut noodzakelijk voor het reizen met een kat. Zorg ervoor dat de tas groot genoeg is voor je kat om te bewegen en zich om te draaien. Daarnaast heb je ook een reisbakje nodig voor je kat om in te eten en te drinken tijdens de vlucht. Zorg ervoor dat het bakje stevig is en niet kan kantelen.

Laat je kat wennen aan de tas

Katten zijn gewoontedieren en kunnen soms gestrest raken als er iets nieuws wordt geïntroduceerd. Laat je kat wennen aan de draagtas door deze een paar weken voor vertrek aan hem te introduceren. Zet de tas in de kamer waar je kat het meest tijd doorbrengt en leg er wat speeltjes of een deken in om het aantrekkelijker te maken. Laat je kat de tas zelf ontdekken en erin kruipen. Geef hem/haar wat tijd om eraan te wennen voordat je hem/haar erin stopt voor de vlucht.

Bezoek de dierenarts voor medicatie

Sommige katten hebben medicatie nodig om stress te verminderen tijdens het reizen. Overleg met je dierenarts of het nodig is om medicatie voor te schrijven voor je kat. Het kan ook helpen om een vertrouwd item zoals een deken of speeltje in de tas te plaatsen om je kat gerust te stellen tijdens de vlucht.

Voorbereiden voor de vlucht

Op de dag van de vlucht moet je ervoor zorgen dat je kat goed is voorbereid. Geef hem/haar voldoende water en voedsel voor de vlucht. Maak de tas goed vast en zorg ervoor dat de etensbak en drinkbak erin zitten. Het kan helpen om wat speeltjes of een vertrouwd item in de tas te doen om je kat bezig te houden tijdens de vlucht.

Check in bij de luchtvaartmaatschappij

Bij het inchecken bij de luchtvaartmaatschappij moet je aangeven dat je met een huisdier reist. De meeste luchtvaartmaatschappijen zullen je vragen om een gezondheidscertificaat voor je kat te overleggen, dus zorg ervoor dat je dit hebt. Vergeet niet om de bagagelabels voor de tas van je kat te bevestigen.

Boarding en de vlucht

Bij het instappen moet je ervoor zorgen dat je kat veilig en comfortabel is opgeborgen in de tas. Sommige luchtvaartmaatschappijen staan toe dat je de tas onder de stoel voor je plaatst, terwijl andere vereisen dat de tas in het vrachtruim wordt geplaatst. Als je kat in het vrachtruim reist, zorg er dan voor dat de tas stevig en veilig is vastgezet. Zodra je aan boord bent, moet je de bemanning informeren dat er een kat in de tas zit. Als je kat medicatie heeft gekregen, informeer de bemanning hier dan ook over.

Aankomst

Bij aankomst moet je ervoor zorgen dat je kat veilig uit de tas wordt gehaald en hem/haar een beetje tijd geven om te wennen aan de nieuwe omgeving. Vergeet niet om je kat water en voedsel te geven zodra je uit het vliegtuig bent.

Reizen met een kat in het vliegtuig kan een beetje stressvol zijn, maar met de juiste voorbereiding kan het een probleemloze ervaring zijn voor jou en je harige vriend. Onthoud dat elke kat anders is en wat werkt voor de ene kat misschien niet werkt voor de andere. Neem de tijd om je kat te laten wennen aan de draagtas en bespreek eventuele zorgen met je dierenarts.

 

[split]https://www.maxenluna.nl/Blog-kattenharnas