0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 4 juni 2018

Tips voor de uiterlijke verzorging van je kat

Soms is je kat zo vies, dat zichzelf schoonlikken niet meer volstaat. Daarnaast is het zaak zijn nagels te knippen, vacht te verzorgen en oren schoon te houden. Regelmatig borstelen of kammen zorgt bovendien voor minder haarballen. 4 tips voor de uiterlijke verzorging van je kat. Zodat hij eruitziet om door een ringetje te halen én zich lekker kan voelen.

1. Nagels knippen

Heb je de nagels van je kat nog niet eerder geknipt, ga dan met enige omzichtigheid te werk. Als het dier rustig is, bijvoorbeeld na het eten of spelen, neem je hem op schoot en masseert een voor een zijn pootjes. Heb geduld, het gaat er om dat je kat leert om het aanraken van zijn poot te associëren met het plezier van een voetmassage, in plaats van de horror van een nagelknipsessie. Het is handig om iets lekkers bij de hand te hebben. De volgende stap is je kat laten wennen aan het geluid van nagels knippen. Dit doe je door met de nagelschaar een ongekookte spaghettisliert door te knippen, in de buurt van zijn poot. Gaat dit goed, begin dan met het knippen van 1 of 2 nagels per keer en voer dit op, totdat je ze allemaal in één keer kunt doen. Knip alleen in het doorzichtige, wittige gedeelte van de nagel en vermijd het roze. Dit noem je 'het leven' en hierin knippen resulteert in pijn en bloed.

2. Borstelen/kammen

Kortharige katten borstel je minstens één keer per week om loszittend haar te verwijderen. Langharige katten hebben zelfs meerdere borstelsessies per week nodig, dit om pijnlijke klitten te voorkomen. Deze kunnen zelfs ontaarden in vervilting, dan ontstaan er viltachtige plakkaten. Er zijn speciale borstels voor katten met kort haar en katten met lang haar. Maïszetmeel in de vervilte delen wrijven, kan het uitborstelen makkelijker maken. Is het zo erg dat dit niet meer lukt, laat het viltplakkaat dan wegscheren in een trimsalon. Doe het niet zelf; de huid van een kat is erg dun en kwetsbaar.

3. In bad gaan

Het kan op z'n tijd nodig zijn je kat in bad te doen. Geen paniek! Als jij zenuwachtig bent, wordt je kat het ook. Leg eerst een rubbermat in je gootsteen of bad, zodat zijn poten genoeg grip hebben. Vul met 8 tot 10 cm lauw water en houd een sproeier of kan water bij de hand, waarmee je je kat kunt afspoelen. En vergeet niet de kattenshampoo binnen handbereik te zetten. Maak je kat voorzichtig nat, maar let op dat er geen water in zijn ogen, oren en neus komt. Masseer de shampoo in en spoel grondig uit. Restjes die achterblijven kunnen zorgen voor huidirritatie en -problemen. Droog je kat af met een handdoek. Als hij het toelaat, kun je hem ook op de laagste, koelste stand droog föhnen.

4. Snuit schoonmaken

Ongeparfumeerde babydoekjes zijn perfect voor het schoonwrijven van de snuit van je kat. Wees voorzichtig bij de oren en ga zeker niet te diep erin.

Met geduld en geregeld wat lekkers als beloning kan een sessie uiterlijke verzorging best gezellig worden en uitmonden in quality time voor jou en je kat samen. Bovendien kun je tijdens het verzorgen makkelijker eventuele lichamelijke problemen opsporen.

Die allergrappigste of -schattigste foto van jouw kat in bad: wij ontvangen 'm graag!