0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 12 januari 2018

Mijn kat heeft overgewicht wat kan ik doen?

Veel mensen vragen zich af of hun hond of kat wel goed op gewicht is. Dit is per hondenras of kattenras verschillend! De ene hond of kat heeft meer spiermassa dan de andere, maar het is natuurlijk zeer duidelijk wanneer je huisdier té dik is. Dit extra gewicht heeft een negatieve invloed op de gewrichten, stoelgang en het energieniveau van je huisdier. Oftewel, daar moet wat aan gedaan worden! In dit artikel richten we ons op de dikkie dik's en de garfield's onder de katten, de katten die wel een pondje minder mogen wegen.

Verminder het voer

De makkelijkste tip is natuurlijk minder voer geven. Zie je dat je kat elke maand een beetje dikker wordt? Dan is de kans groot dat je je kat teveel voer geeft voor wat hij dagelijks verbrandt. Zelfs als je de richtlijnen qua voeding van je kattenras goed opvolgt, kan je kat aankomen. Is jouw kat wat kleiner dan gemiddeld dan is het goed mogelijk dat je kat aankomt. Is jouw kat het liefst de hele dag aan het slapen? Dan zal hij of zij minder calorieën verbranden dan een hele actieve kat. Stap één is dan ook de voeding van je kat met 20% verminderen. Weeg de porties af die je aan je kat geeft en kijk gedurende een maand of dit een goed effect heeft op het gewicht.

Verander het voer

Kies voor minder calorierijk voedsel. Veel katteneigenaars kijken naar de samenstelling van het voer van hun kat, maar niet naar de exacte calorieën die hun kat iedere dag inneemt. Daarnaast krijgen de meeste katten ook nog snoepjes, waardoor een kat snel teveel binnenkrijgt op een dag. Verander naar een ander soort voer om je kat te laten afvallen.

Stimuleer je kat om meer te bewegen

Een hond kan je makkelijker laten afvallen dan een kat.Maak de uitlaatronde dubbel zo lang er er worden meer calorieën verbrand. De meeste kattenbezitters zullen er niet op zitten te wachten om hun kat aan een riempje uit te laten. Wat je wel kan doen is je kat meer te stimuleren om te bewegen. Dit kan door leuke spelletjes waardoor ze een puzzel moeten oplossen om hun brokjes te krijgen. Of verstop voedsel op diverse plekken in de woonkamer, waardoor ze op zoek moeten. Kijk ook naar welke spelletjes je kat leuk vindt om te doen. Plan meer tijd in om te spelen met je kat waardoor je kat meer beweegt.

Check bij de dierenarts

Komt je kat nog steeds aan en heeft het verminderen of veranderen van het voer niet het gewenste resultaat? Ga dan langs bij de dierenarts. Misschien heeft je huisdier wel een trage schildklier of de ziekte van cushing. Daarnaast kan een kat na een castratie of sterilisatie aankomen door de verandering in hormoonhuishouding. Het kan nooit kwaad om met je dierenarts te overleggen over het gewicht van je kat.

Succes met afvalproces van je kat. Begin nu en je kat gaat met een gezond gewicht het nieuwe jaar in!