0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

Door Max&Luna, 1 februari 2020

Koolhydraten in voeding voor huisdieren

Koolhydraten: ze zijn regelmatig onderwerp van gesprek als het over onze eigen voeding gaat. Ook in voeding voor honden en katten zitten koolhydraten. Hoe zit dat eigenlijk, heeft je hond of kat die echt nodig? Max&Luna zocht het voor je uit!

Honden en katten zijn van nature carnivoren en hebben daarom geen natuurlijke behoefte aan koolhydraten. De natuurlijke voeding van honden en katten bevat nauwelijks koolhydraten en de kleine hoeveelheden granen, groenten en fruit in de maag van het prooidier maken maar een klein deel uit van de totale voeding.

Gezondheidsproblemen door koolhydraten

De meeste (goedkope) voeding voor honden en katten die we nu in de winkel zien bevatten echter grote hoeveelheden koolhydraten (tarwe, mais, rijst, bietenpulp, aardappel etc.). Dit zijn relatief goedkope grondstoffen. Deze grondstoffen leiden echter wel tot een grote schommeling van de bloedsuikerspiegel en insuline resistentie. Beiden zijn belangrijke oorzaken van obesitas, diabetes en tal van andere gezondheidsproblemen bij huisdieren.

Meer dan 50% suiker in goedkope voeding!

Goedkope honden- en katten voeding heeft een zeer hoge koolhydraten bijdrage van wel meer dan 40-50%. Bijna de helft van dergelijke voeding is dus niet essentieel voor jouw hond of kat en zijn niets meer of minder dan simpele suikers. Dit zeer belangrijke feit wordt vaak niet opgemerkt omdat diervoeding fabrikanten koolhydraten niet op hun verpakking hoeven te vermelden. Heb je je al weleens afgevraagd waarom de goedkope hondenvoeding merken uit dezelfde fabriek komen als onze snacks…?

Een percentage koolhydraten in hondenvoeding wat hoger is dan de dagelijkse behoefte (wat de regel is bij goedkope voeding) wordt als vet in het lichaam van een hond of kat opgeslagen.

Hoe bereken ik het % koolhydraten in de voeding?

Om het percentage koolhydraten te berekenen, tel je de procenten uit de analyse van de volgende onderdelen op (ruw) eiwit + (ruw) vet/olie + (ruwe) as + (ruwe) celstof + vocht. Het totaal van deze optelsom trek je af van 100% en het koolhydraten percentage blijf over. De analysecijfers worden wel altijd op de verpakking vermeld.

Hoe herken ik goede voeding voor mijn hond of kat?

Goede voeding is rijk aan eiwitten uit vlees en/of vis en bevat maximaal 25% aan koolhydraten. Deze koolhydraten zijn afkomstig van fruit en groenten in plaats van hoog glycemische en ongepaste granen zoals tarwe, witte rijst of maïs.

Maar wij eten toch ook koolhydraten?

Anders dan bij ons mensen, zijn honden en katten geëvolueerd als carnivoren. Ze zijn anatomisch het beste in staat tot het verbruiken van een voeding die rijk is aan dierlijke eiwitten en vetten, zonder granen en koolhydraten. Koolhydraten worden door honden en katten snel opgenomen in de bloedcirculatie, en veroorzaken een explosieve stijging van de bloedsuikerspiegel. Deze explosieve stijging zorgt er voor dat het lichaam enorme stijgingen van de insulineniveaus te verwerken krijgt en de suikers omgezet worden in vet.

Krijgt mijn huisdier geen honger als ik minder koolhydraten geef?

Integendeel. Hongergevoel en gevoel van zwakte zijn het gevolg van de schommeling van de bloedsuikerspiegel. Een verhoogde bloedsuikerspiegel zet gemakkelijk om in vet, een overdaad aan koolhydraten kan tot ernstige gezondheidsproblemen zoals obesitas, insulineresistentie en diabetes type II leiden.

Waarom zitten er zoveel granen in huisdiervoeding?

Graan verscheen ruim 70 jaar geleden voor het eerst in voedsel voor huisdieren. Consumenten ontdekten toen het gemak van huisdiervoeding in een zak en fabrikanten wilden de kosten drukken met goedkope calorieën uit granen. De multinationals die vandaag de dag huisdiervoeding produceren, produceren voeding die rijk is aan koolhydraten en granen. De redenen hiervoor zijn lage kosten van grondstoffen en gemakkelijke opslag van de grondstoffen, om zo uiteindelijk de hoogste opbrengst te kunnen realiseren.

Welke huisdiervoeding bevat weinig tot geen koolhydraten?

Max&Luna biedt een selectie honden- en kattenvoeding van o.a. Almo Nature. Deze producent maakt gebruik van pure ingrediënten en voegt geen kunstmatige stoffen toe. Fabrikanten met passie voor dieren dus!

Welk voer geef jij je hond of kat? We lezen het graag in de reacties!