0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 19 juni 2018

Honden aan elkaar laten wennen

Je hond heeft vast regelmatig contact met andere honden tijdens het uitlaten. De ene keer klikt het, de andere keer niet. Maar wat nou als het wel móet klikken, als je bijvoorbeeld een tweede of derde hond in huis neemt? Max&Luna verzamelden negen tips om honden aan elkaar te laten wennen, waarna ze vrienden voor het leven kunnen worden!

In tegenstelling tot mensen die elkaar bij de eerste ontmoeting recht aankijken en een hand geven, draaien honden liever eerst even om elkaar heen. Een directe benadering leidt eerder tot agressie onder honden, vooral bij honden die elkaar voor de eerste keer zien.

Hoewel honden sociale dieren zijn, geldt er ook zeker een hiërarchie onder honden en vooral binnen de roedel waar jij als mens ook toe behoort. Een nieuwe hond in de roedel verstoort deze hiërarchie totdat elke hond zijn of haar eigen plek in de roedel heeft gekregen. Het heeft dus tijd nodig! Dit zijn onze tips om honden aan elkaar te laten wennen, zodat ze daarna vrienden voor het leven kunnen worden.

1. Zorg dat twee honden elkaar '1 op 1' ontmoeten

Voor een nieuwe hond kan een grote groep nieuwe honden overweldigend zijn. Daarom voelen sommige honden zich ook niet op hun gemak in parken waar veel honden komen. Een eerste ontmoeting organiseer je dus beter niet 'en groupe'.

2. Kies voor een neutrale omgeving

Gaat je hond logeren in een huis van een andere hond? Dan kan deze dit zien als een indringer. Laat de honden dus eerst aan elkaar wennen op een neutrale plek buiten hun eigen huis.

3. De rol van urine bij een ontmoeting tussen honden

Soms zal een hond een plasje doen en weglopen zodat vervolgens de andere hond aan dit plasje gaat ruiken. Klinkt vies, maar bij honden is dit dé manier om elkaar beter te leren kennen voor ze dichter bij elkaar in de buurt zullen komen. Zet twee honden de eerste keer dus niet in huis bij elkaar, omdat zindelijke honden dit belangrijke onderdeel dan zullen overslaan.

4. Zorg voor bewegingsruimte

Een ontmoeting in een kleine bewegingsruimte kan stressvol zijn. Geef je hond dus meer riemlengte of nog beter zorg dat de honden los kunnen lopen. Zo kunnen ze zelf bepalen wanneer ze naar elkaar toe of van elkaar af lopen.

5. Laat 'm los

Natuurlijk kan je bang zijn dat honden gaan vechten als je ze loslaat, maar er heel dichtbij gaan staan zal dit soort agressie eerder oproepen dan als je wat meer afstand neemt. Het voelt misschien prettiger dat je je hond aan een riem weg kan trekken als het mis gaat, maar vaak leidt dit juist tot agressie omdat je hond de neiging heeft om zijn of haar baasje te verdedigen. Als je hond om welke reden dan ook toch aan de riem zit, blijf dan in beweging en ga niet stilstaan. Dit voorkomt dat de ontmoeting voor je hond te intens en benauwend is.

6. Blijf kalm

Sommige baasjes raken in paniek als een andere (grotere) hond snel op hun hond af komt rennen. Honden voelen jouw emoties aan en worden juist daarom ook angstig of nerveus. Blijf dus kalm en relaxed, dan is je hond dat ook.

7. Neem geen eten en speeltjes mee

Een andere hond ontmoeten is voor je hond al een nieuwe ervaring. Je hond krijgt teveel indrukken als daar ook nog speeltjes en snoepjes bijkomen. Bovendien kunnen honden bezitterig reageren, wat juist tot escalaties kan leiden.

8. Hou het kort

Een paar minuten is lang genoeg voor een eerste ontmoeting. Laat honden een paar keer aan elkaar wennen, in plaats van een keer lang. Hierdoor worden spanningen voorkomen.

9. Plan vooruit

Het is beter om honden gedurende een langere periode op verschillende momenten aan elkaar te laten wennen. Dat werkt beter dan na de eerste date gelijk samen te moeten wonen. Het zijn soms echt net mensen!

Reacties

  • Door Matthijs Den Braber, 1 januari 2022

    Topper

Laat een reactie achter

We zijn benieuwd naar jouw ervaring, mening of vraag!

* Verplichte velden