Voor 22:00 uur besteld, morgen het leukste baasje!
Gratis verzending vanaf 20,-
Gratis retourneren
Nieuwsbrief
0
0
Voor 22:00 uur besteld, morgen het leukste baasje!
Gratis verzending vanaf 20,-
Gratis retourneren

Door Max&Luna, 20 mei 2018

Hond loopt weg tijdens het uitlaten

Vragen over je hond of kat? Onze dierencoaches geven antwoord!

Ervaren dierencoaches van Sterkliniek Dierenartsen geven online antwoord op jouw vragen over de gezondheid, het gedrag of de verzorging van jouw hond of kat. Deze week een vraag van Marlieke, haar Beagle loopt weg tijdens het uitlaten, zodra ze hem van de riem afdoet.

Vraag

Mijn hond Sam (1 jaar) loopt weg als we in een bos zijn en zodra ik hem van de riem af doe. Uiteindelijk komt hij gelukkig wel terug, maar ik vind het nogal eng. Hij loopt namelijk soms ook richting de weg als hij daar iets ziet of ruikt.

Ik heb gelezen dat veel mensen Beagles aangelijnd houden omdat ze weg lopen, maar ik zou het erg jammer vinden als ik hem tekort doe, door hem altijd aan de lijn te houden. Hij heeft trouwens geen hekel aan de riem. Ik hoor graag of u tips heeft hiervoor of wijze raad?

Antwoord

Het is inderdaad zo dat Beagles zoals Sam hun neus achterna gaan. Het zijn jachthonden en zijn daar dus voor gemaakt. Vooral in het bos zijn ontzettend veel lekkere geurtjes en mooie sporen voor hem om te vinden en te volgen. Sam zit daarbij in zijn puberteit, waarbij hij minder oog (en oren) heeft voor zijn baas en meer voor zijn eigen wil en de omgeving.

Het is daarom wel verstandig om Sam in het bos aangelijnd te houden, bijvoorbeeld aan een lange riem of longeerlijn voor paarden. Zo heeft hij wel veel ruimte maar kan hij niet weglopen. Er zijn aardig wat omheinde gebieden waar honden los mogen lopen, dit zou voor Sam en voor jou een goede oplossing zijn.

Houd Sam vooral tijdens de puberteit, tot hij volledig is uitgegroeid, aan de lijn. Je kan die tijd mooi gebruiken om tijdens een wandeling veel aandacht-oefeningen te doen. Sam leert dan dat bij jullie terugkomen tijdens een wandeling het mooiste is wat er bestaat! Die oefening kan je vervolgens op een omheind losloopveld/gebied uittesten en als hij ouder is en minder puberaal zou je het bos of een overzichtelijker losloopgebied (strand, duinen, heide) kunnen proberen. Houd wel in het achterhoofd dat Sam een jachthond is en die zijn ervoor gemaakt om hun neus te volgen!

Neem voor verder advies over de training contact op met een hondenschool bij jullie in de buurt.

Heel veel succes gewenst - Sterkliniek dierenarts

Heb jij zelf een vraag? Stuur een email naar de Max&Luna Dierencoach!