Shopping Cart Pixel
Nieuwsbrief
Ontvang de Max&Luna nieuwsbrief met de laatste trends, hoge kortingen en kans op leuke prijzen!

Mijn hond heeft vreemd voorwerp ingeslikt

Placeholder

Wat moet je doen als jouw hond iets verkeerd heeft ingeslikt? Lees onze tips in samenwerking met de experts van Sterkliniek Dierenartsen.

Mijn hond heeft vreemd voorwerp ingeslikt

Honden eten alles en helaas ook de raarste dingen. Sleutels, luiers, dopjes, kleding, speelgoed, een trouwring... Dierenartsen treffen met regelmaat de vreemdste voorwerpen aan in de darmen van honden. Helaas heeft dit vaak vervelende gevolgen. Wat moet je doen als jouw hond iets vreemds heeft ingeslikt?

Je ziet het niet altijd meteen als je geliefde huisdier een vreemd voorwerp inslikt. Meestal komen baasjes er pas achter als het dier klachten krijgt, of ziek wordt. Niet willen eten, drinken of veelvuldig braken zijn veel voorkomende klachten.

Later klachten na inslikken voorwerp

Honden kunnen soms al lang geleden iets hebben opgegeten en pas dagen tot weken later klachten krijgen. Dit komt omdat het voorwerp eerst in de maag blijft liggen en daar weinig klachten veroorzaakt. Pas als het via de maaguitgang de twaalfvingerige darm en daarna de dunne darm binne treedt ontstaan de klachten. Helaas is operatief verwijderen dan vaak de enige mogelijke oplossing.

Wat kun je doen als je ziet dat je hond een vreemd voorwerp inslikt?

Bij natuurlijke voorwerpen, zoals een bot, is afwachten een optie. Indien je hond geen klachten vertoont, dan zal het bot in de maag blijven. In de meeste gevallen lost het bot dan vanzelf op. Neem echter zodra je ook maar een beetje twijfelt direct contact op met de dierenarts! Die kan een kijkonderzoek doen. Zeker bij scherpe voorwerpen is het belangrijk meteen actie te ondernemen. Geef in ieder geval NOOIT ontbijtkoek nadat je hebt gezien dat je hond een vreemd voorwerp ingeslikt heeft. Dit kan de situatie aanzienlijk verergeren.

Zodra je merkt dat je hond klachten vertoont, is snel handelen vereist. Vreemde voorwerpen kunnen vastlopen in de slokdarm, de druk op de slokdarm kan binnen 24 uur leiden tot ernstige schade.
Geef de hond geen eten, maar neem direct contact op met de dierenarts.


Wat is het vreemdste dat jouw hond ooit heeft gegeten? Deel je verhalen en ervaringen met andere Max&Luna Vrienden in de reacties.

Foto: sliptalk.com

Reageer als eerste!


* Verplichte velden