0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 16 november 2018

Hoe zie ik of mijn kat stress heeft?

Katten zijn meesters in het verbergen van hun ware gevoelens. Hoe fijn is het dan als je als baasje toch een idee hebt van wat er in je huisdier omgaat. Max&Luna merkte 6 gedragingen van je kat op waaraan je kunt zien dat hij of zij last heeft van stress. En hoe je hem of haar van die spanning af kunt helpen.

1 Overmatig likken

Katten hebben hun vacht graag op orde en likken en poetsen dat het een lieve lust is. Toch kunnen ze hier in tijden van stress zo veel werk van maken dat er hele kale plekken en zelfs wondjes in de huid ontstaan. Dan is er iets met je kat aan de hand, mentaal of fysiek, waar je beslist even door een dierenarts naar moet laten kijken.

2 Plassen naast de kattenbak

Katten zijn gewoontedieren en bijzonder gesteld op geborgenheid. Wanneer zij naast de kattenbak plassen doen ze dat niet om hun baasje te pesten, maar omdat ze ergens door overstuur zijn. Probeer te achterhalen of er onlangs iets veranderd is in je huishouden waardoor je kat van slag kan zijn.

3 Agressief gedrag

Wanneer je kat plotseling bijt, blaast of zijn klauwen naar je uitslaat, is dat bijzonder vervelend. Voor jou en voor je huisdier. Hij kan pijn hebben of bang zijn. Houdt het gedrag een aantal dagen aan, breng dan eens een bezoek aan de dierenarts. Die kan je kat onderzoeken en de mogelijke oorzaak van zijn agressieve gedrag achterhalen.

4 Zich verstoppen

Heb je het idee dat je anders zo sociale kat zich al een paar dagen schuilhoudt in een kast of in een ander donker hoekje? Misschien heeft hij dan pijn of is hij ergens bang voor. Kun je zelf geen reden bedenken waarom je kat zich afzondert, overleg dan eens met je dierenarts hoe je je kat kunt helpen zich beter te voelen.

5 Lusteloos

Katten slapen veel, maar zelfs dwars door de wildste kattendroom horen ze dat hun etensbakje gevuld wordt, en dan staan ze vaak zo naast je. Is je kat echter plotseling tot geen enkele actie meer te bewegen, komt hij niet meer naar je toe, ook niet als je hem met een speeltje of wat catnip probeert te lokken, dan is er iets ernstigs aan de hand. Ga beslist naar de dierenarts en laat je kat goed onderzoeken.

6 Geen eetlust

Katten zijn dol op eten, dus als je huisdier zijn brokjes niet aanraakt, mankeert hij wat. Een blikje of ander voer proberen is prima, maar blijf niet te lang aanmodderen. Want weigert je kat een dag lang al het voedsel, dan komt hij voedingsstoffen tekort. Maak snel een afspraak met de dierenarts, dan kun je je kat gericht helpen zich weer beter te voelen.

Heeft jouw kat weleens flink in de stress gezeten? En hoe heb je hem toen kunnen helpen?