0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 15 februari 2019

Hoe til je een kat op de juiste manier?

Na weken wachten is het dan eindelijk zover. Het zorgvuldig door jou uitgekozen kitten mag je ophalen en mee naar huis nemen. Geweldig natuurlijk, zo'n lieve en schattige pluizenbol die door je huis wandelt, in de gordijnen klimt of achter de koelkast kruipt.

Zowel jij als je kitten hebben de tijd nodig om rustig aan de nieuwe situatie te wennen, dat is volledig normaal. Maar nadat die kleine rakker voor de derde keer aan de bank begint te krabben vind je het genoeg geweest en wil je hem graag optillen. Maar hoe? Wat is eigenlijk de beste manier om een kat of kitten op te tillen?

Katten optillen aan het nekvel: beter niet

Dat je een kat niet aan zijn achterpoten en met de kop naar beneden moet optillen is duidelijk maar hoe moet het dan wel? Sommige katten worden liever helemaal niet opgepakt en zullen dan ook gelijk protesteren. Vaak denken mensen dat je een kat aan het nekvel kan optillen, dat doet hun moeder toch ook bij haar kittens? Probleem is dat een moederkat perfect weet waar ze de kitten moet pakken zonder dat ze het pijn doet. Als de kat ouder en zwaarder wordt is het daarom ook geen goed idee om je kat bij het nekvel te pakken, hiermee kan je je kat door het gewicht namelijk veel pijn doen. Ook als straf is dit geen goede aanpak, je kat zal je niet begrijpen en dit kan je relatie met je kat ernstig verstoren.

Benader een kat niet frontaal

Hoe moet het dan wel, op de juist manier een kat optillen? Er zijneen paar algemene tips die je in acht kan nemen om de kans op succes te vergroten. Benader een kat altijd langs de zijkant. Als je een kat frontaal tegemoet gaat, dan kan hij dit zien als naderend gevaar. Het ligt dan echt niet aan jou, het zit in de natuur van de kat om op zijn hoede te zijn wanneer hij frontaal benaderd wordt. Spreek je kat aan terwijl je hem benadert. Hij zal jouw stem herkennen en dit stelt hem gerust. Aai hem eerst even kort, zodat het optillen niet als een verrassing komt.

Ondersteun de achterpoten

Ondersteun je kat, zoals je ook bij een baby doet. Steek je ene hand door de beide voorpoten en leg je hand net achter de voorpoten. Met je andere hand til je de kat op onder zijn achterpoten. Je neemt zijn achterpootjes tussen je duim en de palm van je hand. Hebben de achterpoten goed steun, dan is het de beurt aan de voorpoten. Je kunt nu je hand tussen de voorpoten schuiven en voorzichtig de beide pootjes van de kat met een greep vastnemen en tegen je aan drukken.

Sommige katten zullen niet tolereren dat je je hand tussen zijn voorpoten steekt. In dat geval kan je een greep achter de oksels proberen, let op dat je zijn achterkant dan wel heel goed ondersteunt! Hoe meer raakpunten tussen het lichaam van de kat en jouw lichaam, hoe meer de kat zich op zijn gemak zal voelen. Leg hem dus zo snel mogelijk tegen je lichaam aan.

Algemene tips voor het vasthouden van een kat

 • Til je kat niet direct op na het eten. Als hij net heeft gegeten wil hij liever even met rust gelaten worden om rustig zijn voedsel te kunnen verteren.
 • Wees voorzichtig met kleine kinderen. Leer een kind om op de juiste manier een kat op te tillen. Dus niet onder de oksels en met ondersteuning voor de achterpoten! Leer kinderen ook dat zij een kat moeten loslaten zodra ze merken dat de kat het niet prettig vindt. Kinderen hebben vaak de neiging een kat hard tegen zich aan te drukken wanneer het tegensputtert. Jammer genoeg kan dit weleens een haal tot gevolg hebben waardoor kinderen bang worden voor katten.

Heb jij nog andere tips om op de juiste manier een kat op te tillen? We zijn benieuwd. Deel het met ons in de reacties.

Reacties

 • Door Mel, 18 november 2023

  Ik heb. nu 3 katten waarvan 1 poes kitten van 8 maand is. Als ik haar probeer op te tillen rent ze al heel snel weg. Heb ik haar eindelijk bij me liggen en ik probeer het dan is ze ook snel verdwenen. Probeer het nu dagelijks 1...

 • Door Reinier Jaquet, 25 augustus 2022

  Hallo ik heb heel wat katten woon in de Filipijnen en ze gevonden op straat.
  Optillen doe ik als volg.
  Leg mijn hand onder zijn haar borst achter de voorpootjes til hem haar iets op stop mijn andere hand onder de ...

Laat een reactie achter

We zijn benieuwd naar jouw ervaring, mening of vraag!

* Verplichte velden