0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 13 februari 2019

Hoe communiceert jouw kat?

Als baasje weet je vaak prima wat je kat jou wil vertellen, ook zonder woorden. Ben jij je bewust van alle manieren waarop je kat jou probeert te zeggen wat hij voelt en nodig heeft? Wij zetten er 5 op een rijtje.

1. Miauwen

Dierenexperts stellen dat miauwen of mauwen aangeeft dat je kat iets nodig heeft, fysiek, sociaal of emotioneel. Veel mensen denken dat katten door middel van miauwen met elkaar communiceren, maar volwassen katachtigen doen dat zelden. Dat ze met hun baasje 'praten' door te miauwen, is wél zeker. Hoe dit precies in z'n werk gaat, is nogal mysterieus. Niemand weet of het baasje langzaam heeft geleerd te 'verstaan' wat zijn kat zegt, of dat de kat heeft ontdekt waar zijn baasje het best op reageert. Maar ach, wat geeft het; als het maar een 'goed gesprek' is.

2. Janken/huilen

Kattengejank bestaat vaak uit lange, intense uithalen. Meestal geeft de kat er iets voor hem urgents mee aan, zoals krolsheid, frustratie of angst. De mensen die het dichts bij de kat staan, kunnen vaak het best onderscheid maken tussen de verschillende 'huiltjes'. Als je kat niet is gecastreerd of gesteriliseerd, kan het janken een seksuele uiting zijn. Ziet hij een andere kat, denk dan aan een teken van agressie of territoriumdrang. Omdat het meestal een teken is van seksuele opwinding of agressie, kun je een jankende kat beter niet onomwonden benaderen. Probeer eerst van een afstandje in te schatten wat er aan de hand is.

3. Kopjes geven

Katten hebben klieren aan de zijkant van hun hoofd waarmee ze bepaalde stofjes afgeven. Deze zogenaamde feromonen geven geluk en veiligheid aan. Als je kat jou – of spullen in je huis – kopjes geeft, wil hij je markeren als 'veilig', een mooi compliment. Katachtigen in het wild geven elkaar ook kopjes ten teken van vertrouwen en geborgenheid.

4. Snorren

De meeste katten snorren uit tevredenheid. Een kat kan ook snorren uit angst, maar dit is zeer zelden het geval. Uit onderzoek dat een aantal jaren geleden is gedaan bij konijnen, kwam dat een bepaalde frequentie in de trillingen tijdens het snorren zou zorgen voor genezing van botbreuken. Vandaar dat soms zelfs wordt gezegd dat snorren therapeutisch is.

5. Ogen

De ogen van de kat zijn echt de spiegel van zijn ziel. Als hij bang is, zullen zijn pupillen verwijden. Ook de manier van knipperen zegt iets: voelt je kat zich op zijn gemak, dan zal hij langzaam knipperen. Is hij gespannen of opgewonden, dan zal hij helemaal niet knipperen, alleen intens staren. Lees meer over dit onderwerp in 'Wat katten ons vertellen met hu ogen'.

Is er iets mis?

Heb je het idee dat je kat niet op z'n gemak is en geeft hij daar signalen over af, neem dan contact op met je dierenarts om zeker te weten dat er niets aan de hand is. Katten zijn heel goed in het verborgen houden van ziektes en soms zijn de signalen dat er iets mis is, maar heel subtiel. Jij kent je kat het best, en zult dus ook het best in staat zijn om die signalen op te pikken.

We zijn benieuwd hoe jij 'praat' met je kat. Laat je ons iets weten?