0
0

Door Max&Luna, 21 november 2018

Gevaarlijk eten voor je hond

De meeste honden vinden bijna alles lekker. Het is daarom voor jou als baasje goed om te weten welke etenswaren wel of niet goed zijn voor je hond. De onderstaande twintig zijn dat in ieder geval niet! Kijk dus goed uit met tussendoortjes die (uiteraard onbedoeld) je hond kunnen vergiftigen.

1. Xylitol: gevaarlijk goedje voor je hond

In suikervrije snoepjes en kauwgum zit Xylitol. Een kleine hoeveelheid kan al gevaarlijk zijn voor je hond! Xylitol is een synthetische zoetstof die leveraandoeningen en bloedstolling kan veroorzaken. Symptomen als overgeven, problemen met coördinatie en loomheid kunnen wijzen op een Xylitol vergiftiging. Kijk vooral uit als je hond kauwgum van straat eet.

2. Rauwe vis

Rauwe vis als zalm en tonijn kunnen zeer gevaarlijk zijn voor honden, vooral als de vis is geïnfecteerd met de "Neorickettsia helminthoeca" bacterie. Deze kan zelfs fataal zijn. Er is natuurlijk niets mis met gekookte vis en vis die drievoudig is verwerkt. Heeft je hond rauwe zalm of tonijn op dan is het verstandig om contact op te nemen met je dierenarts.

3. Lever

Met een kleine hoeveelheid lever is niets mis, maar geef zeker niet te veel. Er zit veel vitamine A in lever, wat slecht kan zijn voor de spieren en botten van je hond.

4. Paddestoelen

Een verkeerde paddestoel kan je hond vergiftigen. Sommige paddestoelen zijn uiteraard eetbaar, maar het is beter ze weg te houden bij je hond. Vergiftiging door paddestoelen kan fataal zijn door toevallen en het uitvallen van organen.

5. Onrijpe aardappelen: verrassend gevaarlijk eten voor je hond

Dit is waarschijnlijk een verrassing, maar ook rauwe en onrijpe aardappelen zijn giftig voor huisdieren. Ze kunnen hiervan gaan overgeven, last hebben van toevallen, misselijkheid en zelfs leiden tot hartproblemen

6. Rabarber

Gezond voor mensen, maar zeker niet voor honden. De bladeren en stelen verlagen de hoeveelheid calcium in honden. Als je hond rabarber eet, kan dit leiden tot nieraandoening en andere medische aandoeningen.

7. Druiven en rozijnen

Check dat stukje koek goed, want druiven en rozijnen kunnen leiden tot uitdroging en darmproblemen bij honden. Symptomen zijn overgeven en diarree.

8. Macadamia Noten

Echt? Ja, ook deze heerlijke noten hebben een gif in zich dat tot kinetische problemen kan leiden, zoals zwellingen van ledematen. Symptomen zijn verzwakte spieren, bevingen, overgeven en depressie. Je kan ze dus beter zelf opeten…

9. Uien

Ook een verrassing voor veel mensen. Ui kan de rode bloedcellen van je hond behoorlijk van slag brengen.

10. Knoflook

Knoflook kan nog schadelijker zijn dan ui. Ook knoflook heeft een negatief effect op de rode bloedcellen. De urine van je hond kan daardoor oranje of donker rood van kleur worden. Geen goed teken!

11. Avocado

Heerlijk voor mensen, maar veroorzaakt bij honden overgeefverschijnselen, problemen met ademen en het kan de maag van je hond overstuur maken.

12. Citrus

De bladen, zaden en schil bevatten zuur, wat in grote hoeveelheden tot irritaties kan leiden en een negatief effect heeft op het centraal zenuwsysteem.

13. Koffie

Koffie maakt je hond nerveus, dorstig en hyper met overmatig hijgen en trillen tot gevolg.

14. Kokos

Een kleine hoeveelheid is niet gevaarlijk voor honden, maar de melk van verse kokosnoten bevat olie die de maag van streek kan brengen en diarree veroorzaakt. Geef geen kokoswater aan je huisdier want daar zit veel kalium in.

15. Klokhuizen

Klokhuizen van appels en peren bevatten cyanide. Als je hond dit binnen krijgt dan kan deze last krijgen van duizeligheid, flauwvallen, ademhalingsproblemen, shock of zelfs in coma raken.

16. Chocolade: levensgevaarlijk eten voor je hond

Deze mag bekend zijn. Chocolade bevat cafeïne en kan leiden tot heel wat narigheid zoals overgeven, uitdroging, spierpijn, onrustig worden, spiertrillingen en hartritmestoornissen. Het kan zelfs fataal zijn! Geniet dus zelf van een stukje chocolade, maar houd deze ver bij je hond weg!

17. Melk

Honden kunnen ook last hebben van een lactose intolerantie. Melk bevat een bepaald soort suiker die honden niet kunnen verteren omdat zij geen enzymen in hun systeem hebben. Melk kan daarom leiden tot overgeven, diarree en winderigheid.

18. Kaas

Zoals melk heeft ook kaas bepaalde vetten en suiker die honden niet kunnen verteren. Ook kaas kan dus (indien in grote hoeveelheid gegeten) leiden tot dezelfde symptomen als overgeven, diarree en winderigheid.

19. Alcohol

Waar jij dronken van wordt maakt je hond ziek. Drankjes en voeding met alcohol kunnen leiden tot overgeven, rillingen, bloedvergiftiging, coma en zelfs fataal zijn indien je huisdier veel op heeft. Niet voor de lol een glaasje bier geven dus!

20. Rauwe eieren

Rauwe eieren kunnen de Salmonella bacterie bevatten die gevaarlijk is voor mens en hond. Eieren bevatten bovendien de enzym 'avidin' die de opname van biotine verlaagd met huid en vachtproblemen tot gevolg.

Heb jij ervaring met een van de gevaarlijke etenswaren in deze lijst? Deel het met ons in de reacties!

Photo credit: Dinner time! via photopin(license)

Reacties

 • Door Herman, 9 juni 2021

  Onderzoek toont toch juist aan dat zalm, kokosnoot en ei toch juist heel gezond is voor honden. Zorgt voor een goeie afweer, vacht en groei. En honden zijn niet zoals mensen vatbaar voor salmonella anders zouden ze zelfs geen r...

 • Door CV, 31 mei 2021

  Rauwe zalm en tonijn kun je prima voeren in een vers vlees dieet.

 • Door jef wilems, 2 april 2021

  honden zijn niet vatbaar voor Salmonella

 • Door Suzanne Bajart, 19 november 2020

  Wat is dan wel goed? Beter dan hondenbrokken?

 • Door Suzanne Bajart, 19 november 2020

  Wat is dan eigenlijk wel goed? Gekookte rijst, rauw rundvlees, gestoomde vis,...?

Laat een reactie achter

We zijn benieuwd naar jouw ervaring, mening of vraag!

* Verplichte velden