0
0

Door Max&Luna, 15 maart 2021

De beste tips voordat je een kitten in huis neemt

Zo'n pluizige kitten in huis is natuurlijk erg leuk en schattig. Je wilt de hele dag bij je kitten zijn en van elk moment genieten. Kittens worden echter snel groot en als het goed is zal je nieuwe kat minstens vijftien jaar bij je blijven. Daarom is het belangrijk om een kitten niet impulsief vanuit emotie te nemen, maar om er vooraf goed over na te denken. Deze tips van Max&Luna zijn daarbij een goed begin!

Om jouw kitten een warm welkom te bezorgen wil je er zeker van zijn dat je de beste en leukste artikelen in huis hebt. Dat komt goed uit! Bij Max&Luna vind je alle benodigdheden en accessoires die jouw kitten nodig heeft. 

1. Herken een gezond kitten

Een gezond kitten is levendig, heeft geen natte oogjes en een mooie vacht. Belangrijk is ook de omgeving waarin de kitten opgroeit. Is het schoon, is de moederkat aanwezig en gezond en groeit de kitten op in een huiselijke omgeving?

2. Kijk eerst in een dierenasiel

In dierenasiels zijn helaas veel kittens te vinden. Als je niet specifiek op zoek bent naar een raskat dan is een dierenasiel de eerste stop voor een kitten. Natuurlijk zijn deze kittens duurder dan de kittens die gratis worden aangeboden via briefjes in de supermarkt. Voordeel is wel dat kittens uit het dierenasiel al ontwormd, ingeënt en gechipt zijn. Het bedrag dat je daarvoor bij een 'gratis kitten' nog moet betalen is vaak hoger dan het bedrag waarvoor je in het dierenasiel een kitten vindt. Vaak krijg je via het dierenasiel ook nog korting op sterilisatie of castratie van je kat. Bovendien geef je zo een dier uit het asiel een fijn thuis!

3. Pas op bij particulieren

Er zal weinig mis zijn met een kitten uit een nestje van mensen uit je eigen omgeving. Kijk wel uit met particulieren die je niet kent en die meerdere nestjes met kittens van verschillende rassen aanbieden. Vaak zijn dit broodfokkers, die zeker niet het beste voor hebben met jou en de kittens. Zij misbruiken de katten op gruwelijke wijze en doden de moederkat als deze 'op' is. Werk hier dus niet aan mee en check of een fokker erkend is. Vooral op Marktplaats zijn naast goedwillende particulieren veel handelaren te vinden.

4. Neem je kitten pas na 12 weken in huis

Natuurlijk zijn er uitzonderingen voor kittens zonder moeder of voor kittens die in slechte omstandigheden opgroeien, maar het is verstandig om een kitten pas vanaf 12 weken in huis te nemen. Het is zelfs verboden om kittens die jonger zijn dan zeven weken in huis te nemen. Let hier goed op, neem nooit een te jong kitten via Marktplaats in huis!

In de periode tussen zeven en twaalf weken leren kittens omgaan met andere katten. Daarom is het belangrijk dat deze dan nog bij de moeder en broertjes en zusjes blijft. Zo wordt jouw kitten een sociale kat zonder gedragsproblemen. In de natuur worden kittens pas na veertien weken zelfstandig.

Met 12 weken is de tweede inenting gegeven en is het verstandig om ze nog een paar dagen bij de eigenaar of het asiel te laten om zeker te zijn dat je kitten geen negatieve reactie op de inenting krijgt. Daarna kun je met een gerust hart een kitten laten verhuizen naar een nieuwe omgeving. 

5. Kies het juiste karakter

Ook bij jonge kittens is er vaak al iets over het karakter te zeggen. In elk nestje zit altijd wel een nieuwsgierig, ondernemend diertje en eentje die altijd het laatst is en wat verlegen oogt. Heb je een druk gezin, kies dan niet het rustige, teruggetrokken katje maar de ondernemende.

Een kitten levert altijd veel drukte op. Klimmen, ravotten, dingen omgooien: het hoort er allemaal bij. Ben je erg gehecht aan je leren bank of aan je dure vazen, kies dan voor een rustige, oudere kat.

6. Beter twee dan een kitten

Als je vaak van huis bent is het beter om twee kittens te nemen. Een kitten alleen gaat zich snel vervelen en kan je huis behoorlijk op de kop zetten. Natuurlijk zorgen twee kittens voor meer werk, maar ook voor extra gezelligheid voor jou en elkaar. Als je al een jonge kat hebt, dan is een kitten natuurlijk prima. Bij een oudere kat is het wel beter om voor twee kittens te kiezen, zodat deze elkaar kunnen bezighouden en je oudere kat met rust laten.

7. Zorg voor een rustige eerste dagen met andere katten

Veel mensen maken de fout om een nieuwe kitten gelijk in de kamer te zetten van de nieuwkomer. Zowel kitten als aanwezige kat schrikken enorm, gaan blazen en dan heb je al meteen een groot probleem.

Zet de kitten dus eerst een aantal dagen in een eigen kamertje met eten, drinken en kattenbak, zodat het tot rust kan komen. Ga stap voor stap aan de slag om de katten voorzichtig aan elkaar laten wennen.

Wat is jouw ervaring met kittens? Laat het ons weten door een reactie achter te laten!