0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 26 mei 2023

Basiscommando’s voor pups: Zit, Liggen, Blijf en Hier Komen

Dit blog gaat over een van de meest essentiële aspecten van het opvoeden van een puppy: het aanleren van basiscommando's. Het is geweldig om te zien hoe je pluizige vriend groeit en leert, en het aanleren van deze commando's vormt de basis voor een gehoorzame en goed gemanierde hond. Dus laten we meteen aan de slag gaan en ontdekken hoe je jouw pup de commando's "zit," "liggen," "blijf" en "hier komen" kunt leren!

Het belang van positieve bekrachtiging

Ten eerste, laten we praten over het belang van positieve bekrachtiging. Honden leren het beste wanneer ze beloond worden voor goed gedrag, en dat geldt ook voor puppies. Positieve bekrachtiging betekent dat je je puppy beloont wanneer hij het gewenste gedrag vertoont. Dit kan gebeuren door middel van lof, aaien of zelfs kleine traktaties. Het belangrijkste is dat de beloning direct volgt op het juiste gedrag, zodat de puppy het verband kan leggen tussen zijn acties en de beloning.

Het commando "zit"

Laten we beginnen met het commando "zit." Dit is een van de basiscommando's die je pup moet leren. Om te beginnen, houd je een traktatie boven het hoofd van je puppy en beweeg je het langzaam naar achteren. Hierdoor zal de puppy zijn hoofd achterwaarts buigen en uiteindelijk zijn achterste naar de grond brengen om in een zittende positie te komen. Zodra zijn achterste de grond raakt, beloon je hem onmiddellijk met lof en een traktatie. Herhaal dit een paar keer per dag en voeg geleidelijk het commando "zit" toe terwijl je de traktatie naar achteren beweegt. Uiteindelijk zal je pup het commando "zit" associëren met de actie en kun je de traktatie geleidelijk vervangen door lof en genegenheid.

Het commando "liggen"

Nu gaan we verder met het commando "liggen." Om je pup te leren liggen, begin je met hem in een zittende positie te brengen. Houd een traktatie voor zijn neus en beweeg het langzaam naar beneden, richting de grond. Je pup zal proberen de traktatie te volgen en uiteindelijk op zijn buik liggen. Zodra hij ligt, beloon je hem met lof en een traktatie. Herhaal dit proces dagelijks en voeg geleidelijk het commando "liggen" toe terwijl je de traktatie naar beneden beweegt. Net als bij het commando "zit," kun je de traktaties uiteindelijk vervangen door lof en genegenheid.

Het commando "blijf"

Het volgende commando dat we gaan behandelen is "blijf." Dit is een belangrijk commando om je pup veilig te houden in verschillende situaties. Begin met je puppy in een zittende positie te brengen en zeg dan "blijf" terwijl je je handpalm naar hem toe uitstrekt, als een stopsignaal. Stap langzaam achteruit en geef je pup de kans om te begrijpen dat hij moet blijven zitten. Als je pup blijft zitten, beloon hem dan met lof en een traktatie. Als hij opstaat, zeg je rustig "nee" en breng je hem terug naar de zittende positie. Herhaal dit proces en bouw langzaam de afstand en de duur van het "blijf" commando op.

Het commando "hier komen"

Tot slot, laten we het hebben over het commando "hier komen." Dit is een van de belangrijkste commando's voor de veiligheid van je pup, vooral wanneer hij buiten losloopt. Begin binnen te oefenen met je pup aan een lange lijn. Roep zijn naam en zeg dan "hier komen" terwijl je zachtjes aan de lijn trekt. Beloon je pup enthousiast wanneer hij naar je toe komt. Oefen dit commando regelmatig, zowel binnen als buiten, en bouw geleidelijk aan de afstand en de afleiding op. Het is essentieel om het "hier komen" commando leuk en positief te houden, zodat je pup altijd enthousiast is om naar je toe te komen.

Consistentie en geduld zijn essentieel

Onthoud dat consistentie en geduld de sleutel zijn bij het aanleren van commando's aan je pup. Geef hem de tijd om te begrijpen wat er van hem wordt verwacht en beloon hem royaal wanneer hij het gewenste gedrag vertoont. Blijf positief en vermijd straffen, omdat dit het leerproces kan belemmeren en het vertrouwen van je pup kan schaden.

Naarmate je pup vordert in zijn training, kun je nieuwe commando's toevoegen en verder bouwen op de basis die je hebt gelegd. Vergeet niet om het leerproces leuk en interactief te houden, zodat zowel jij als je pup er plezier aan beleven. En vergeet niet dat het aanleren van commando's een doorlopend proces is, zelfs nadat je pup volwassen is. Blijf regelmatig oefenen en herhalen om de gehoorzaamheid van je hond te behouden.

Versterk de band met je pup

Met deze eenvoudige stappen kun je je pup de basiscommando's "zit," "liggen," "blijf" en "hier komen" leren. Onthoud dat het trainen van je pup niet alleen helpt bij het ontwikkelen van gehoorzaamheid, maar ook bij het opbouwen van een sterke band tussen jullie beiden. Dus haal die traktaties tevoorschijn, zet je geduldshoed op en begin vandaag nog met het trainen van je pup. Veel succes en veel plezier met het opvoeden van je trouwe metgezel!