0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

Door Max&Luna, 20 februari 2019

Wie is slimmer: Kat of Hond?

Wie is slimmer: de kat of de hond?

Het is een eeuwige discussie tussen honden- en kattenbaasjes: wie is er slimmer? De hond of de kat? Katten zijn ontzettend intelligente dieren, maar dat zijn honden ook. Onlangs is er een onderzoek verschenen in het blad Frontiers in Neuroanatomy. Suzana Herculano-Houzel van de Vanderbilt University heeft een methode ontwikkeld om het aantal neuronen in de hersenschors te bepalen en op basis daarvan kan onderzocht worden hoe slim dieren zijn.

Neuronen in de hersenschors van dieren

In de studie van onderzoeker Suzana Herculano-Houzel werden verschillende carnivoren met elkaar vergeleken om te zien hoe het aantal neuronen in hun hersenen zich verhielden tot de omvang van het brein. Daarbij werd onder andere gekeken naar beren, leeuwen, hyena's, honden en katten.

Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat honden maar liefst 530 miljoen neuronen in de hersenschors hebben. Bij dit onderzoek werd er vooral gekeken naar de Golden Retriever hond en deze heeft meer neuronen in de hersenschors dan de hyena, Afrikaanse leeuw én bruine beer. Dat terwijl de hersenschors van deze drie dieren tot wel 3 keer groter is dan een hond. De wasbeer had een gelijk aantal neuronen als de hond. Ter vergelijking: een mens heeft 16 miljard neuronen in de hersenschors.

En de kat dan?

De kat heeft 250 miljoen neuronen in de hersenschors. Wat daarbij merkwaardig is, is dat de bruine beer net zo veel neuronen heeft, terwijl de hersenschors van dit dier maar liefst 10 keer groter is. Dit betekent wel dat de hond meer neuronen in de hersenschors heeft dan katten, maar wat betekent dit eigenlijk voor de intelligentie van een dier?

Intelligentie van honden en katten

Volgens Suzana Herculano-Houzel betekent het aantal neuronen in de hersenschors onder meer in hoeverre een dier in staat is om op basis van eerdere ervaringen te voorspellen wat er in een bepaalde situatie kan gebeuren. De resultaten uit dit onderzoek betekenen dat honden biologisch gezien tot veel complexere en meer flexibele dingen in staat zijn dan katten."

Eigenlijk is het natuurlijk best logisch! Honden worden oneindig veel ingezet in belangrijke situaties. Denk hierbij aan blindegeleide honden, drugshonden, jachthonden, politiehonden en bewakers. Daarnaast worden ze ingezet bij reddingsacties na aardbevingen en bij het zoeken naar vermiste personen. Als dat niet van intellect spreekt dan weten we het ook niet!

Ben jij het eens met bovenstaande onderzoek? Of heb jij een hond en kat, en is de kat bij jouw thuis toch slimmer?

Reacties

 • Door Lut de loose, 25 februari 2024

  Heel intersante en juiste uitleg gegeven op een leesplezierige manier om te lezen eenmaal gestart met lezen kan je .iet meer stoppen,alles is zo bedwelmend interesant.

 • Door Mark, 19 november 2023

  Een hond die niet luistert naar een commando is mogelijk nog slimmer.
  Die denkt misschien wel doe het lekker zelf (;

 • Door Margriet, 30 mei 2023

  Sorry maar dit lijkt me echt een inkoppertje. Katten komen niet eens in de buurt van de intelligentie van een hond. Kijk naar hoe ze getraind worden. Ga jij maar eens proberen een kat zo ver te krijgen een parcours in de juiste...

 • Door Rein, 1 april 2021

  Over dat honden meer worden ingezet; katten zijn ook veel te klein daar voor! Honden zijn groter en kunnen dus meer. Maar als katten ook zo groot zouden zijn en ook sterkere botten zouden hebben, zouden ze wel ingezet kunnen wo...

 • Door franky, 20 november 2020

  Ik las ergens dat dat niet zoveel zegt verder dat aantal neuronen, als wat bovenstaande schrijver meldt klopt dat een olifant meer neuronen heeft dan een mens zegt dat al genoeg eigenlijk, natuurlijk is een mens intelligenter...

 • Door Meerdere vergelijkingen mogelijk, 11 januari 2020

  Een kat doet niet aan alles mee. Zegt dus niets over de vraag of een kat een vaardigheid niet zou kunnen. Verder is een kat heel goed in het duidelijk maken wat zij/hij wil. Als we bij mensen iemand tegenkomen die andere mensen...

Laat een reactie achter

We zijn benieuwd naar jouw ervaring, mening of vraag!

* Verplichte velden