Shopping Cart Pixel
Nieuwsbrief
Ontvang de Max&Luna nieuwsbrief met de laatste trends, hoge kortingen en kans op leuke prijzen!

Wie is slimmer: Kat of Hond?

Placeholder

Het is een eeuwige discussie tussen honden- en kattenbaasjes: wie is er slimmer? De hond of de kat?

Wie is slimmer: Kat of Hond?

Wie is slimmer: de kat of de hond?

Het is een eeuwige discussie tussen honden- en kattenbaasjes: wie is er slimmer? De hond of de kat? Katten zijn ontzettend intelligente dieren, maar dat zijn honden ook. Onlangs is er een onderzoek verschenen in het blad Frontiers in Neuroanatomy. Suzana Herculano-Houzel van de Vanderbilt University heeft een methode ontwikkeld om het aantal neuronen in de hersenschors te bepalen en op basis daarvan kan onderzocht worden hoe slim dieren zijn.

Neuronen in de hersenschors van dieren

In de studie van onderzoeker Suzana Herculano-Houzel werden verschillende carnivoren met elkaar vergeleken om te zien hoe het aantal neuronen in hun hersenen zich verhielden tot de omvang van het brein. Daarbij werd onder andere gekeken naar beren, leeuwen, hyena's, honden en katten.

Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat honden maar liefst 530 miljoen neuronen in de hersenschors hebben. Bij dit onderzoek werd er vooral gekeken naar de Golden Retriever hond en deze heeft meer neuronen in de hersenschors dan de hyena, Afrikaanse leeuw én bruine beer. Dat terwijl de hersenschors van deze drie dieren tot wel 3 keer groter is dan een hond. De wasbeer had een gelijk aantal neuronen als de hond. Ter vergelijking: een mens heeft 16 miljard neuronen in de hersenschors.

En de kat dan?

De kat heeft 250 miljoen neuronen in de hersenschors. Wat daarbij merkwaardig is, is dat de bruine beer net zo veel neuronen heeft, terwijl de hersenschors van dit dier maar liefst 10 keer groter is. Dit betekent wel dat de hond meer neuronen in de hersenschors heeft dan katten, maar wat betekent dit eigenlijk voor de intelligentie van een dier?

Intelligentie van honden en katten

Volgens Suzana Herculano-Houzel betekent het aantal neuronen in de hersenschors onder meer in hoeverre een dier in staat is om op basis van eerdere ervaringen te voorspellen wat er in een bepaalde situatie kan gebeuren. De resultaten uit dit onderzoek betekenen dat honden biologisch gezien tot veel complexere en meer flexibele dingen in staat zijn dan katten."

Eigenlijk is het natuurlijk best logisch! Honden worden oneindig veel ingezet in belangrijke situaties. Denk hierbij aan blindegeleide honden, drugshonden, jachthonden, politiehonden en bewakers. Daarnaast worden ze ingezet bij reddingsacties na aardbevingen en bij het zoeken naar vermiste personen. Als dat niet van intellect spreekt dan weten we het ook niet!

Ben jij het eens met bovenstaande onderzoek? Of heb jij een hond en kat, en is de kat bij jouw thuis toch slimmer?

Reacties

 1. Margriet Margriet

  Sorry maar dit lijkt me echt een inkoppertje. Katten komen niet eens in de buurt van de intelligentie van een hond. Kijk naar hoe ze getraind worden. Ga jij maar eens proberen een kat zo ver te krijgen een parcours in de juiste volgorde te rennen. Gaat je echt niet lukken. Meeste katten eigenaren hebben al moeite om hun kat van het aanrecht te houden. Honden onthouden meer en ze onthouden het beter, dus zijn ze slimmer.

 2. Rein Rein

  Over dat honden meer worden ingezet; katten zijn ook veel te klein daar voor! Honden zijn groter en kunnen dus meer. Maar als katten ook zo groot zouden zijn en ook sterkere botten zouden hebben, zouden ze wel ingezet kunnen worden. En blindegeleide katten? Zou misschien ook wel kunnen. En tja, drugs honden, honden kunnen wel beter ruiken ja.

 3. franky franky

  Ik las ergens dat dat niet zoveel zegt verder dat aantal neuronen, als wat bovenstaande schrijver meldt klopt dat een olifant meer neuronen heeft dan een mens zegt dat al genoeg eigenlijk, natuurlijk is een mens intelligenter dan een olifant, maar het verschil in mensen onderling is pas echt interessant, tel dáár eens de neuronen zou ik zeggen, katten en honden, je hebt daar ook domme en slimme exemplaren, is een domme hond dan toch slimmer dan een intelligente kat omdat ie meer neuronen heeft?

 4. Meerdere vergelijkingen mogelijk Meerdere vergelijkingen mogelijk

  Een kat doet niet aan alles mee. Zegt dus niets over de vraag of een kat een vaardigheid niet zou kunnen. Verder is een kat heel goed in het duidelijk maken wat zij/hij wil. Als we bij mensen iemand tegenkomen die andere mensen aanstuurt zien we dat algemeen als intelligent gedrag. <br />
  Ik geloof niet dat katten ooit wiskundige vergelijkingen zullen oplossen maar datzelfde geldt voor katten en zelfs voor olifanten die nog meer neuronen hebben dan de mens.

Reageer


* Verplichte velden