0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 20 mei 2019

Welke vaccinaties heeft een kat nodig?

Het vaccineren of inenten van je kat, kitten (of hond) is zeer belangrijk. Katten kunnen ziek worden of doodgaan van ziektes waar ze gemakkelijk tegen kunnen worden gevaccineerd. Daarnaast zijn er ook een aantal ziektes waarbij katten mensen kunnen besmetten. Voor gezonde kittens en gezonde katten is het dan ook belangrijk dat je hen goed inent.

Omdat het vaccineren (en het daarbij behorende bezoek aan de dierenarts) voor jouw kat waarschijnlijk geen favoriete bezigheid is, wil je hem of haar na afloop extra verwennen. Geef jouw kat extra aandacht, knuffel nog meer en schaf bijvoorbeeld een nieuw speeltje aan. Nog de gehele maand mei ontvang je 10% korting op al het (interactieve) speelgoed voor katten in de Max&Luna shop. Kijk dus snel verder en zoek iets leuks uit voor jouw kat!

Moet ik een binnen kat laten vaccineren?

Ja, zelfs als je kat niet buiten komt is het aan te raden om je kat te vaccineren. Jij komt namelijk zelf wel buiten en in aanraking met andere katten of vuil. Als jij buiten in contact bent gekomen met andere katten of een zieke kat hebt geaaid, dan kan je eigen kat gemakkelijk besmet raken. Het is dan ook altijd aan te raden om je kat in te enten zodat de kans minimaal is dat deze ziek wordt.

Wanneer moet ik mijn kitten inenten?

Meestal worden kittens voor het eerst gevaccineerd op 9 weken en 12 weken. Dit is afhankelijk van de aanwezigheid van een moeder en de gezondheid van de kitten als deze 9 weken is. Hierdoor kan het voorkomen dat een kitten ook al eerder of later wordt gevaccineerd. Meestal is de eerste vaccinatie de prik voor niesziekte, deze wordt vaak na drie weken herhaald zodat er een volledige bescherming tegen deze nare ziekte wordt ontwikkeld in het lichaam van jouw kleine kitten.

Wanneer moet ik mijn kat vaccineren?

Ieder jaar moet jouw kat opnieuw gevaccineerd worden voor niesziekte. Elke twee tot drie jaar moet een kat worden gevaccineerd voor niesziekte én kattenziekte. Daarnaast is het aan te raden om je kat te vaccineren tegen hondsdolheid (rabiës). Mocht je ooit met je kat op vakantie gaan dan is het verplicht dat je kat hiertegen ingeënt is .

Moet ik per se mijn kat jaarlijks vaccineren?

We raden het ten zeerste aan, hierdoor weet je zeker dat je kat 100% beschermd is tegen de niesziekte, hondsdolheid en kattenziekte. Wat een optie is, is om via bloedonderzoek te kijken of je kat gevaccineerd moet worden. Dit is meestal duurder dan enten volgens een vast patroon en het is ook moeilijker in te schatten wanneer je bloedonderzoek moet laten doen. Voor een goede basisbescherming is het aan te raden om jaarlijks de niesziekte vaccinatie te herhalen en twee- of driejaarlijks de vaccinatie voor kattenziekte.

Voor een leven lang goede bescherming is het dan ook belangrijk om op vaste data je kat (of hond) te laten vaccineren. Heb je vragen over vaccineren of andere vragen m.b.t. de gezondheid, het gedrag of de verzorging van jouw kat? Stuur een email naar de Max&Luna Dierencoach, in samenwerking met onze partner Sterkliniek Dierenartsen.