0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 28 augustus 2020

Welke soort kattenbakvulling kun je het best gebruiken?

Heb je eenmaal je keus gemaakt voor een bepaalde kattenbak, dan sta je als baasje voor het volgende dilemma: welke kattenbakvulling doe ik erin? Max&Luna zet de verschillende soorten grit en korrels voor je op een rijtje.

Soorten grit: plantaardig of mineraal

Grofweg kun je kattenbakvulling op basis van de grondstof, verdelen in twee soorten:

  1. Vulling gemaakt van plantaardige grondstoffen, zoals hout, papier, stro, maïs, bietenpulp of compost. Deze soort heeft de laagste milieubelasting.
  2. Vulling gemaakt van minerale grondstoffen, zoals klei, zand, silica, sepoliet en bentoniet.

De keus die je maakt is persoonlijk. Misschien vind jij het een prettiger idee dat je kat op papier zit, dan op silica. Of je vindt de geur van hout prettiger dan die van maïs. Kom je er niet uit? Lees dan dit artikel over de verschillende afwegingen bij het kiezen van kattenbakvulling.

Soorten grit: klontvormend of niet-klontvormend

Naast een tweedeling op basis van grondstof, is er nog een tweedeling te maken, namelijk die tussen klontvormend en niet-klontvormend.

Het voordeel van klontvormend grit is dat het – zoals de naam al zegt – klonten vormt zodra het in aanraking komt met vocht. Urine wordt snel geabsorbeerd en vocht wordt uit de ontlasting 'getrokken'. Dat scheelt in stankoverlast. De klonten schep je makkelijk uit de bak, waardoor deze schoon en aantrekkelijk blijft voor je kat. Doe dit liefst één of twee keer per dag. De meeste klontvormende vulling heeft als basis bentoniet, maar er bestaat tegenwoordig ook klontvormende kattenbakvulling die volledig gemaakt is van plantaardige vezels, zoals deze https://shop.maxenluna.nl/beste-kattenbakvulling-klontvormend.html. Klontvormende korrels zijn overigens niet geschikt voor kittens, omdat die het spul nog weleens willen opeten en dat is schadelijk, doordat het samenklontert in hun buik.

Niet-klontvormend grit valt uit elkaar en absorbeert op die manier vocht en geurtjes. Hierbij is het zaak dat je om de paar dagen de hele bak verschoont. Poep schep je natuurlijk wel dagelijks weg. Deze vulling is meestal gemaakt van organische materialen, zoals hout of stro. niet-klontvormende vulling is vaak wat minder zuinig in gebruik dan klontvormende vulling, omdat je vaker de hele bak moet verschonen en bij klontvormende vulling langer kunt volstaan met alleen het verwijderen van de klonten en de drollen.

Kiezen Of je kiest voor klontvormend of niet-klontvormend is wederom persoonlijk. Eigenlijk zou je beide varianten eens moeten testen, om te kijken welke jij het prettigst vindt in gebruik. En dan maar hopen dat je kat het met je eens is!

Ten slotte: weggooien

Kattenbakvulling gemaakt van organisch materiaal mag in principe bij het gft, zo staat ook vaak op de verpakking. Milieu Centraal adviseert echter dit niet te doen, omdat uitwerpselen niet composteerbaar zijn. Gooi de vulling ook niet op je eigen composthoop of in de tuin, want deze kan ziekteverwekkers, zoals toxoplasmose, bevatten. Eigenlijk geldt voor alle soorten vullingen: liefst weggooien bij het restafval.

Tenzij expliciet vermeld staat dat de vulling door de wc gespoeld kan worden, is dit niet verstandig. Het kan flinke verstoppingen veroorzaken.

Heb jij een voorkeur voor klontvormend of niet-klontvormend grit? Wij zijn benieuwd.

 

[split]https://www.maxenluna.nl/blog-almo-kattenbakvulling

Reacties

  • Door Max&Luna, 2 juni 2022

    Hallo Michiel, Max&Luna verkoopt 3 soorten kattenbakvulling. Een van Almo Nature, die op dit moment niet op voorraad is en twee soorten van Catlink, de bentoniet versie en de mixed met tofu variant. Deze zijn snel klontvorm...

  • Door Michiel, 1 juni 2022

    Hallo,

    Geven jullie ook advies over kattenbakvulling? Ik word een beetje radeloos, omdat er schijnbaar geen perfect product te koop is. Ik wil een stofvrij product dat ook goed klontert. De rest vind ik minder b...

Laat een reactie achter

We zijn benieuwd naar jouw ervaring, mening of vraag!

* Verplichte velden