0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 3 februari 2019

Welke inentingen en hoe vaak heeft mijn hond die nodig?

Ervaren dierencoaches van Anicura geven online antwoord op jouw vragen over de gezondheid, het gedrag of de verzorging van jouw hond of kat. Deze week een vraag van Gerrie & Max over welke inentingen nodig zijn voor pups en honden.

Advies

Ons advies is om pups en volwassen honden geregeld te vaccineren tegen allerlei verschillende ziektes. Een aantal ziektes zijn ernstig en eventueel dodelijk, anderen zijn in het algemeen vooral lastig maar in de regel geen ernstige bedreiging voor de gezondheid van je dier.

Inentingen voor Pups

Voor pups zijn 3x inentingen nodig. De eerste inenting wordt na 6 weken gegeven en wordt dus al gedaan voor je je pup ophaalt bij een fokker. Vervolgens moet je pup na 9 en 12 weken opnieuw ingeënt worden.

Standaard worden pups op 6 weken leeftijd ingeënt tegen

  • Hondenziekte (Canine Distemper Virus)
  • Parvo

Standaard worden pups op 9 weken leeftijd ingeënt tegen

  • Parvo
  • Ziekte van Weil (Leptospirose)

Standaard worden pups op 12 weken leeftijd ingeënt tegen

  • Hondenziekte (CDV)
  • HCC (hepatitis, leverontsteking)
  • Parvo
  • Ziekte van Weil (Leptospirose)

Vanaf deze leeftijd kan je pup ook geënt worden tegen hondsdolheid (rabiës). Drie weken daarna mag je je pup meenemen vanuit het buitenland naar Nederland of vanuit Nederland naar het buitenland. De rabiës inenting is 3 jaar geldig.

Inentingen voor Volwassen Honden

Als je hond 1 jaar is dan wordt je hond standaard gevaccineerd tegen:

  • Hondenziekte (CDV)
  • HCC (hepatitis, leverontsteking)
  • Parvo
  • Ziekte van Weil (Leptospirose)

De enting tegen Ziekte van Weil dient daarna jaarlijks te worden herhaald. Entingen tegen Hondenziekte, HCC en Parvo dienen elke 3 jaar herhaald te worden. Voor Hondenziekte (CDV), Parvo (CPV) en Adenovirus (CAV) is het mogelijk om een bloedonderzoek (titerbepaling) te doen naar de hoeveelheid beschermende antistoffen in het bloed. Bij een hoge titer is het mogelijk de enting een jaar uit te stellen.

Extra entingen voor Honden:

  • Kennelhoest (Para-influenza en/of Bordetella bronchiseptica): Wanneer je hond bijvoorbeeld naar het pension gaat, of met een uitlaatservice mee kun je hem extra laten enten tegen kennelhoest.
  • Rabiës (hondsdolheid): Wanneer je hond meegaat naar het buitenland. Voor informatie over invoereisen per land kijk op www.licg.nl of informeer (tijdig) bij je dierenarts hierover!

Tegen welke ziekten kun je honden laten inenten?

Parvo
Parvo is een besmettelijk virusinfectie. Besmetting vind plaats via de ontlasting van besmette honden. Zieke dieren krijgen diarree omdat het darmslijmvlies wordt aangetast. Pups die een besmetting oplopen krijgen vaak hartproblemen. 16 tot 48% van de besmette honden overlijdt, hiervan is 85% jonger dan een jaar.

Hondenziekte
Hondenziekte is ook een virusinfectie en zeer besmettelijk. Honden raken geïnfecteerd door het lichaamsvocht als urine en speeksel van besmette honden. Hondenziekte kent een ernstig verloop, de eerste aankondiging zijn koortsaanvallen die de weerstand ondermijnen, de hond krijgt in een later stadium long- maag- en darmklachten en ook neurologische verschijnselen als toevallen komen voor. Vooral voor jonge honden zijn de gevolgen ernstig. Ongeveer 50% van de honden besmet met hondenziekte overlijdt, van de overlevende honden houdt een deel blijvende schade aan de organen. Hondenziekte komt, mede dankzij de vaccinaties, bijna niet meer voor.

HCC of Leverziekte
HCC of Leverziekte is een besmettelijke leverontsteking. HCC is een virus en wordt doorgegeven via speeksel en ontlasting van besmette dieren. Het verloop van de ziekte wisselt sterk per dier. Ongeveer 20% van de besmette dieren houdt er een zogenaamd "melkglasoog" aan over. Vooral voor het jonge dier is het een gevaarlijke ziekte. Hij komt de afgelopen jaren nauwelijks meer voor in gebieden waar honden over het algemeen gevaccineerd worden.

Kennelhoest
Kennelhoest kent een virale variant (para-infuenza) en een bacteriële variant (bordetella). Het is een milde ziekte die over het algemeen vanzelf weer overgaat na 5-7 dagen. De besmetting wordt overgebracht door het speeksel van hoestende besmette honden. Bij de pup kan besmetting leiden tot een longontsteking, bij de oudere of zwakkere hond tot chronische bronchitis. Na een infectie met kennelhoest is een hond meestal levenslang immuun voor de ziekte.

Weil
Weil is een bacteriele ziekte die wordt overgebracht door de urine van de bruine rat of die van een besmet dier. De besmetting vindt niet alleen plaats in het water, ook het snuffelen aan urine op het land kan de ziekte overbrengen. Deze ziekte is ook besmettelijk voor de mens. Het veroorzaakt aantasting van lever, nieren en bloedvaten. Er zijn veel varianten van de Weil-bacterie, de vaccinatie biedt maar bescherming tegen een klein deel van de bacteriën die Weil veroorzaken.

Hondsdolheid
Hondsdolheid ook wel Rabiës genoemd is een heftig verlopende virusinfectie. Het wordt overgebracht via het speeksel van een besmet dier (beet). Ook mensen kunnen geïnfecteerd raken. Het verloop is snel, verspreiding van het virus gaat via de zenuwbanen en het centraal zenuw stelsel naar de hersenen, het ruggenmerg en uiteindelijk de organen. Er zijn heftige neurologische verschijnselen en het is in alle gevallen dodelijk. In Nederland komt Rabiës niet voor. Voor dieren die meegaan naar het buitenland is in veel gevallen de rabiësenting verplicht.

Met het vaccineren tegen deze ziektes, is een aantal ervan zo goed als helemaal uit het straatbeeld verdwenen. Andere aandoeningen, zoals kennelhoest en parvo komen helaas nog steeds voor.