0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 19 mei 2017

Wat vertellen katten met hun ogen?

Knipperen met beide ogen

Kattenogen functioneren anders dan die van mensen. Wij moeten regelmatig met onze ogen knipperen om ze vochtig te houden, een kat hoeft dit niet. Wel knipperen katten geregeld met hun ogen. Zo geven zij aan andere katten aan dat ze ontspannen zijn. Het wil als het ware zeggen: "Ik voel mij relaxt, het is goed zo". Dit zal een andere kat als hij er hetzelfde over denkt vervolgens terug doen.

Nu kunnen wij dit gedrag als mensen uiteraard ook toepassen tegenover onze kat. Hij zal zich hierdoor begrepen en op zijn/haar gemak zal voelen. Je kunt ook zelf beginnen met het langzaam knipperen met beide ogen en als het goed is zal de kat jouw gedrag opvolgen met dezelfde beweging van de ogen.

Knipogen

Wat katten ook geregeld doen is 'knipogen', dus een oog dichtknijpen terwijl het andere oog geopend blijft. Door mensen wordt dit vaak geïnterpreteerd als een uiting van het tonen van affectie, dit betekent het immers in 'mensentaal' maar de 'kattentaal' vertelt ons iets anders. Op het moment dat een kat iets specifieks aan het bekijken is en tegelijkertijd wil knipperen met de ogen dan kan hij dat maar doen met een oog. Het lijkt dus alsof je kat knipoogt maar in feite is hij bigtime aan het multitasken!