0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 29 augustus 2023

Wat te doen bij hond met gewrichtspijn of artrose?

Is jouw hond de laatste tijd minder actief of heeft hij/zij zichtbaar last tijdens dagelijkse activiteiten zoals wandelen of in en uit de auto springen? Dan is het mogelijk dat je hond lijdt aan artritis, artrose of andere gewrichtsproblemen. Gelukkig zijn er producten verkrijgbaar die deze klachten verminderen en/of de pijn bij je hond kunnen verzachten.

Gewrichtsproblemen bij honden

Ongeveer 20% van alle honden heeft last van zijn of haar gewrichten. Het is een misverstand dat alleen oude honden of honden met overgewicht, artritis of andere gewrichtsproblemen hebben. Ook trauma, slechte voeding of erfelijke aanleg kunnen gewrichtsproblemen veroorzaken.

Hoe kun je gewrichtsklachten bij honden herkennen?

Artritis is een veelvoorkomende pijnlijke aandoening bij honden. Grotere rassen zijn hier extra gevoelig voor, maar kleine hondjes zijn zeker niet immuun voor gewrichtsklachten. De leeftijd waarop de aandoening begint, hangt af van het ras. Grote rassen zijn vatbaarder voor elleboog- en heupdysplasie. Kleine rassen zijn vatbaar voor patella luxatie en de ziekte van Legg-Calvé-Perthes (LCPD). Die eerste groep kan al symptomen vertonen als ze één of twee jaar oud zijn. Soms zie je pas symptomen op een leeftijd van zeven jaar of ouder, wanneer de gewrichten verslechteren en artrose is begonnen.

Ongeacht de levensfase van het dier, kan herkenning van veel voorkomende tekenen van artritis bij honden leiden tot sneller ingrijpen. Dat kan weer leiden tot een betere kwaliteit van leven - voor zowel de hond als het baasje!

Dit zijn tekenen van artritis bij honden:

 1. Afkeer van activiteiten
 2. Prikkelbaarheid/stemmingsstoornis
 3. Gewichtstoename
 4. Veranderingen in houding en beweeglijkheid
 5. Voorover buigen en zichtbare kreupelheid
 6. Aanrakingsvermijding

Bovenstaande aanwijzingen kunnen tekenen zijn van artritis bij honden - maar ze kunnen ook wijzen op tal van andere problemen. Dus als je ongewoon gedrag opmerkt, raadpleeg dan altijd je dierenarts.

Happy ride loopplank

Heeft jouw hond gewrichtsproblemen? Dit kan jij doen om hem te helpen!

Heeft de dierenarts bij jouw hond een gewrichtsaandoening vastgesteld zoals artritis, artrose, reuma of spondylose? Dan zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen om de pijn bij je hond te verlichten.

 1. Veranderingen in levensstijl
  Denk na over aanpassingen die ongemakken bij je hond kunnen wegnemen. Een opstapje kan jouw Max helpen om op de bank te klimmen. Een loopplank kan het instappen in de auto makkelijker maken en verhoogde voedsel- en waterbakken kunnen maaltijden letterlijk minder pijnlijk maken.

  Orthopedische bedden van traagschuim zijn een droom voor pijnlijke gewrichten. Een orthopedisch bed vormt zich naar het lichaam van jouw hond, waardoor deze bedden, kussens of manden extra comfort bieden. Je zult zien dat jouw hond makkelijker overeind komt en dat een orthopedisch bed bijdraagt aan een betere (nacht) rust. Zo is een orthopedisch bed een eenvoudige manier om het leven van jouw hond aangenamer te maken.

  Onderstaande hulpmiddelen bieden ondersteuning aan honden met pijnlijke gewrichtsaandoeningen:

  1. Opstap of trapje voor de bank
  2. Loopplank voor de auto  
  3. Orthopedische hondenmand 
  4. Orthopedische hondenbed
  5. Optil harnas 
  6. Warme deken 

 2. Supplementen 
  Al decennia lang zijn supplementen op basis van glucosamine, chondroïtine en groenlip mossel extract het meest verkocht als het gaat om gewrichtsproblemen bij honden. In al die jaren heeft de wetenschap op dit gebied beslist niet stil gestaan. Zo is Collageen Type 2 (UC-II®) al enige jaren bekend onder dierenartsen en dit heeft in vele studies bewezen effectiever te zijn dan de 3 voornoemde ingrediënten. Ditzelfde geldt ook voor Collageen Type I (Ovomet®).

  Greenfields heeft nu als eerste een formule ontwikkeld met maar liefst 3 gepatenteerde en 100% natuurlijke ingrediënten, met als resultaat: Greenfields Mobility+!

  Dit zit er in Greenfields Mobility+
   1. Collageen type II (UC-II®): zorgt voor een natuurlijk herstel van kraakbeen en gewrichtsvloeistof in en rond de gewrichten.
   2. Collageen type I (Ovomet®): versterkt niet alleen de banden en pezen rond de gewrichten, maar "smeert" ook de gewrichten.
   3. CurQfen®: is een unieke combinatie van curcumine en fenegriek, waardoor de opneembaarheid van curcumine tot wel 270x beter is. Het is een bijzonder sterke antioxidant en remt ontstekingen en pijn.

 3. Acupunctuur
  Er zijn aanwijzingen dat acupunctuur kan helpen ontstekingen te verminderen en endorfine te verhogen, en de meeste huisdieren verdragen het goed. 

 4. Gewichtsbeheersing
  Dit is misschien wel de belangrijkste maatregel van allemaal. Zelfs een paar pondjes kunnen een wereld van verschil maken voor honden met pijnlijke gewrichten. Als meer activiteit niet mogelijk is, overweeg dan het verminderen van traktaties en het bespreek een speciaal dieet met een dierenvoedingsdeskundige of dierenarts. 

 5. Hydrotherapie
  Zwemmen versterkt de spieren en is toch heel zacht voor gevoelige gewrichten. Dat maakt het een volledig natuurlijke, zeer effectieve manier om gewrichtsproblemen bij honden te verlichten.

 6. Omega-3 Vetzuren
  Een andere eerstelijns verdediging voor artritis bij huisdieren is Omega-3. Visolie, zoals zalm, zit vol met omega-3 vetzuren, die kunnen helpen om ontstekingen te onderdrukken. Het is ook een natuurlijke antioxidant, en heeft niet de bijwerkingen van bepaalde voorgeschreven medicijnen.

  Grizzly Salmon Plus is een hoogwaardig en natuurlijk voedingssupplement voor honden en katten, dat wordt verkregen uit wild en duurzaam gevangen zalm en koolvis uit Alaska. De hoogwaardige olie bevat een gebalanceerde blend met Omega vetzuren, antioxidanten en vitamines die de gezondheid van je huisdier ondersteunt.

Door de tekenen van artritis bij honden vroeg te herkennen en zorgzame hulp te bieden, kun je na verloop van tijd meer uitgesproken gewrichtsschade uitstellen. Bespreek gezondheidsklachten van je hond altijd eerst met de dierenarts, voordat je begint met het toedienen van supplementen. Houd er rekening mee dat er doorgaans enkele weken overeen zullen gaan, voordat de effecten van supplementen zichtbaar worden. Dierenartsen raden aan om de effecten van deze behandelingen altijd na een maand of drie te evalueren.

Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen of suggesties? Stuur dan een mail naar [email protected] of plaats een reactie onder dit artikel.