0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 15 december 2021

Wat is katten acné?

Ja, ook katten kunnen last krijgen van mee eters en puistjes. Nou zijn mee eters niet het vervelendste voor een kat, het staat alleen minder mooi. Krijgt je kat last van puisten of blaasjes? Dat kan wel heel vervelend zijn voor je kat.

Hoe herken je acné bij je kat?

Zie je zwarte puntjes op de kin van je kat? Dan heeft je kat waarschijnlijk last van feline acne of katten acne. Om acné te behandelen heb je niet altijd hulp van de dierenarts nodig. Van een zwart puntje meer of minder krijgt je kat niets. Heb je een sociale kat? Dan kan je eens proberen om met warm water en een watje deze puntjes te verwijderen. Is de huid opgezwollen rondom de zwart puntjes? Dan moet je altijd naar de dierenarts. In heftige gevallen kan er sprake zijn van zwellingen, rode plekken en zelfs een kale huid. In de meeste gevallen wordt er dan een antibioticakuur voorgeschreven.

Welke katten hebben meer kans op katten acné?

Alle katten kunnen acné krijgen. Er zijn bepaalde rassen katten en leeftijden waarbij sommige katten gevoeliger zijn voor feline acné. Oudere katten hebben een minder dikke vacht en zijn daardoor gevoeliger voor katten acné. Een slechte vachtverzorging, door het baasje of de kat zelf, kan ook zorgen voor feline acné.

Daarnaast lopen naaktkatten meer kans op acné. De aandoening komt ook vaak voor bij naaktkatten als ze niet goed worden verzorgd of huidproblemen hebben. Door het ontbreken van een vacht zijn ze direct blootgesteld aan vuil. Zorg er dan ook voor dat je naaktkat goed gewassen wordt.

Hoe voorkom je kattenacné?

Er zijn dingen die je kunt doen om de kans op kattenacne te verkleinen. Als je kat vaak acne krijgt, veeg zijn kin dan na het eten af en dep de plek droog. Maak de kin schoon met een anti-bacteriële spray op een watje. Hiermee kun je voorkomen dat er zich talg ophoopt en dat je kat een infectie krijgt veroorzaakt door etensresten die de haarzakjes verstoppen.

Daarnaast is het belangrijk de voederbakjes en waterbakjes (of drinkfontein) iedere dag goed te wassen. Zo kunnen er zich geen bacteriën ophopen die kattenacne kunnen veroorzaken. Het schijnt ook dat plastic voerbakjes en fonteinen bij sommige katten de acne kunnen verergeren omdat plastic meer bacteriën vasthoudt dan andere materialen. De meeste dierenartsen raden daarom RVS of keramische voer- en drinkbakjes aan voor katten.  

Heeft jouw kat last van katten acné?

We zagen op online huisdieren fora dat mensen de puistjes van hun katten aanpakken met menselijke puistjes producten. Dit raden we te allen tijde af! Katten zullen gaan likken aan het product en dit kan zomaar giftig zijn voor een kat. Daarnaast zijn deze producten getest op de huid van mensen, niet op de huid van katten.

Het beste advies is om naar de dierenarts te gaan. Die kan je dan eenmalig of meermalig advies geven over hoe je de feline acné het beste kunt behandelen. Bij grote blaasjes kan het zijn dat je kat antibiotica krijgt voorgeschreven. Soms is een zalfje dat een paar keer per dag wordt aangebracht al genoeg.


Acné bij katten kan bij iedere kat voorkomen. Door de huid en vacht van je kat goed te verzorgen zullen de meeste katten geen acné krijgen. Heeft jouw kat wel eens last gehad van katten acné? Hoe heb jij dat opgelost?

Reacties

  • Door Lyan Kramer, 11 december 2022

    1 van mijn katten heeft ook acne. De eerste keer ben ik naar de dierenarts geweest en heb ik vochtige watjes mee gekregen waarmee ik zijn kin moest schoonmaken. Dit vond ie maar niks. En ik had niet het idee dat het echt hielp....

  • Door Marjolein, 10 februari 2022

    Onze kat heeft ook last gehad van katten acne. De oorzaak was stress na het overlijden van onze hond en andere kat vlak achter elkaar. Tenminste dat denken we omdat dat allemaal samenviel en ze het in de 6 jaar ervoor nooit had...

Laat een reactie achter

We zijn benieuwd naar jouw ervaring, mening of vraag!

* Verplichte velden