0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 4 mei 2018

Wat is de juiste combinatie tussen droogvoer en natvoer?

Vragen over je hond of kat? Onze dierencoaches geven antwoord!

Ervaren dierencoaches van Sterkliniek Dierenartsen geven online antwoord op jouw vragen over de gezondheid, het gedrag of de verzorging van jouw hond of kat. Deze week een vraag van Daphne over de juiste combinatie tussen droge en natte voeding voor katten.

Vraag

Ik heb sinds twee weken een klein tijgerinnetje uit het asiel geadopteerd. Ze zou tussen half jaar en jaar zijn. In het asiel had ze de hele dag toegang tot brokjes en kreeg ze tweemaal per week natvoer.

Bij mij krijg ze nu dezelfde brokjes van Lidl die ze ook in het asiel at. Ik geef ook 2 à 3 keer een zakje natvoer. Bijna elke dag geef ik haar een "snackstokje". Elke dag krijgt ze ook een tiental snackkoekjes tegen tandplak dan wel tegen haarballen.

Twee vragen:

1. Ik lees dat sommige mensen hun katten tot tweemaal per dag natvoer geven. Geef ik Suzy dan veel te weinig natvoer?

2. Ik geef haar telkens het stokje of het natvoer voor ik de deur uitga, zodat ze niet echt door heeft dat ik wegga. In de week is dat rond 8u als ik ga werken. In het weekend is dat soms in de namiddag of savonds, afhankelijk van wanneer ik het huis verlaat. Is dat ok om dat dan te doen of heeft een kat nood aan vaste tijdstippen?

Antwoord

Wat leuk dat je Suzy hebt geadopteerd! Hopelijk bevalt het samen goed en zijn jullie al een beetje aan elkaar gewend.

Om je vragen te beantwoorden: natvoeding bestaat doorgaans voor 80-87% (zie etiket) uit water en bevat relatief weinig voedingsstoffen. Je geeft aan dat Suzy 2 à 3x per week een zakje krijgt, dit is naar onze mening ruim voldoende. Omdat natvoeding (vooral uit de supermarkt) zo weinig waardevolle voedingsstoffen bevat kan het meer als een snack gezien worden dan als substantiële voeding voor de kat. Het komt inderdaad voor dat mensen hun katten meer natvoeding geven, maar vaak is dit resultaat omdat de kat de brokjes minder lekker vindt. Natte voeding eten ze doorgaans graag omdat het meer geur afgeeft dan droogvoer. Ze zijn heel slim en weten als ze de brokjes niet aanraken dan komt het baasje vanzelf met die lekkere natvoeding.

Voor de gezondheid van Suzy is het qua voeding vooral van belang om een goed uitgebalanceerde brokvoeding te geven. Dit houdt in dat de brok niet alleen alle noodzakelijke voedingsstoffen bevat, maar dat die ook in de juiste verhouding aanwezig zijn.

Dit soort brokken zijn vaak iets prijziger dan de supermarkt-brokken. Dit komt omdat de verhouding van de brokken gevolg zijn van jarenlang onderzoek naar wat het beste is voor onze huiskatten. Niet alleen bevatten een betere kwaliteit brok ingrediënten die geschikt zijn voor humane voeding, maar er is ook continue strenge controle op niet alleen de voedingsstoffen, maar ook op de verwerking en verpakking in de fabriek. Daarnaast zal de voedingsbrok van een kwaliteitsvoeding ongeacht de wisseling in aanbod van grondstoffen altijd dezelfde samenstelling bevatten. Bij goedkopere merken wordt de samenstelling van de voedingsbrok vaak aangepast aan de op dat moment voordeligste grondstoffen.

Daarnaast is het zo dat droogvoer een meer natuurlijk eetgedrag verzorgd, de kat is er langer mee bezig en goede kwaliteitsbrokjes hebben ook een gebit reinigende werking. Het gebit van Suzy zal altijd bij de jaarlijkse gezondheidscontrole door de dierenarts worden gecontroleerd.

Je vraagt ook of katten nood hebben aan vaste tijdstippen. Ik ben geen gedragstherapeut, maar onze huisdieren zijn ontzettend gevoelig voor routine en pikken sneller en meer signalen op dan dat wij door hebben. Wel weet ik dat ze graag meerdere maaltijden per dag eten. In het geval van Suzy betekend dit dat zij na het krijgen van een stokje of wat natvoeding even alleen thuis is. Ze weet dit ongeacht het tijdstip. Alleen al de manier waarop je de snack haalt of je jas/schoenen aandoet weet ze dat ze daarna even zichzelf moet vermaken.

Mijn complimenten dat je zo bewust met de voeding van Suzy bezig bent. Het belang van een goede voeding is niet te onderschatten; wij combineren de hele dag verschillende voedingsstoffen voor onszelf, maar onze huisdieren moeten al hun voedingsstoffen uit dié voeding halen die wij als baasjes voor ze kiezen. Niet voor niks roept Sterklinieken Dierenartsen: "Een goede gezondheid begint met de juiste voeding."

Heb jij zelf een vraag? Stuur een email naar de Max&Luna Dierencoach!

Logo JPEG SK.JPG

Reacties

  • Door webmailmanager, 21 februari 2024

    Bevestiging van Annulering Telenet Webmail: Een Stappenplan

    Het annuleren van een dienst zoals Telenet Webmail vereist zorgvuldigheid om ervoor te zorgen dat uw beslissing correct wordt verwerkt. Hier is een stap...

  • Door Jeannette, 19 mei 2023

    Ook ik ben een beetje de weg kwijt qua voer.
    Door een stressvol verblijf in een slecht pension is mijn Guus geobsedeerd door eten. Hij moet dus meerdere keren per dag voer hebben. Brokken 40 gr. Dat hebben we opgelost m...

Laat een reactie achter

We zijn benieuwd naar jouw ervaring, mening of vraag!

* Verplichte velden