0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

Door Max&Luna, 11 juli 2018

Waarom zijn katten bang voor komkommers?

Als je houdt van katten heb je vast wel eens de filmpjes gezien van katten die schrikken van komkommers. In de filmpjes zien we hoe katten schrikken van een komkommer die plotseling achter ze ligt. Ze zijn bijvoorbeeld rustig aan het eten, draaien zich om en schieten de lucht in van paniek. Deze filmpjes zijn razend populair en er zijn veel variaties op dit thema. Hoe kan het dat katten bang voor komkommers zijn? En hoe kan het dat de ene kat zo bang is terwijl het de andere kat niks doet?

De schrikreactie van een kat bij het zien van een komkommer

Er zijn ondertussen een hoop kat en komkommer filmpjes gemaakt waarin mensen hun kat laten schrikken door een komkommer. Sommige katten schrikken hierbij meters de lucht in. Opvallend is ook dat er veel filmpjes zijn van katten die helemaal geen schrikreactie krijgen bij het zien van de komkommer. De angst van die katten is eenvoudig te verklaren. In principe schikken ze niet van de komkommer, maar van het verrassingseffect van een object dat er eerst niet lag. Mensen zouden ook schrikken als ze onverwachts een object zouden zien. Katten zijn nog eens extra gevoelig voor dingen die snel bewegen of opeens te voorschijn komen. Het maakt dus niet heel veel uit of er nou een komkommer of een tomaat ligt.

Fight-or-flight response

Wat we zien in de filmpjes is een typische fight-or-flight response (vecht- of vluchtreactie). Als mensen in een verrassende situatie terecht komen, vertonen zij ook verschillende soorten gedrag. De ene vlucht en de andere verdedigt zichzelf. Dit is met katten precies hetzelfde. Sommige springen een gat in de lucht en maken dat ze wegkomen. Andere katten duiken nieuwsgierig op het object en halen hun pootje uit om te kijken waar ze mee te maken hebben.

De paniekreactie van katten is eigenlijk niet zo grappig

De schrikreactie van katten is voor veel kijkers erg grappig, maar eigenlijk is het ontzettend zielig. Katten houden van geborgenheid, orde en regelmaat. Ze zijn van nature stressgevoelige dieren. Katten voelen zich veilig op de plek waar ze eten en slapen. Als er in dit kern territorium iets onverwacht verandert, schrikken ze enorm. Dit zorgt misschien voor grappige beelden, maar eigenlijk is dit heel sneu. Het maakt dus niet heel veel uit of je een komkommer, tomaat of banaan neerlegt. Als je de schrikreactie van een kat wil zien, bekijk dit dan op YouTube, maar test dit niet op je eigen kat. Je wil natuurlijk niet dat je kat met één oog open moet slapen.